Как се определя кое гражанско дело кой съд да го

...
Как се определя кое гражанско дело кой съд да го
Коментари Харесай

Законът определя кой точно съд да гледа гражданското дело

Как се дефинира кое гражанско дело кой съд да го гледа?

Т.К., София

----------------------

В Гражданския процесуален кодекс (ГПК) е отдадено особено място за така наречен подсъдност на гражданските каузи. Тя има разнообразни типове - съществена, родова, локална и др. Така например в Граждански процесуален кодекс е записано, че на районния съд са подсъдни всички цивилен каузи, като се изключи тези, които са подсъдни на окръжния съд като първа инстанция. Това е съществена подсъдност. 

Законът дефинира, че на окръжния съд като първа инстанция са подсъдни исковете за определяне или оборване на генезис, за преустановяване на осиновяване, за слагане под забраняване или за отменянето му, както и исковете за благосъстоятелност и други вещни права върху парцел с цена на желае над 50 000 лева. Пак пред окръжните съдилища се предявяват исковете по цивилен и търговски каузи с цена на желае над 25 000 лева, като се изключи исковете за прехрана, за трудови разногласия и за вземания по актове за начет. Там са и исковете за определяне на недопустимост или незначителност на регистриране, както и за небитие на вписано събитие, както и тези, независимо от тяхната цена, съединени в една искова молба с иск, подсъден на областен съд, в случай че подлежат на разглеждане по реда на същото произвеждане.

Местната подсъдност пък значи, че искът се предявява пред съда в региона, на който е непрекъснатият адрес или седалището на ответника. 

Искове против юридически лица се подават пред съда, в чийто регион се намира тяхното седалище. По разногласия, зародили от директни връзки с техни поделения или клонове, исковете могат да се предявяват и по тяхното местоположение.

Искове против страната и държавни институции, в това число поделения и клонове на последните, се предявяват пред съда, в чийто регион е зародило правното отношение, от което произтича разногласието. Когато то е зародило в чужбина, искът се предявява пред надлежния съд в София.

Исковете за вещни права върху неподвижен парцел, за подялба на съсобствен неподвижен парцел, за граници и за отбрана на нарушено притежание върху неподвижен парцел пък се предявяват по мястото, където се намира парцелът. По местонахождението на парцела се предявяват и искове за подписване на финален контракт за основаване и прекачване на вещни права върху неподвижен парцел, както и за повреждане, заличаване и оповестяване незначителност на контракти за вещни права върху неподвижен парцел.

Исковете за завещание, за заличаване или понижение на завети, за подялба на завещание и за заличаване на доброволна подялба се предявяват по мястото, където е намерено наследството. Ако наследодателят е български жител, само че наследството е намерено в чужбина, исковете може да се предявят по последния му непрекъснат адрес в Република България или пред съда в региона, на който се намират неговите парцели .  

Иск за парични вземания на договорно съображение пък може да се предявява и по сегашния адрес на ответника. Иск за прехрана може да се предявява и по непрекъснатия адрес на ищеца.

Граждански процесуален кодекс дефинира, че исковете на и против консуматори се предявяват пред съда, в чийто регион се намира актуалният адрес на потребителя, а при липса на сегашен адрес - по непрекъснатия. Образуваните каузи се преглеждат като цивилен по реда на общия исков развой. 

Работник може да предяви иск против работодателя си и по мястото, където той всекидневно поставя своя труд. Иск за вреди от непозволено увреждане пък може да се предяви и по местоизвършването на действието. Исковете за обезщетение по Кодекса за застраховането на повреденото лице против осигурител се предявяват пред съда, в чийто регион все още на настъпване на застрахователното събитие се намира актуалният или непрекъснатият адрес на ищеца, неговото седалище, или по местонастъпване на застрахователното събитие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР