Както преди пет години, така и днес, стоя на позицията,

...
Както преди пет години, така и днес, стоя на позицията,
Коментари Харесай

Президентът: Външната ни политика трябва да се формулира с консенсус у нас и да се отстоява последователно навън

Както преди пет години, по този начин и през днешния ден, заставам на позицията, че в изискванията на конфликт на геополитически ползи и растяща борба в нашия район, ролята на президента не е да екзалтира паниките и да показва зложелател, а да способства за разрешаване на рецесиите с механизмите на съюзите, в които членуваме. Тези рецесии нямат военно решение, а изискват разговор и дипломатически старания за деескалация. Това съобщи президентът Румен Радев в обръщението си към народа и Народното събрание, откакто той и Илияна Йотова поставиха клетва пред 47-ия парламент за втори мандат като президент и вицепрезидент.

Румен Раде уточни като съществена задача на държавната политика гарантирането на сигурността в свят, кондензиран с динамичност на геополитическите процеси и сложен темперамент на рисковете и заканите. „ Затова и развиването на въоръжените сили постоянно е било главен приоритет в ролята ми на висш главнокомандващ “, добави президентът. Той уточни нуждата от общо схващане, че задължението на държавното управление към защитата не се изчерпва с огромните планове за рационализация. „ Модернизацията е непрестанен развой по създаване на модерни отбранителни качества с фокус върху хората в армията, върху нововъведенията и новите технологии “, съобщи Румен Радев. Той акцентира, че развиването на качества и оперативна съгласуемост е освен съюзнически дълг, а на първо място висша отговорност към сигурността на Родината. „ При по-добра подготовка и политическа воля, договорите за индустриално съдействие могат да дават по-добри благоприятни условия както за въоръжените сили, по този начин и за стопанската система – и то в региона на високите технологии “, добави президентът

Президентът означи, че през целия си мандат с вицепрезидента Илияна Йотова са отстоявали убеждението, че България би трябвало да води самодейна външна политика, праволинейно следвайки националния интерес. „ Балансираният и прагматичен метод, аргументираното формулиране на позициите, както и отвореният разговор, способстваха България да продължи да се утвърждава като предсказуем и мечтан сътрудник и съдружник, който може да генерира перспективни хрумвания, да търси прагматични решения, да способства за стабилността и устойчивото развиване “, сподели от парламентарната естрада президентът.

Президентът означи консенсуса в обществото ни за европейската принадлежност на България и означи, че гласът на България би трябвало да отеква мощно в дебата за бъдещето на Европа, за нейната стратегическата самостоятелност и сигурност. Държавният глава уточни, че в границите на НАТО е призовал алиансът да търси механизми, с цел да не се трансформира в съюз сред производители и купувачи на отбранителни артикули, а да се утвърждава като съюз сред сътрудници, които дружно развиват отбранителни качества посредством интеграция на научно-изследователската активност и взаимно произвеждане. „ Вярвам, че България ще продължи да бъде деен участник в този развой и ще работи за консолидиране на нашите научни звена и новаторски компании в самодейността “, сподели президентът.

„ Отново ще заявя, че външната ни политика би трябвало да се формулира у нас с консенсус сред институциите и да се отстоява поредно на открито “, сподели президентът и открои като образец връзките на страната ни с Република Северна Македония. „ Предложеният от държавното управление многопистов метод в връзките с нашите съседи има капацитет да динамизира разговора, да укрепи доверието и би трябвало да бъде подсилен. Той обаче не трябва да оставя на назад във времето проблемите, свързани с правата на нашите сънародници и общото историческо и културно минало “, посочи Румен Радев.

„ Аз съм измежду българските политици, които желаят да видят час по-скоро Република Северна Македония в Европейски Съюз. Тъкмо по тази причина би трябвало да помогнем на нашите братя да преодолеят по-бързо идеологемите от тоталитарното минало и да реализират критериите за участие. Като виновен член на Европейски Съюз, България би трябвало да интегрира в него сътрудници, а не проблеми “, уточни президентът.

Държавният глава уточни, че интензивно е работил за икономизацията на външната политика, която може да даде доста по-добри резултати, в случай че се реализира по-ефективна съгласуваност сред институциите и се преодолее неналичието на планова подготвеност във значими капиталови посоки. Румен Радев съобщи, че през годините на мандата се е укрепило стратегическото партньорство със Съединени американски щати, възобновен е разговорът с Русия на най-високо политическо равнище след десетилетно спиране, връзките ни с Китай са издигнати на равнище стратегическо партньорство, задълбочени са връзките с редица страни оттатък европейското пространство. „ От началото на мандата с Илияна Йотова използвахме всеки вероятен мотив за разширение на българското културно пространство и за отстояване на нашите постижения “, сподели още президентът и добави, че ще продължи още по-активно тази политика на фона на зачестилите похищения върху българската просвета и история.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР