Каква е връзката между характера и щастието? Всички желаем повече

...
Каква е връзката между характера и щастието? Всички желаем повече
Коментари Харесай

Кои личностни черти определят благополучието ни

Каква е връзката сред характера и щастието? Всички желаем повече благоденствие в живота си. Но кои характерности в действителност се свързват с благополучието? Това е значим въпрос, защото отговорът му ще дефинира кои аспекти от нашето битие е нужно да развием за сметка на други.

През последните години са изследвани голям брой аспекти на благополучието, които надвишават стандартите по отношение на усмихнатите и позитивните трептения, свързани с щастието. Съществуват главно 11 измерения на благосъстоянието, които редовно биват изследвани и проучвани, и те са:

Високо положителни страсти - висока периодичност и активност на позитивните настроения и емоции;

Ниско равнище негативни страсти - ниска периодичност и активност на негативни настроения и емоции;

Удовлетворение от живота - позитивна субективна оценка за живота на човек, като се употребява всяка информация, която лицето смята за уместна;

Автономия - да бъдеш самостоятелен и кадърен да се противопоставиш на обществения натиск;

Екологично преодоляване - опция за оформяне на среда съгласно потребностите и желанията си;

Личен напредък - продължаващо развиване, а не опит да се реализира закрепено състояние;

Положителни връзки - изпълнени с топлота и доверие междуличностни отношения;

Самоприемане - положително отношение към себе си;

Цел и значение в живота - ясно чувство за посока и значение в напъните, връзка с нещо по-голямо от нас самите;

Ангажиране в живота - попиване, заинтригуваност и присъединяване в дейностите от живота;

Постигане - прогрес и реализиране на задачите, чувство за резултатност и подготвеност.

Университетските откриватели Скот Кауфман, Джеси Сън и Лука Смили неотдавна откриха по-фин разбор на личността по отношението на разбирането за богатство въз основа на тези 11 характерности. Те откриха пет съществени съставния елемент на благосъстоянието.

Всяка от тези 5 личностни черти е без значение обвързвана с необятен набор от благоприятни условия за благоденствие. С други думи, това са 5 разнообразни персонални пътеки по пътя към персоналното благополучие. Ако постигнете високи резултати в някой от тези 5 аспекта на личността, е по-вероятно да имате високо благоденствие във всички аспекти на живота си.

Ентусиазъм

Хората, които живеят на вълната на ентусиазма, са другарски настроени, общителни, прочувствено експресивни  и умеят да се забавляват. Ентусиазмът води до задоволство от живота, позитивни страсти, по-малко негативни страсти, майсторство при построяването на заобикалящата среда, персоналния напредък, позитивните връзки, самоприемането, задачата в живота, ангажираността, позитивните взаимоотношения, смисъла и достиженията.

Ниско равнище на самовглъбяване

Хората, които имат високи равнища на самовглъбяване, елементарно могат да бъдат обезкуражени и претрупани, и са склонни да се преуморяват и да са прекомерно прецизни. В резултат на това те са податливи на меланхолия и тревога. По-ниските равнища на самовглъбяване предвиждат по-голямо задоволство от живота, позитивни страсти и по-малко негативни страсти. По-ниските равнища на самовглъбяване предвиждат и по-голяма автономност, преодоляване на околната среда, личностно израстване, позитивни взаимоотношения, признание, смисъл и цел, взаимоотношения и достижения.

Трудолюбие

Хората, които са работливи и са насочени към достиженията, са дисциплинирани, ефикасни, целенасочени и способени. Те живеят с по-голяма пристрастеност и неизменност при постигането на дълготрайни цели. Трудолюбието е обвързвано с удовлетворението от живота, позитивните страсти, по-малко отрицателните страсти и по-голямата автономност, преодоляването на околната среда, персоналното израстване, позитивните взаимоотношения, самоприемането, смисъла и задачата, ангажираността и достиженията.

Съчувствие

Хората, които са състрадателни, се усещат и се грижат за страстите и благополучието на другите. Съчувствието е обвързвано с по-положителни страсти, по-голяма опция за преодоляване на средата, в която живеете, персонален напредък, позитивни взаимоотношения, самоприемане, смисъл и цел, ангажираност и достижения.

Интелектуално любознание

Хората, които имат високо интелектуално любознание и са отворени за нови хрумвания, се любуват на мислене надълбоко и комплицирано, и са склонни да отразяват своя опит. Интелектуалното любознание предвижда автономност, преодоляване на околната среда, персонален напредък, самоприемане, цел и достижение. Интересното е, че интелектуалното любознание не въздейства върху " прочувствените " променливи, като удовлетворение от живота, позитивни и негативни страсти, позитивни взаимоотношения и ангажираност с живота.

Две по-ограничени предсказатели на благополучието:

Докато петте черти нагоре бяха ясните спечелили, когато се стигна до предсказание на опцията за благополучие и богатство, тези две черти също могат да подкрепят някои аспекти на благосъстоянието:

Асертивност

Да си асертивен значи да осъзнаеш, че имаш редица права, които можеш да използваш и защитаваш, да си наясно с възприятията си, да се изразяваш тъкмо, ясно и съответно, като в това време не доминираш над другите, не си нападателен към тях. Асертивността е форма на държание, при която се показва, както уважението към себе си, по този начин и уважението към другите хора. Хората, които имат висока степен на асертивност, са обществено преобладаващи, стимулирани да реализират обществен статус и лидерски позиции и са склонни да бъдат провокативни.

Изследванията откриват, че асертивността е позитивно обвързвана с автономията в живота (независимостта и способна да се противопоставяш на обществения натиск), само че също по този начин е обвързвана с по-големи отрицателни страсти. Това има смисъл, като се има поради, че да бъдеш самостоятелен постоянно значи противоречие и потребността да се бориш за това, в което вярваш, което може да ни накара да се усещаме по-малко щастливи сега, в който го вършим.

Интересно е, че ентусиазмът предвижда по-ниски равнища на автономност, въпреки да води до по-малко негативни страсти. Ентусиазираните хора по-лесно се поддават на обществения консенсус, а това прави обществените взаимоотношения по-приятни, до момента в който асертивните хора могат да се усещат удобно, единствено когато самоуверено показват своите отзиви, в случай че преценяват, че това, което ще получат си заслужава, само че сигурно им вреди при приспособяването към близките.

Творческа отвореност

Хората, които имат висока изобретателна отвореност, се нуждаят от креативен първоначален пункт и ценят хубостта, фантазиите, въображението, фантазията и възприятията си. Както креативната неприкритост, по този начин и интелектуалното любознание имат самостоятелна връзка с персоналния напредък и ангажираност. Следователно, до момента в който интелектуалното любознание наподобява по-широко предсказващо благосъстоянието, креативната неприкритост към момента е път към два основни детайла на благосъстоянието: персонален напредък и ангажираност.

3-те черти, които нямат връзка с благосъстоянието:

Тази констатация на откривателите може да е изненадваща за някои хора и да се окаже в спор със ценностната им система, само че идващите три черти нямат връзка с благополучието:

Учтивост

Хората, които са доста общителни и учтиви, се стараят да са обективни и деликатни, зачитат потребностите и желанията на другите и си сътрудничат елементарно. Но все пак откривателите не съумяват да свържат учтивостта с никаква форма на благоденствие! Не забравяйте, че асертивността е напълно друга от учтивостта.

Подреденост

Хората, които имат висока степен на възприятие за ред имат желание към рутинна работа и са склонни да бъдат перфекционисти. Това не може да бъде обвързвано с нито един от критериите за благоденствие. Е, като се изключи една променлива: порядъкът предвижда по-ниски равнища на персонален напредък! Това, че сте супер захласнати от реда в живота си, в действителност не ви прави никаква услуга, когато става дума за благополучен живот.

Изменчивост

Хората, които са склонни да се променят бързо и постоянно, са податливи на неустойчивост и нервност на настроението и имат усложнения с импулсния надзор. Но тази специфичност на някои характери също няма връзка с благополучието. Ето за какво, в случай че сте склонни да бъдете в действителност раздразним, емоционален човек, стига това да не ви кара да се тревожите и да се страхувате, не намалявате вероятностите си за по-добро богатство!

Можете ли да бъдете по-щастливи, като измененията личността си?

Съществуват доста персонални пътеки за благоденствие. Но какво става, в случай че личностните ви характерности са в спор с критериите за благоденствие? Отпуснете се! Личността може да се промени. Голяма част от научните проучвания към този момент свидетелстват, че съществуват интервенции за смяна на личността и това има директен резултат върху чувството ви за благополучие. Оттам, чувството за благополучие ще повлияе позитивно на вашата персона!

Стандартното виждане е, че благосъстоянието е обвързвано с екстраверсията и прочувствената непоклатимост. Но тези открития демонстрират значимостта на включването на по-широк набор от личностни черти и оставяне на открити благоприятни условия за самостоятелни промени в личността, както и културни интервенции, които могат да оказват помощ на всички хора да усилят щастието си, като повлияят на моделите на мислите, възприятията и държанието си.

Изображения: Ганеша - едно от най-почитаните божества в хиндуисткия мавзолей. Той е господ на щастието, благополучието и фамилията. Смята се, че той спомага за премахването на всички спънки в живота или слага такива по пътя на оня, които би трябвало да бъде изпитан. Смята се също по този начин, че Ганеша е и господ на познанието, писмеността и мъдростта.

По материали на blogs.scientificamerican.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР