Какъв процент от населението на Германия вече е преболедувало от

...
Какъв процент от населението на Германия вече е преболедувало от
Коментари Харесай

Изследване: В Мюнхен търсят колективен имунитет с тест за антитела

Какъв % от популацията на Германия към този момент е преболедувало от ковид, без да знае това? Учени и студенти от университета в Мюнхен започнаха статистическо проучване с поддръжката на полицията.
Тези дни на вратите на жителите на Мюнхен може да позвънят младежи, съпроводени от служители на реда. Те имат невероятна молба – непринудено предоставяне на кръв, към 3 мл – колкото чаена лъжица. Както и молба за следващи посещаване, разбори и изявление. Това е належащо на науката, изясняват те. Успоредно с това ще могат да схванат, по какъв начин се развива обстановката с COVID-19. Търсят съществува ли групов имунитет и доколко е построен той. За самодейността споделя Дойче веле.
Припомняме, че спор за това да се работи по постигането на групов имунитет, посредством отпадане на ограничаващите ограничения има в Чехия и у нас. В негова поддръжка се изрече доцент доктор Атанас Мангъров, който беше член на Медицинския съвет към държавното управление за битка с ковид. По думите му у нас " не престават да се вършат проучвания, с които се регистрира, че в цялата страна този или оня отделя вируса. Добре, отделя го - сега в страната има ковид. Информацията, която получаваме от това, не служи за кой знае какво. По-важно е да се направи сероепидемиологичнно изследване - да се види какъв брой души са го изкарали или какъв брой не са го изкарали, и да предвидим какво ни чака. " Мангъров още веднъж прикани за всеобщо тестване за имунотела. " Като изследваме хора, които отделят вируса, потвърждаваме, че има хора, които отделят вируса ". Казват, че е рано, акцентира водещият: " Ако ние го създадем, когато всичко това мине, то ще има стойност колкото ланшния сняг. "
Премиерът Бойко Борисов му отговори, че обществената изолираност за момента дава резултат, а в случай че се ослабят ограниченията - " ще стане ужасно ". " Отказвам да бъда този, който да взема решение кой да диша и кой не. Предпочитам да изтърпя всички рецензии поради ограничаващите ограничения. Предпочитам да преживеем редица неволи, само че да останем живи. И по този начин да излезем от рецесията. Защото страната - това сме всички ние и всеки един живот е скъп. Това е и ще продължи да бъде нашата философия! ", написа Борисов в профила си във Фейсбук.
Какъв % от популацията на Германия към този момент е преболедувал в лека форма COVID-19?
Около 70 студенти по медицина вземат участие в огромно тестиране на антитела против ковид SARS-CoV-2 в баварската столица.
Те имат намерение в течение на 4 седмици да посетят 3 000 семейства и да изследват към 4 500 индивида. Изборът е на инцидентен принцип, а адресите се избират от компютър, което допуска представителност на проучването. Целта му е не толкоз диагностична, колкото статистическа.
Досега тестванията за ковид в Германия се вършиха, с цел да се направи инспекция за признаци на болестта, да се ревизират инфектираните лица и да бъдат изолирани, а при потребност и приети в болница. Успоредно с това се ревизираха колкото е допустимо повече хора, контактували със инфектирано лице.
Сега в Мюнхен се вършат проби за антитела против ковид, с цел да се откри какъв % от жителите сега боледуват от лека форма на COVID-19, без въобще да подозират. Основната задача, обаче, е да се ревизира каква част от към този момент преболедувалите са изработили антитела против SARS-CoV-2. Или с други думи, до каква степен в града към този момент е построен групов имунитет.
Ръководителят на изследването е проф. Михаел Хьолшер – шеф на отделението по инфекциозни и тропически заболявания в клиниката на Мюнхенския университет. В плана, съгласно информация на " Süddeutsche Zeitung ", вземат участие към 50 експерти – лекари, епидемиолози, микробиолози, статистици, математици и IT експерти.
Започналото групово проучване се прави с поддръжката на държавното управление на Бавария, за което са заделени 1 милион евро.
Проектът е показан по време на конференция от премиера на Бавария Маркус Зьодер, прочут с решимостта си да се бори против пандемията. Според министъра на науката на провинцията Бернд Зиблер, за предприемането на верни ограничения против ковид е належащо преди всичко да бъде изучен характера на неговото разпространяване, а за задачата е належащо събиране на база данни.
Видимата част от държавната поддръжка се показва във обстоятелството, че правещите изследванията студенти са придружавани от полиция, с цел да нямат жителите опасения, че са жертва на машинация. Според разнообразни социологически изследвания, 80 % от жителите на Германия имат доверие в университетските чиновници и полицията.
Проучването на университета в Мюнхен ще се организира в границите на 1 година. Участниците в него ще бъдат посещавани постоянно за взимане на кръвни проби и изявление. В резултат на това учените чакат да схванат по-добре характера и особеностите на разпространяване на вируса.
Михаел Хьолшер чака още след 2-3 седмици да показват първите данни на политиците, с цел да могат те, на собствен ред, да вземат решение за по-нататъшни ограничения. Имат се поради най-вече рестриктивните мерки и карантината, които удариха мощно стопанската система и за чието последователно намаляване упорства бизнесът.
Не е изключено аналогично събиране на информация да се организира и в други райони на Германия, в които епидемията е имала друга специфичност.
В град Гангелт в Северен Рейн – Вестфалия сходно групово проучване е почнало още на 31 март. Учени от Института по вирусология и проучване на ХИВ към медицинския факултет на университета в Бон са взели проби от 1 000 индивида.
Ръководителят на института проф. Хендрик Щреек се надява доникъде на април да показа първите резултати, които биха помогнали при вземането на ефикасни и съответни ограничения за битката с ковид. Доказано е, че развиването на заболяването в този регион е почнало 3 седмици по-рано, в сравнение с в други елементи на Германия – на 15 февруари по време на мероприятие, в който са взели участие към 300 индивида.
Изследването, което се организира в Мюнхен, е по-мащабно и по тази причина се допуска, че е по-представително. В баварската столица при започване на пандемията не е имало всеобщо събитие, разпространяването на вируса е било по-равномерно, а също така се демонстрира по-типично.
Успоредно с тестването за антитела в Мюнхен тече още едно проучване – измежду 100 медицински служащи от градските лечебни заведения, които са се заразили с ковид и се намират под домашна карантина. С помощта на непрекъснати разбори и изявленията вирусолозите се пробват да схванат, какъв брой бързо организмът създава антитела.
Бавария е водеща в Германия по брой на инфектирани с вируса SARS-CoV-2. Според последните публични данни, те са към 25 000. Именно в Мюнхен на 27 януари беше регистриран първият в Германия случай на болен от COVID-19. На второ място по брой инфектирани е провинция Северен Рейн – Вестфалия с 21 000 индивида.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 7 април
* Андрей Гурков, Дойче Веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР