Как ще обменяме левовете си в евро, ако от 1

...
Как ще обменяме левовете си в евро, ако от 1
Коментари Харесай

Ще плащаме ли такса при обмяната на левове в евро?

Как ще обменяме левовете си в евро, в случай че от 1 януари 2024 година България бъде призната в еврозоната? Това е един от въпросите, който вълнува хората при подготовката за промяна на националната валута.

Ако парите са в банкови сметки, това ще се прави автоматизирано от банките. Мнозина се питат и какво ще стане с левовете под дюшека, които също би трябвало да бъдат бъдат обърнати в новата валута, с цел да не станат просто безполезни хартийки. За тези пари също би трябвало да се откри решение.Финансовото министерство е пуснало за публично разискване на уеб страницата си идея за въвеждане на еврото. Това ще даде опция да се изчистят всички противоречиви моменти. Въз основа на концепцията и изразените отзиви ще се направи закона за въвеждане на еврото. 
-->

В концепцията за въвеждане на еврото е записано, че шест месеца след влизането ни в еврозоната банките ще обменят левове против евро изцяло гратис. Това ще се случва и на гишетата на " Български пощи ". Целта е хората да имат време да сменят всичките си налични левове с банкноти и монети евро, като това да не им коства нищо.

Предвидено е едвам след шестия месец банките да поставят такса за обмяна на левове за евро. А в случай че някой е пропуснал да обмени парите си в този период, ще може да го направи гратис в Българска народна банка за неустановен период. 

От Асоциацията на банките в България /АББ/ обаче са на друго мнение. В мнението на Асоциацията се предлага промяната на левове в евро да е безвъзмездна до сума с избран предел, над който да се дължат такси даже и в предварителния 6-месечен интервал. " Предлагаме в Закона за еврото да се дефинира размер (брой банкноти/монети или оптималната сума), над който може да се желае възнаграждение на такса в планувания първичен шестмесечен интервал след замяната на лев с евро ", написа в бележките на АББ. Оттам показват, че правила във връзка с размера на обменяната сума без възнаграждение на разноски от клиента са въведени и в Хърватия, която одобри еврото от 1 януари 2023 година

По образеца на Загреб, нашите банки също оферират предел за гратис превръщане на левове в евро. Той може да бъде регламентиран по два метода:

1. По отношение на количеството банкноти и монети, които физически ще се обменят – да вземем за пример 100 броя левови банкноти и 50 броя монети /стотинки/.

2. Да се дефинира левова сума, до коятообменът е безвъзмезден, като да вземем за пример тази сума би могла да бъде обвързана със съществуващото ограничаване в Закона за ограничение наплащанията в брой /10 000 лева./, а за монетите– 100 лева

Предизвестие 

От Асоциацията на банките желаят и да се уточни размер на сума, над която да има опция да се изисква предупреждение от клиента за обмяната. Такава процедура има и сега за някои банкови интервенции. Причината да се желае авансово съобщение е банката да се приготви, като обезпечи налични средства, сигурност и да предотврати скупчването на хора в офисите. 

" Да се запише, че банките могат да ползват избраните от тях предели за интервенции по изтегляне на суми в брой без предупреждение ", оферират още от АББ. Относно периода за предупреждение при обмена на суми над несъмнено равнище от АББ показват, че банките и сега имат такава процедура, като това се дефинира самостоятелно от всяка финансова институция.

" Ако този период за предупреждение не е спазен при изтегляне на парични наличия в брой над несъмнено равнище, банката постанова такса наклиента, която е оповестена в нейната цена.

Сроковете за предупреждение за изтегляне на суми в брой, както и лимитите, над които се изисква предупреждение, са разнообразни за другите банки.Такъв метод би следвало да се ползва и поотношение на физическия продан на еврото и лв. ", написа още в мнението.

От Министерството на финансите са показали, че одобряват по принцип предложенията на АББ и те ще бъдат прегледани при създаването на закона за въвеждане на еврото в България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР