Каква ще е есента – дали ще е по-топла, но

...
Каква ще е есента – дали ще е по-топла, но
Коментари Харесай

,,Mоже да се окаже най-смъртоносната буря“: Матев паникьоса България, идва ли ужас като в Царево?

Каква ще е есента – дали ще е по-топла, само че и по-дъждовна от тази през 2022 година и да чакаме още потопи като този в Царево? На тези въпроси отговорите даде климатологът Симеон Матев.
„ От няколко месеца числените модели, които предвиждат времето в дълготраен аспект, плануват по-големи превалявания за Средиземноморския район, в това число и за Балканите. И можем да чакаме повече превалявания през есента, само че все пак, в температурно отношение, с доста огромна възможност се чака есента да бъде наднормена още веднъж, само че с повече превалявания.
Например в Странджа, единствено поради оня развой, който имахме с наводненията от началото на този септември, действително там валежните правила са преизпълнени за цялата есен, освен за месец септември “, сподели Матев, представен от Българска телеграфна агенция.
Регион
„ Като цяло, упованията са да има по-динамична и бурна есен в Средиземноморския район, и това е обвързвано с високата температура на морската вода в цялото Средиземноморие “, изясни климатологът.
Според Симеон Матев циклонът „ Даниел “, който провокира наводнения по нашето Черноморие, в Гърция, като засегна и Либия, може да се окаже най-смъртоносната стихия за последните години в нашия район.
Той сподели, дали да чакаме нарастване на циклоните и бурите в бъдеще.
Циклони
Такива процеси, провокирани от циклони и стихии, ще ги има. В последните години доста зачестяват интензивните извалявания – или падат доста огромно количество от превалявания за малко време на обещано място, причиняващи огромни наводнения, сподели основен помощник лекар Симеон Матев.
„ Лошо е, че тези превалявания по-трудно се предвиждат, като територия и времеви откъслек, през който ще се случат, като това става едвам от 24 до 48 часа преди започването им. Не се очакваше бурята „ Даниел “ да провокира такива превалявания до 300 литра на квадратен метър в нашата страна, само че това се случи “, означи климатологът от Софийския университет.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР