Как ще се преизчисляват пенсиите? НОИ излезе с важни съвети.

...
Как ще се преизчисляват пенсиите? НОИ излезе с важни съвети.
Коментари Харесай

Преизчисляват пенсиите. НОИ с важни съвети за всички

Как ще се преизчисляват пенсиите? Национален осигурителен институт излезе с значими препоръки. Не са оповестени в меню " Актуално " на началната интернет страница на институт и предлага подробни уточнения по отношение на нормативната уредба на опцията за преизчисляване на трудовите пенсии на хора, които не престават да поставят труд и да се обезпечават след пенсионирането си.

Предвидени са два метода за преизчисляване.
-->
Първият - служебно – с в допълнение добития от пенсионера застрахователен стаж в интервала след отпущането или преизчисляването на пенсията до края на миналата календарна година

Вторият - по заявление на пенсионера – с в допълнение добития осигурителния стаж и застрахователен приход в интервала след отпущането, надлежно - след последното преизчисляване на пенсията, до датата на преизчисляването, заяви Национален осигурителен институт.

От разясненията стават ясни претекстовете на законодателя да планува като дата на служебното преизчисляване 1 април на всяка календарна година. Акцентът е, че се ползва обединен метод и идентичен интервал за преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери, като се подсигурява равнопоставеност на всички правоимащи лица.

Ако преизчисляването се прави от 1 януари на всяка година с в допълнение добития от пенсионера застрахователен стаж до края на миналата календарна година, каквито оферти са правени, това не би донесло спомагателни изгоди за пенсионерите, защото поради обмена на осигурителните данни и времето за софтуерна обработка на близо 400 хиляди пенсии, изплащането им отново би се осъществило през април.

Следва да се подчертае също, че при осъществяване на преизчисляването от 1 април всяка година не се пропуща нито един интервал с положен застрахователен стаж след пенсионирането. Преизчисленият размер на пенсията се изплаща 12 месеца до идващото годишно преизчисляване, като върху него се отразява осъвременяването от 1 юли в съответната година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР