Както писахме преди няколко дни, Иран съобщи, че местните космически

...
Както писахме преди няколко дни, Иран съобщи, че местните космически
Коментари Харесай

Премълчава ли Иран факти около полета на космическата маймуна?

Както писахме преди няколко дни, Иран заяви, че локалните галактически експерти са изстреляли сполучливо маймуна в космоса и тя се е върнала жива на Земята.

След формалното обявяване обаче някои от скептичните наблюдаващи започнаха да гледат на иранското достижение с обезверение. Бяха показани фотоси на маймуната от преди полета, както и на фотоси от изстрелването. До този миг обаче в общественото пространство не са оповестени фотоси от кацането на капсулата. Наместо това са оповестени единствено няколко фотоси на маймуната след кацането, които са шокиращи – някои скептици настояват, че на тези фотоси се вижда напълно друга маймуна, която няма нищо общо със фотосите на в началото показаната. Маймуната от фотосите преди изстрелването има бенка над дясното си око. А маймуната от фотосите след кацането няма такава бенка и самите черти на лицето са доста по-различни.

Това води до подозрения, че Иран може би премълчава някои неща към галактическия полет, и по-специално изказванията по отношение на това дали маймуната се е върнала жива на Земята. Скептичните наблюдаващи смятат, че маймуната може да е умряла по време на полета или при кацането, след което тя е била сменена, с цел да се разгласи пред медиите цялостен триумф.

 Is Iran Space Monkey trip fake

Представените от иранските новинарски организации фотоси демонстрират не една, а две разнообразни маймуни. Photo: FARS/The Independent

Историята демонстрира, че страните с тоталитарен режим имат податливост да премълчават неуместните за тях истини. Днес ние знаем за някои премълчани обстоятелства към полета на Лайка (първото куче в орбита) и даже към полета на Гагарин. Дълги години се е смятало, че Лайка е живяла в космоса в продължение на дни, след което била евтаназирана. По-късно истината става ясно – кучето е умряло от прегряване единствено няколко часа след изстрелването. Неверни се оказали обстоятелствата и към кацането на Юрий Гагарин – дълго време се е смятало, че Гагарин се е завърнал на Земята дружно с галактическата си капсула. Днес обаче знаем, че по време на кацането той е катапултирал във въздуха и се е приземил независимо.

В по-скорошни времена ние си спомняме по какъв начин през 2009 година Северна Корея твърдеше, че тогавашното изстрелване на неестествен сателит в орбита е сполучливо. Оказа се, че третата степен на ракетата не е сработила и спътникът е паднал в океана.

Нека обаче не забравяме, че не постоянно публичните подозрения за имитация на полета са основателни. Например – дълги години се твърди, че американски астронавти в никакъв случай не са били на Луната. Днес ние знаем, че полетите на лунните кораби са достоверни и хора в действителност са стъпвали на Луната. Доказателствата за това са безчет – измежду тях се включват свидетелства на хора, следили запалването на транслунните степени и кацанията на капсулите, доказателства, показани от международните обсерватории, които са прихващали радиоразговорите сред астронавтите, донесените килограми лунни скали, които са неповторими и нямат собствен аналог тук, на Земята.

Имало е и подозрения, че първата китайска разходка в космоса е фалшификат, както и първата фотография на китайски орбитален уред от Луната. И в двата случая обаче подозренията бяха отхвърлени и достоверността на фотосите от Луната и от китайската галактическа разходка бяха потвърдени от самостоятелни източници.

И по този начин – по какъв начин можем да бъдем сигурни дали Иран премълчава обстоятелства към полета на галактическата маймуна?

Попитани за мнения, ирански галактически експерти настояват, че триумфът на Иран е достоверен. Имало е три опита за изстрелване по “маймунската галактическа стратегия ”. Първият бил на макет на животно (на кукла), през март 2011 година. По-късно през лятото на същата година било извършено изстрелване на жива маймуна, която умряла по време на полета. Това е била маймуната с бенката. И чак през актуалната 2013 година изхвърчала маймуната без бенката, която се върнала жива на Земята. А грешката идва от иранските медии, които при репортажа си са употребявали фотоси от всички изстрелвания и това довело до объркването на феновете.

Каква е истината? Ние може би в никакъв случай няма да я узнаем сигурно, като се има поради затвореността на иранската галактическа стратегия. И въпреки всичко, имайки поради, че нормално публицистите са тези, които бъркат и не интерпретират обстоятелствата вярно, и убедеността на иранските галактически експерти … персонално аз смятам, че полетът на маймуната е достоверен и тя е оживяла най-малко за известно време след приключването му.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР