Както подобава на бившата имперска столица, обликът на Санкт Петербург

...
Както подобава на бившата имперска столица, обликът на Санкт Петербург
Коментари Харесай

Какви митични същества живеят в Петербург?

Както прилича на някогашната имперска столица, образът на Санкт Петербург е цялостен с доста знаци, въплътени в митологични персонажи.

Нека да разберем каква задача е поверена на петербургските ангели, грифони, сфинксове и атланти, които се трансформират във визитна картичка на града.
1. Ангелите
Според блогъри-краеведи в Санкт Петербург има над три хиляди благ статуи. Те са доста повече от знаменитите .

В града даже има легенда, че три ангела пазят жителите му от беди – златният на върха на Петропавловската цитадела, сребърният на купола на църквата „ Света Екатерина “ и бронзовият на  на Дворцовия площад.



Legion Media

Последният от тях е може би най-известният ангел на Санкт Петербург. Подобно на самата колона, бронзовата фигура на ангела не е закрепена с нищо и се държи единствено на личната си тежест. Кръстът в ръката на ангела символизира мира, който Русия подарява на Европа, когато разгромява армията на Наполеон през 1812 година.



Пресслужба на Патриарх Кирил

През май 2022 година 188-годишният ангел се снабдява с копие.  на 462-метровия „ Лахта център “, най-високата постройка в Русия и Европа. Скулптурата е осветена от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.
2. Грифоните


Legion Media

Според митологията тези същества с лъвско тяло и орлови крила пазят съкровища. Не е изненадващо, че най-известните пернати лъвове се появяват на открития през 1826 г. , който води до Държавната асигнационна банка. Сега в постройката му се обитава Държавният стопански университет на Санкт Петербург, който слага грифоните върху логото си.



Legion Media

Суеверни студенти и туристи имат вяра, че търкането на позлатените крила на грифоните ще им донесе шанс. Засега поверието нанася единствено вреди на известния монумент.
3. Сфинксовете


Legion Media

Символизиращи мъдростта и висшата мощ, митичните животни с тяло на лъв и човешка глава са родом от Древен Египет. Те добиват известност в Европа след египетския поход на Наполеон Бонапарт (1798-1801), от там императорът придвижва доста антични монументи. Модата идва в Санкт Петербург в края на XVIII и началото на XIX век.

Най-известните египетски сфинксове украсяват . Тези статуи са основани през XIV век пр.н.е. за мемориалния храм на фараона Аменхотеп III и са пренесени в  през 1832 година.

Днес в града могат да се преброят над 30 сфинкса. Освен тях в Царско село (предградие на Санкт Петербург) има египетска , в Пушкин – Египетски врати, а в центъра на града – скулптури на египетски богове.



Legion Media
4. Атлантите


Legion Media

В древногръцката митология могъщите титани подпират небесния свод, а в Санкт Петербург те украсяват дворци и жилищни здания. Най-известните петербургски атланти от 1848 година държат портика на . Десете петметрови мраморни фигури са основани от 150 майстори в продължение на две години.



Legion Media

Сред младоженците има традиция: в случай че младата жена потърка палеца на крайници на десния колос, който гледа към Марсово поле, фамилният живот ще бъде дълъг и благополучен. Именно този атлас е съществено развален от артилерийския обстрел на града по време на Втората международна война, само че той „ устоя “, поради което си завоюва славата на всесилен бранител.
5. И доста други


Legion Media

В Санкт Петербург има и самобитен резерват за фантастични същества. Може да се каже, че това е дворцово-парковият ансамбъл , някогашната резиденция на император Петър I, който макар административната си принадлежност, се намира на съвсем 30 км от града. Тук има 147 настоящи фонтана, което прави Петерхоф една от най-големите система с фонтани в света. Сред фонтанните статуи на Петерхоф можете да видите Нептуни, тритони, наяди, сирени и други жители на морските дълбини.

създател: ЮЛИЯ ХАКИМОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР