Както политиците, така и пресата се опитват да направят така,

...
Както политиците, така и пресата се опитват да направят така,
Коментари Харесай

„Бeрбок наистина мисли за война между Германия и Русия“

Както политиците, по този начин и пресата се пробват да създадат по този начин, че спомените за страданията, които нацисткият режим донесе на територията на Съветския съюз, в това число Украйна, да изпаднат от фокуса на вниманието на германците. В резултат на това настъпи известна смяна в обществото. Това разяснява в изявление депутатът от немския парламент Ойген Шмид, разяснявайки решението на немското държавно управление да стартира доставка на танкове за Украйна.

В петък стана известно, че първата група украински военни е пристигнала в Германия за образование за работа с бойни машини на пехотата “Мардер ”. Те ще бъдат подготвени и за работа с американските бойни машини на пехотата „ Брадли “, които Съединени американски щати ще трансферират в Украйна, и с немските танкове „ Леопард “.

След няколко седмици съмнение канцлерът Олаф Шолц въпреки всичко реши да даде на Украйна танкове “Леопард ”. Освен това той в профил възраженията по отношение на желанието на други страни да доставят на Киев своите немски танкове. Военни анализатори допускат, че Киев ще употребява “Леопардите ”, с цел да удари по южния фронт. Коментирайки решението на канцлера, съветският дипломат в Берлин Сергей Нечаев сподели, че това „ значи окончателния отвод на Федерална Република Германия да признае историческата отговорност “ за закононарушенията на нацизма по време на Великата отечествена война, които нямат отминалост. Той добави, че " сложният път на следвоенното помиряване сред руснаци и германци " се не помни.

Американският вестник “Политико ” заяви, че западните водачи към този момент са почнали да разискват доставката на съвременни бойни самолети за Украйна. Властите отхвърлят сходни клюки. Но до неотдавна те също толкоз изрично отричаха опцията за изпращане на танкове в Киев. „ Мисля, че това е изключено “, сподели по този мотив немският министър на защитата Борис Писториус. Министърът изясни, че " изтребителите са доста по-сложни системи от танковете, имат напълно друг обхват и огнева мощност ".

Ойген Шмид, народен представител от немския парламент, определен от партията „ Алтернатива за Германия “, приказва в изявление за вероятността след танковете Украйна скоро да получи изтребители на НАТО.

Г-н Шмид, в четвъртък вечерта в Мюнхен се организира протест против доставката на танкове “Леопард ”. Приблизително 700 души излязоха на улицата. Защо мислите, че имаше толкоз малко хора? В края на краищата, съгласно изследванията през декември 43% от германците са се противопоставили на доставките. Да чакаме ли по-многолюдни демонстрации в близко бъдеще?

Ойген Шмид: Просто нямахме време да се организираме. Вече са оповестени редица шествия и манифестации в поддръжка на мира и против доставката на военна техника в зоната на спора. Протестното придвижване ще пораства. От друга страна, манталитетът също си коства да се вземе поради. В Германия всеобщите митинги като цяло са необичайност, за разлика, да речем, във Франция. Така че не очаквайте германците да излязат по улиците с милиони.

Онзи ден се оплакахте, че Берлин е заставен да работи в сходство с „ евроатлантическия дневен ред “, че Германия не може да се назова суверенна страна. Но в края на краищата Шолц съумя да издържи на натиска дълго време, да отблъсква апелите да изпрати “Леопард ” в Киев. Нещо повече, той принуди Байдън първи да разгласи доставката на своите танкове - “Ейбрамс ”. Това значи ли, че Шолц въпреки всичко има някакъв суверенитет?

О. Ш. : Да, Шолц се пазареше, в избраните му рамки той се опитваше да избие по-изгодни условия, тъй че група страни, водени от американците, неотложно да стартират доставки. Канцлерът не искаше Германия да остане сама лице в лице с ядосана Русия, не искаше Берлин да наподобява като виновен за ескалацията в Украйна. От друга страна, Берлин не сложи под въпрос самата доставка. Пазаренето беше единствено по кое време и при какви условия.

Изпращането на танкове, което накърнява нашите национални ползи, не може да се назова симптом на самостоятелност. Ясно е, че Германия не е в положение да прояви самостоятелност по този въпрос.

Вашата партия се счита за дясна. Но износът на оръжия за Украйна се осъжда и от вашите сътрудници в Бундестага от другата страна – представителите на “Левицата ”. Това съвпадане ли е или модел?

О. Ш.: Наистина с “Левицата ” имаме разнообразни визии по доста въпроси. Например във връзка с всеобщата миграция настояваме тя да се контролира строго, да се позволяват тези, чиито специалности се търсят, а не просто да се отварят граници за всички, които желаят да се възползват от преимуществата на немската обществена страна. Освен това ние се застъпваме за построяването на стопанската система, тъй че тя да процъфтява и посредством това да пораства благосъстоянието на болшинството от жителите. Левицата има по-прост принцип: да вземем на тези, които имат нещо, и да го дадем на тези, които нямат нищо.

Но в действителност мненията ни съответстват във връзка с политиката на добросъседство, създаване на силует на сигурност, в който Русия наложително би трябвало да бъде включена. Тоест сигурността в Европа може да бъде реализирана единствено дружно с Москва, а не „ против ” нея. Причините за съвпадението обаче са други.

“Левицата ” исторически е привикнала сляпо да поддържа Съветския съюз и Русия като негов правоприемник, до момента в който “Алтернатива за Германия ” вижда добросъседските връзки с Русия като условия за паневропейска сигурност и благоденствие на народа на Германия.

Федерална Република Германия за първи път от 1945 година изпраща свои танкове в зона на бойните дейности, т.е. индиректно се намесва във въоръжен спор. Забелязвате ли смяна в психическата атмосфера на страната в това отношение? Известно е, че болшинството от жителите на Германия признават, че към момента се усещат отговорни за закононарушенията от Втората международна война. Намаля ли груповото възприятие за виновност през днешния ден?

О. Ш.: Да, несъмнено, и политиците, и пресата изтласкват виновността на назад във времето, с цел да оправдаят присъединяване в украинския спор. Те се пробват да създадат по този начин, че спомените за жертвите на Втората международна война, за страданията, които нацисткият режим донесе на територията на Съветския съюз, в това число на Украйна, да изпаднат от фокуса. Те вършат по този начин, че елементарните германци да нямат директна асоциация с тези времена. И вследствие на това в действителност се случи известна смяна в обществото.

Но не бъркайте пацифистките усеща и възприятието за виновност. Като цяло пацифистките настроения към момента доминират. Идеята за неутралитет, отвод от присъединяване в спора, става все по-популярна. За страдание, немското държавно управление - без да разчита на мнението на елементарните германци - продължава курса на борба. Все още не е ясно дали е готово за дипломатически стъпки за разреждане на обстановката. Берлин работи прецизно във вектора, заложен от Вашингтон и Лондон.

В навечерието на назначението на Борис Писториус в Министерството на защитата вие прогнозирахте, че новият министър ще „ отново е с пола “. Тоест от Шолц се очакваше да следва квотния принцип, тъй че в държавното управление да има еднакъв брой мъже и дами. Защо мислите, че канцлерът реши да наруши разпоредбите?

О. Ш.: Не е загадка, че нашите министри се назначават не по професионална склонност, пълномощия и опит, а по пол. Затова нашият министър на защитата беше Кристин Ламбрехт, дама без никакъв опит във военната сфера. След нейната оставка бяха разисквани редица претенденти и всичките дами.

Но явно обстановката в Министерството на защитата беше толкоз напрегната и общото внимание както на държавното управление, по този начин и на обществото се оказа толкоз фокусирано върху въпросите на отбранителната дарба на страната, върху доставките на оръжия за Киев, че Шолц въпреки всичко избра непопулярно решение - той назначи мъж, човек с повече или по-малко сполучлив управнически опит в региона на сигурността, управител, кадърен да отговори на актуалните провокации.

Канцлерът можеше да избере друга жена, която, сходно на Кристин Ламбрехт, да не може да поема отговорност - заради своята непросветеност. Но такова предопределение би сложило Шолц под следващия удар от критиците.

Наскоро в едно от изявленията си припомнихте, че в Украйна има висока корупция и по тази причина е доста евентуално оръжията, които се доставят в Киев, да попаднат на черните пазари. Ами “Леопардите ”? В последна сметка танковете мъчно се продават на черния пазар, това не е картечница, не е ръчна зенитна ракета.

О. Ш.: Не изключвам, че в случай че не самите танкове, то аварийните елементи за тях или обвързваните с тях материали ще попаднат на черния пазар. Подобни случаи към този момент са регистрирани, когато Берлин съобщи муниции и оръжия на Киев и в последна сметка те отчасти “кривнаха ”. Но това не е най-лошото.

Вижте по какъв начин работят Съединени американски щати! Те доставят оръжия при изискванията на “ленд-лиз ”, т.е. всички материали принадлежат на Съединените щати и по-късно би трябвало да бъдат платени. А Германия просто дава. След прехвърлянето тя няма надзор къде и какъв брой скъпи, скъпи немски оръжия ще бъдат употребявани. Правителството просто е длъжно да вкара подобен надзор!

Как бихте оценили признанието на министъра на външните работи Аналена Бербок, направено в Европейския парламент – „ ние сме във война против Русия “.

О. Ш.: Бербок в действителност в действителност мисли по този начин. Тя инцидентно се изпусна прочувствено - заради особеностите на нейния темперамент. В резултат на това представителите на Шолц трябваше да се оправдават, да уверят обществеността, че ние не водим никаква война. Бербок по принцип е известна с гафовете и за следващ път сподели какъв брой е несъответствуваща за сходна позиция. Отново опозори страната ни.

Вашият сътрудник от фракцията „ Алтернатива за Германия “ Ян Нолте позволи, че Берлин „ може да намерения “ за опцията да достави бойна авиация на Киев в този момент, в случай че доставката на танкове „ няма резултат “. В същото време не 43, а 63% от германците са срещу. Какви са възможностите сходни прогнози да се осъществен? И тогава обществото отново ли ще се помири?

О. Ш.: Нито се е примирило с доставката на танкове, нито ще се помири с възможната доставка на бойни самолети. Но, както виждаме, решенията в Берлин се вземат без оглед на публичното мнение. Що се отнася до вероятността? В изискванията на борба не може да се изключи сходно развиване на събитията. Колегата е прав, вероятни са такива доставки.

Но нашата партия по всевъзможен начин ще се опълчи на по-нататъшните доставки на всякаква военна техника. Конфликтът може да бъде позволен единствено с дипломатически средства, а сходни дейности единствено утежняват обстановката на място, водят до ожесточаване на страните, до повече смъртни случаи.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР