Както ПРАС-ПРЕС писа преди няколко години, по света вървят процеси

...
Както ПРАС-ПРЕС писа преди няколко години, по света вървят процеси
Коментари Харесай

Байдън опакова Макрон, Си Дзинпин прави културна революция

Както ПРАС-ПРЕС писа преди няколко години, по света вървят процеси на поляризация, в които Европа все по-настойчиво ще бъде притискана да избере един от двата полюса - Съединени американски щати или Китай. Двете свръхсили Съединени американски щати и Китай последните години си поддържат връзка все по-грубиянски, разликите се ускоряват, ползите се сблъскват и обособени мислители разказват актуалната ера като нова Студена война с преместен източен център..

Китай има упоритостта да стане планетарен хегемон, да отнеме водещата роля на Съединени американски щати и даже да стане международна футболна мощ.

С футбола китайците още имат да наваксват изоставането, само че примерно в контрола и търговията с данни са доста напред с материала. (А който владее данните, е по-напред и в шпионските работи.) И в доста други сфери са напреднали и това води до от ден на ден и повече настъпванки с американците и техните съдружници, като да вземем за пример Австралия.

И до момента в който Европа се чуди къде се намира в това опълчване, Съединени американски щати, Австралия и Англия тия дни си направиха нов тристранен защитителен съюз, който нарекоха AUKUS (Australia, United Kingdom, United States), а китайското Външно министерство го дефинира като “антикитайска тайфа ”.

Първото огромно следствие от този нов съюз е, че Австралия анулира подписан с Франция контракт за градеж на подводници на колосалната стойност 58 млрд еврака. И въпросът не е единствено в парите, само че и в упоритостите на Франция да е стабилизиращ фактор в Индийско-Тихоокеанския район.

Макрон ревна като ранена в сърцето пантера, само че Байдън му сподели да не се сърди и да си гледа изборите, Борис Джонсън се закле във безконечна и неразделна обич към Франция, а австралийският вицепремиер посочи какъв брой жертви са дали с Франция солидарно във Втората международна война.

С други думи - новият Троен съюз против Китай даде първа жертва - във Франция. Байдън и Джонсън благодарение на Австралия опаковаха Макрон като Триумфална арка измежду Париж.

Новата Студената война върви и с остро патриотично-идеологическо напрежение в самия Китай.

Ръководителят Си Дзинпин (партиен, държавен и боен водач на Китай) стартира огромна акция против китайските милиардери и звезди от шоубизнеса. Примерно фамозният създател на интернет колоса Alibaba бе санкциониран с съвсем три млрд $, а бизнесът му - следен и зависещ на централната власт.

Целта на мероприятията в общ проект е - богатите в Китай да са по-солидарни с бедните, да се понижи западното културно въздействие и Си Дзинпин да вземе още един 5-годишен мандат след 10-е години на върха на китайската страна, които изтичат следващата година.

 

Автор: Франсис Фукушима-Хашимото,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР