Каква продължителност на половия акт може да се счита за

...
Каква продължителност на половия акт може да се счита за
Коментари Харесай

Има проблем, ако сексът ви трае...

Каква дълготрайност на половия акт може да се смята за ниска или да алармира за здравословен проблем? Как да се оправим с него? На тези и други въпроси дава отговор урологът андролог доктор Григорий Елкин пред Яна Бояджиева от БЛИЦ.

- Д-р Елкин, да разясняваме една доста деликатна тематика – норма за дълготрайност на половия акт. Може ли да се твърди, че продължителният сексуален акт е индикатор за задоволство на сътрудниците? Или по-скоро това е въпрос на стандарти?

- Преждевременната еякулация (бързото семеизпразване) еднопосочно се преглежда като патология в доста култури. Но и в днешно време съществуват етноси, където този въпрос даже не се разисква. На североизток от Австралия, в Меланезия да вземем за пример, сексуален акт по-дълъг от 30 секунди се смята за прекомерно нескончаем и се възприема като отклоняване от нормата. Бързият секс е норма, в случай че става дума единствено за осъществяване на задължението за възпроизводство.

Преди доста епохи „ това” трябвало да се прави бързо, с цел да не станеш жертва на враговете вследствие краткотрайната загуба на централизация на вниманието и способността на човек да се самоотбранява.

А през двадесет и първото столетие сексът най-често е метод за приемане на наслаждение и е разумно да се трансформират и условията към него. Сексът е функционалност на двойка, на двама души и качеството му зависи от успеваемостта на взаимоотношение на половите сътрудници.

- Колко постоянно би трябвало да вършим секс, с цел да сме щастливи?

И откакто сексът е функционалност на двама души, обикновено е преждевременната еякулация да се преглежда като дисфункция от взаимоотношението сред сътрудниците, защото това въздейства и на двамата. На дамата, която не получава оргазъм и по тази причина заобикаля следващо доближаване, и на мъжа, у който към този момент се е образувал явен стандарт, че бързото семеизпразване е симптом на мъжка уязвимост. Жената би трябвало да взема интензивно присъединяване в решаването на сходни проблеми, да бъде значимо звено в процеса на половата реабилитация.

- А съществува ли разбиране за норма за продължителността на половия акт от гледна тока на андрологията?

- Понятието норма тук е прекомерно условно, само че дълготрайност по-малка от 1,5 - 2 минути, която не носи задоволство и на двамата сътрудници, е явен проблем.

- Може ли това да се реши, без лекарска помощ? Какви способи за лекуване съществуват?

- Има проблеми, за чието превъзмогване оказва помощ обичаният човек със своето държание и схващане. А има и такива, които не могат да се решат, без помощта на експерт. Мъжете би трябвало да се обръщат за консултация към андролог или уролог, а дамите към гинеколог или сексолог.

Не считам, че е удачно в този къс диалог да обсъждаме схемите на лекуване. Няма универсални такива. В някои случаи висока успеваемост дават поведенчески тактики, в други – медикаментозната терапия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР