Как ще гласуваме с машини и за парламент, и за

...
Как ще гласуваме с машини и за парламент, и за
Коментари Харесай

Гласуваме с една карта за парламент и президент

Как ще гласуваме с машини и за парламент, и за президент? ЦИК към момента няма дефинитивно решение, само че към този момент се сплотява към мнението, че ще се гласоподава с една карта, сподели Росица Матева, представител и зам.-председател на комисията пред бТВ. За изборите „ 2 в 1 “ ще бъдат закупени в допълнение машини и флаш памет.

„ Обсъждаме разнообразни разновидности за гласоподаване. За момента ЦИК се сплотява към мнението да се гласоподава с една карта, защото, в случай че се гласоподава с две карти, първо процесът ще се забави още повече и по-късно е допустимо да стане комплициране с всичките карти, които би трябвало да употребява секционната изборна комисия и гласоподавателят “, изясни Матева в предаването „ Тази заран “.

Тя посочи, че водещите избори са за президент, защото са постоянни избори, а изборният кодекс споделя, че когато се провеждат избори „ 2 в 1 “ за президент и национално заседание, водещ е жребият за президент.

„ При нас също одобряваме, че водещи са президентските избори. Обсъждаме и разновидността един човек да има опция да избере и за двата типа избори ли да гласоподава или единствено за единия. При това състояние е допустимо да се отвори страница с три бутона и гласоподавателят да реши за единия, за другия или и за двата типа избори ще гласоподава. Възможно е и да му се пресъздава бюлетината за президентските избори – има опция да откаже да гласоподава за тях и да премине към бюлетината за парламентарните. Все още няма дефинитивно решение “, сподели още Росица Матева.

За изборите две в едно ще бъдат закупени още 1600 машини и 26 000 флаш памети на стойност 9 млн. 500 хиляди лева

„ Допълнителните флаш памети са за възможен втори тур на президентските избори, тъй като се откри, че няма да имаме време да извлечем данните от 14 ноември, с цел да ги параметризираме за втория тур. Преценихме, че е по-удачно да закупим втори пакет “, изясни представителят на ЦИК.

Тя посочи, че комисията е решила в 2119 изборни секционни комисии да има по две устройства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР