Каква трагедия предстои, ако Русия отреже тотално синьото гориво за

...
Каква трагедия предстои, ако Русия отреже тотално синьото гориво за
Коментари Харесай

Европа изключва копчето за газ. Нидерландия шампион в пестенето

Каква покруса следва, в случай че Русия отреже тотално синьото гориво за Европа Правителствата да не пазят семействата от повдигане на цените, тъй като по този начин няма да пестят, предлага МВФ
 

Държавите-членки на Европейския съюз утвърдиха преди дни омекотен вид на проекта на Европейската комисия (ЕК) за икономисване на газ при изключителни обстановки, целящ подготовка за в допълнение понижаване на доставките от Русия. Тъй като доста страни от Европейски Съюз към този момент са изправени пред лимитирани съветски доставки, Брюксел ги прикани да се приготвят, като пестят газ и го съхраняват за зимата.

Ключовата дума в съглашението, реализирано от министрите на енергетиката на Европейски Съюз, е „ непринудено “ вместо „ наложително “, с което бяха задоволени претенциите на някои от страните.

България този път се отхвърли от дерогация и заявява, че може да икономиса своя дял от газа до края на зимата.

Какво изиска Еврокомисията и какво одобриха страните-членки

Планът планува непринудено понижение с 15% на потреблението на газ в Европейски Съюз сред 1 август 2022 година и 31 март 2023 година, както и алтернатива за задействане на механизъм за предизвестие, при положение на всеобщ дефицит на суровината, с въвеждане на обвързващи цели за икономии.

В случай на " риск от сериозен дефицит ", този механизъм ще направи обвързващо понижението от 15% за 27-те, само че тази цел ще бъде приспособена към действителностите на всяка страна и по-специално ще бъде съобразена с потенциала за експорт на спестени количества газ към нуждаещи се страни. Това ще стане с помощта на редица изключения.

Страните се споразумяха да изключат редица страни и браншове, откакто някои държавни управления се опълчиха на първичното предложение на Европейска комисия за налагане на наложително 15-процентово понижение за всички.

Защо непринудено, а не наложително

Всички държави-членки би трябвало на доброволни начала да свият потреблението си с 15% по отношение на междинното им ползване за интервала 2016-2021 година. Намалението може да стане наложително при положение на изключителна обстановка, само че единствено в случай че 15 страни членки се съгласят на тази стъпка. Европейска комисия може да предложи въвеждането на наложително стесняване, в случай че рисковете от липса на газ се усилят, или в случай че 5 страни членки изискат мярката да бъде задействана.

От самото начало Еврокомисията предложи всички страни да възприемат наложителното 15-процентно понижаване на потреблението, само че редица страни, измежду които Испания, Полша и Гърция, се опълчиха на тази концепция.

Сега договорката планува редица изключения, като не важи да вземем за пример за Ирландия и Малта, които не са свързани с европейските газопреносни мрежи, както и за балтийските страни, чиито електропреносни мрежи са свързани с Русия.

Държавите, които до август преизпълнят заложените от Европейски Съюз цели за запълване на газохранилищата, ще могат да понижат потреблението си с по-малко от 15 на 100. Това важи за десетина страни, измежду които и Германия, чиито газохранилища сега са запълнени на 66% при заложена цел от 45%.

Страните, които имат лимитирани благоприятни условия да изнасят газ за други страни от Европейски Съюз, също могат да изискат по-малко понижаване, само че при изискване, че изнесат толкоз газ, колкото могат.

Това се отнася най-много за Испания, която не разчита на съветски доставки. Мадрид разгласи, че и да понижи потреблението си, това няма да помогне на другите страни-членки.

Къде е солидарността

До договорката се стигна след седмица договаряния и първична опозиция от доста от 27-те членки. Гърция разгласи, че няма потребност да понижава потреблението си, защото може да се оправи при положение на прекъсване на съветските доставки. Полша, която е без съветски газ от април, се опълчи на концепцията промишлеността в дадена страна да употребява по-малко газ, с цел да подкрепи други страни, които изпитват дефицит. В края на краищата, съгласно два европейски дипломатически източника (тъй като публично не бе обявено), само Унгария отхвърли да одобри договорката.

Въпреки единодушието обаче високопоставени чиновници в Брюксел показват подозрения, че проектът ще подсигурява съществуването на задоволително газ за зимата.

Въпреки това те са безапелационни, че постигнатото е значимо и е в полза на страните от Евросъюза да пестят газ за зимата даже и без Европейска комисия да ги задължава.

Независимо от дългите месеци на свити доставки от Русия и рекордни цени, потреблението на газ в Европейски Съюз е намаляло с едвам към 5%, а цели 40% от доставките му са съветски.

Трудното начало

Евросъюзът няма време да умува, а страните-членки би трябвало неотложно да стартират с икономиите, в случай че желаят да се приспособят за идната зима. В този смисъл бе и предизвестието на Международната организация по енергетика (МАЕ), че Европа би трябвало да предприеме незабавни стъпки за понижаване на потреблението на газ още в разгара на лятото.

" Файненшъл таймс " цитира ръководителя на МАЕ Фатих Бирол да декларира, че съкращенията на съветските доставки значат, че европейските старания да реализират заложените цели няма да съумеят и прикани държавните управления " да регистрират всеки оставащ ден ", с цел да запълнят оборудванията за предпазване на газ през идващите три месеца.

" Последните дейности на Русия да понижи още повече потоците от природен газ към Европа, съчетани с други неотдавнашни спирания на доставките, са код " алено " за Европейски Съюз “, означи Бирол.

Шефът на МАЕ сподели още, че последният разбор на организацията, която работи като енергиен наблюдаващ за страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване, допуска, че Европа би трябвало да ограничи потреблението с 12 милиарда кубически метра от в този момент до началото на отоплителния сезон.

Това се равнява на 130 танкера, пренасящи по море полутечен природен газ, пресметнаха от МАЕ.

Шампионът по икономисване

Докато управляващите в редица европейски страни трескаво разискват цели пакети ограничения, които ще им разрешат да предотвратят енергийната рецесия, Нидерландия се обрисува като най-спестовната.

От началото на тази година там е реализирано понижение с една трета на потреблението на газ - доста повече, в сравнение с в прилежаща Германия, където спадът е с 14%, а в Италия - с по-малко от две на 100.

Експертът по газа Рене Питерс показва, че роля за огромните икономии в Нидерландия са изиграли извънредно меката зима и възобновяването на работата на въглищните електроцентрали - на тях се дължат сред пет и 10 % от понижението в потреблението на газ. " Но най-голямо е въздействието на семействата и на индустрията ", акцентира специалистът.

В Нидерландия още през април стартира огромна акция за икономисване на газ в семействата под девиза " zet de knop om " - изключете копчето. Призивът за понижаване на отоплението в домовете бе съпроводен от спомагателни тласъци за възстановяване на топлоизолацията на постройките, както и за инсталирането на икономично енергийно съоръжение. Кампании като нидерландската към този момент са стартирани и в Белгия, и в Германия. Италия също възнамерява сходна в най-близко време.

Кампаниите са си акции - те несъмнено дават резултат, когато популацията би трябвало да бъде осведомено за значимостта от стесняване на енергийното ползване. Но тези старания са най-ефективни тогава, " когато водят до дълготрайни структурни промени в държанието на хората ", показва Рене Питерс, представен от DW.

" Мисля, че ние в Европа сме прекомерно капризни и не се приготвяме както би трябвало за възможния дефицит на газ ", споделя Бен Макуилямс от брюкселския изчерпателен център Bruegel. По неговите думи, в случай че през лятото се създадат някои жертви - като да вземем за пример по-малко изстудяване на пространствата - Европа би могла да се приготви в известна степен за студената зима. " Трябва да се отнесем съществено към обстановката и да създадем всичко допустимо за понижаване на потреблението на газ, с цел да сме подготвени ", обобщава той.

Препоръки

Комисията излиза и с съответни рекомендации. Те са ориентирани към промишлеността - като понижаване потреблението на газ в производства, които могат да преминат на различен енергиен източник, въвеждане на различни енергийни източници, понижаване на температурите за отопление в публичните здания до 19 градуса.

Всяко домакинство също може да помогне в пестенето на сила. Например като поддържа по-ниски температури при отопление или при изстудяване в стаите - до 25 градуса. Да понижи потреблението на сушилни след пране, да изключва осветлението, което не е належащо, както и уредите от електрическата мрежа, които не се употребяват.

Голямата заплаха е за стопанските системи

Международният валутен фонд (МВФ) предизвести, че цялостното прекъсване на доставките на съветски газ ще докара до тежки рецесии в страните в Източна Европа и в Италия, в случай че в това време страните складират и не споделят личните си нищожни доставки, писа " Файненшъл таймс ".

МВФ предвижда, че в случай че втечненият природен газ не бъде споделен и цените не бъдат изкуствено арестувани, всяко едно деяние на Русия да спре газовите доставки за Европа ще провокира стопански спад с над 5-6% през идната година, сигурно в страни като Чехия, Унгария, Словакия и Италия, които ще имат дефицит на синьо гориво сред 15% и 40 на 100.

Ефектите върху Австрия и Германия биха били по-малко съществени, само че въпреки всичко обилни, според от съществуването на различни източници и способността да се понижи потреблението на газ в семействата.

Икономическите отрицателни въздействия биха били умерени, евентуално под 1%, за страни с задоволителен достъп до интернационалните пазари на полутечен природен газ (LNG).

За да се избегне сходен отрицателен резултат, МВФ предлага да се обезпечат доставки от световните пазари на полутечен природен газ и различни източници, да се разрешат проблемите с доставките, да се споделят доставките сред страните членки, както и да се организира политики за икономисване на сила и газ.

Според анализаторите на МВФ, даже с достъп до  световния пазар на полутечен природен газ, цените на газа в Европейски Съюз отново ще се покачат с съвсем 100%. Но те биха се нараснали доста повече без световна пазарна интеграция, изкачвайки се с сред 370 % и 1000 % по отношение на равнищата си от първото тримесечие на 2022 година.

По калкулации на МВФ 42% от вноса на газ в Европейски Съюз идва от Русия, като съветските потоци обезпечават повече от 50% от вноса на газ в осем страни от Съюза.

Най-лошите въздействия биха зародили, в случай че газът не се споделя сред европейските страни, както заради физически усложнения в доставките и депозиране от страна на обособените народи, по този начин и в случай че семействата бъдат предпазени от държавните управления от повишение на цените и заради това те не лимитират използването през зимата за отопление.

Фондът предлага, в случай че държавните управления желаят да защитят уязвимите семейства от скок на разноските, да им предложат закрепени дотации или нараствания на приходите. Това би запазило тласъците за хората да лимитират потреблението на газ.

Ако Европа прояви взаимност сред обособените страни и интегрира пазара си при световните доставки на течен природен газ, Русия няма да може да тласне Европейски Съюз към сериозна криза тази зима, считат в МВФ.

В най-оптимистичния сюжет съветското газово ембарго би понижило брутния вътрешен артикул (БВП) на Европейски Съюз единствено с 0,4%, като единствено стопанската система на Унгария (при равни условия!) ще претърпи спад с над 1 на 100. При най-лошият сюжет обаче Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз може да се сви с 2,65 %.

Има ли светлина в края на тунела

През Втората международна война Съединени американски щати е страната, която оказва помощ на своите европейски съдружници, с цел да победят нацистка Германия. Европейците в този момент се питат дали Вашингтон ще има волята още веднъж да постави изпитание, въпреки и с известна вреда за себе си, да се притече на помощ.

Американците биха оказали поддръжка като пренасочват американския полутечен природен газ от азиатските към европейските пазари. През последното десетилетие Съединени американски щати се трансформира в най-големия производител на природен газ в света. Той създава толкоз доста, че макар огромното си вътрешно ползване, в този момент се подрежда на второ място след Русия като експортьор на газ в световен мащаб.

За страдание увеличението на размера на този експорт по-бързо, колкото до момента, е мъчно осъществимо.

Процедурата е ясна – газът би трябвало да бъде компресиран в течна форма, с цел да бъде претрупан на кораби, които да го доставят в Европа. Изграждането на нови съоръжения за втечняване на природен газ обаче е комплицирано и скъпо начинание. Изчисления демонстрират, че са нужни минимум 5 милиарда $ вложения за пет, може би четири години, в случай че регулаторните утвърждения се ускорят.

Има обаче вяра и тя е в това, че въздействието на Русия върху европейския газов пазар не е еднопосочно, колкото и трагично да наподобяват нещата в този момент.

В средносрочен и дълготраен проект Европа може да откри нови източници на газ по-лесно, в сравнение с Русия може да откри нови клиенти. Най-икономичният метод Русия да продава газ на Китай да вземем за пример би претендирал голям план за създаване на водопровод през Сибир. Но дистанциите там и надлежно вложенията са умопомрачителни, евентуално и непостижими, като се има поради конкуренцията на транспортирания през Тихия океан от Северна Америка полутечен газ.

Русия рискува бъдеще след войната в Украйна като изолиран енергиен парий и нейното енергийно държание тази зима ще дефинира дали този риск ще се трансформира в трайна действителност.

Ако пазарите на Евросъюза останат интегрирани както вътрешно, по този начин и с останалия свят, световният пазар на полутечен природен газ би оказал помощ за буфериране на икономическите въздействия, считат икономисти. Сега е моментът за Европа да надгради върху решителните дейности и солидарността, проявени по време на пандемията от ковид, с цел да се оправи с предизвикателния миг, пред който е изправена през днешния ден.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР