Как се прави медът? Отначало медът е под формата на

...
Как се прави медът? Отначало медът е под формата на
Коментари Харесай

Как се прави медът

Как се прави медът?

Отначало медът е под формата на нектар в цветята, който се прибира от пчелите и по-късно се трансформира в мед. Нектарът е богата на захар течност, която съдържа към 80% вода, смесена с сложни захари и се създава в растенията от нектарните жлези. Някои образци на източници на нектар в Северна Америка са цветята като детелините, глухарчетата, храстите на горските плодове и цветовете на плодовите дървета. В едно нормално пчелно общество пчелите-работници събират нектара и отглеждат тичинките. Повечето кошери имат една майка-кралица, вариращ съгласно сезона брой мъжкари, които да основават нови кралици и към 20 000 до 40 000 женски работнички.

Процесът на правене на мед

Пчелите-работници употребяват дългите си тръбовидни езици, с цел да изсмучат нектара от цветята и растенията, и го събират в своите „ медни стомаси ”. Пчелите имат съвършената за тази цел екипировка, защото с изключение на елементарния си корем имат и подобен (меден стомах), който е особено предопределен да събира нектара. Медният корем има потенциала да събира съвсем 70 мг нектар и когато се изпълни доближава съвсем тежестта на самата пчела. Осреднено пчелите посещават сред 100 и 1500 цветя, с цел да изпълнят стомасите си.

Веднага откакто пчелата се върне в кошера с нектара, тя го предава на останалите служащи, които го изсмукват от медния корем посредством устите си. След това те го „ сдъвкват ” за известно време и по този начин питателните ензими разлагат комплексните захари в елементарни захари. Това се прави за медът, съхраняван след това в кошера, да е елементарно одобряван от пчелите и да не е предразположен на бактерии. Той се съхранява в килиите на пчелната пита.

 мед

На този стадий нектарът към момента има относително високо наличие на вода, което кара тази естествена закваска да ферментира захарите. Затова идващият развой в приготвянето на меда е обвързван с раздухването на нектара от пчелите, служейки си с криле. Това основава течение и останалата вода се изпарява. Така нектарът става по-гъст, а високото наличие на захар го защищава от ферментация. На този стадий медът се назовава недопечен и в случай че бъде отстранен от кошера и уместно запечатан, може да изкара дълго време. Иначе пчелите сами запечатват с восък пчелните килийки на питата и го съхраняват до момента в който е належащо.

Пакетиране на меда

Макар да сме привикнали да виждаме меда пакетиран в буркани и туби, той е наличен и под други форми. В една от формите си, наречена мед от пита, се продават цели части от питата, както и мед в буркани, в които има също елементи от питата. Органичният мед се счита за една от най-чистите форми и се прави съгласно прецизни наставления. Освен това има и кристализиран мед, пастьоризиран, недопечен мед, прецеден, ултрафилтриран и изсушен мед.

Пчелите основават меда като храна за гладни години. Когато сезонната им храна намалее, те употребяват съхранения мед. Една колония пчели изяжда сред 120-200 паунда мед годишно. Комерсиалните пчелари подслоняват пчелите в кошери и кутии или други контейнери и ги предизвикват за свръхпроизводството на мед, само че без това да заплашва по някакъв метод пчелите.

Пчеларството може и да е занимание, защото към този момент доста хора, имащи интерес към екологията и естествената просвета, имат по няколко кошера. В книгите и в интернет можете да намерите нужната Ви информация за развъждането на пчели и по този начин, въоръжени с хрумвания и подобаваща екипировка, можете да произвеждате собствен личен мед.

Здравословните преимущества на меда са потвърдени, както и естествената му стойност. Той е значима съставна част за някои храни и питиета, като чая. Някои от обичаните ни сладкиши, като палачинки и вафли, сигурно биха били незавършени, в случай че не им се добави по малко мед.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР