Шампионите на България по FIRST® LEGO® League роботика, Zentix от

...
Шампионите на България по FIRST® LEGO® League роботика, Zentix от
Коментари Харесай

Варненци са първия БГ отбор на Световното в Норвегия по роботика

Шампионите на България по FIRST® LEGO® League роботика, Zentix от Robopartans Варна, летят през днешния ден за град Бодо, Норвегия, където ще се организира тридневно съревнование с тимове от целия свят.

На надпреварата Open European Championship FLL Bodø 2024, проведено от FIRST Scandinavia, ще вземат присъединяване над 50 тима от целия свят. Това са възпитаници на възраст сред 10 и 16 години, като има представители от всички континенти. Състезанието събира най-малко 12 тима, първенци на страните си, както и техни подгласници.

Състезанието ще се организира в три дни, от 14ти до 16ти май 2024г., като тимовете се състезават в четири категории: “проектиране на робот ", “състезание с роботи ", “представяне на проучвателен план " и “работа в екип и съществени полезности ". Във всяка от категориите ще бъдат излъчени по трима спечелили, и трите тима, събрали най-вече точки общо в четирите категории, ще бъдат наградени като огромните спечелили на OEC Bodø 2024.

Състезанието с роботи е най-зрелищната категория, в която тимовете имат 2:30 минути, с цел да съберат допустимо повече от 550-те точки на спортното поле, по което би трябвало да се движи авансово издигнат, програмиран и надъхан самостоятелен робот без дистанционно управление.

Мисиите на робота включват - взимане, прибиране, преместване, пренасяне, избутване, натискане или покачване на модели, издигнати от лего елементи, които са закрепени или свободно сложени върху цветно спортно поле.

Отбор Zentix завоюва първото място във фестивала по роботика FIRST® LEGO® League България. Той се организира на 20 април 2024 в Бургаския свободен университет, организан от Център за креативно образование и Община Бургас.

Zentix е тим от Robopartans Варна и учениците Иван Йовчев, Иван Първанов, Мартин Петров, Александър Кирчев и Калина Димитранова имат над 12 приключени равнища по роботика през последните 5 години, в които посещават занятията по роботика през уикендите.

В интервала от 21-ви април до 12-ти май, тим Zentix интензивно работи в образователните зали на учебно заведение по роботика Robopartans Варна, където са дългогодишни възпитаници, с цел да показа почтено България. Бяха направени доста промени и усъвършенствания в играта с роботите и от 390 точки през април, Zentix към този момент могат да събират по 505 точки на спортното поле.

За задачите на изследователския план тимът преведе представянето си на британски език и сътвори първообраз на рейс, изрисуван с графити, и организира анкета измежду учениците, обвързвана с проблемите с градския превоз.

Следете за споделени моменти от пътуването и надпреварата в Инстаграм профила на Робопартанс www.instagr.am/robopartans

Пътуването е проведено от Център за креативно образование, благодарение на Неда Травел и спонсорството на община Бургас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР