Как са се образували свръхмасивните черни дупки? Какво е тъмна

...
Как са се образували свръхмасивните черни дупки? Какво е тъмна
Коментари Харесай

Учени: Черните дупки може да са тъмна материя

Как са се образували свръхмасивните черни дупки? Какво е тъмна материя? В различен модел за това по какъв начин е зародила Вселената, екип от астрономи допуска, че и двете галактически мистерии могат да бъдат обяснени с по този начин наречените „ първоначални черни дупки “.

Екипът включва Нико Капелути от Университета в Маями, Гюнтер Хазингер, теоретичен шеф на Европейската галактическа организация и Приямвада Натараджан от Университета в Йейл. Тримата допускат, че черните дупки са съществували от началото на Вселената и че тези първоначални черни дупки сами по себе си могат да бъдат към момента необяснима тъмна материя. Тяхното проучване е оповестено в сп. The Astrophysical Journal.

„ Черните дупки с разнообразни размери към момента са мистерия. Не разбираме по какъв начин супермасивните черни дупки са могли да набъбнат толкоз доста за относително късото време, откогато съществува Вселената “, изяснява Гюнтер Хазингер.

В другия завършек на скалата може да има и доста дребни черни дупки, както се допуска от наблюденията на телескопите. Ако съществуват, те са прекомерно дребни, с цел да са се образували от умиращи звезди.

„ Нашето изследване демонстрира, че без да вкарваме нови частици или нова физика, можем да разгадаем мистериите на актуалната космология от природата на самата тъмна материя до произхода на свръхмасивните черни дупки “, показва Капелути.

Две бъдещи задачи в програмата на ЕКА ще изследват някои от най-екстремните феномени във Вселената. Проучванията ще бъдат подпомотнати от усъвършенствания телескоп за високоенергийна астрофизика Athena и галактическият лазерен интерферометър LISA.

Ако множеството от черните дупки са се образували директно след Големия гърмеж, те биха могли да стартират да се сливат в ранната Вселена, образувайки все по-масивни черни дупки с течение на времето. Бъдещата гравитационна галактическа обсерватория LISA може да улови сигналите от тези сливания, в случай че съществуват такива „ първоначални черни дупки “.

Според този модел, Вселената би била цялостна с черни дупки на всички места. Звездите биха почнали да се образуват към тези купчини „ тъмна материя “, създавайки слънчеви системи и галактики в продължение на милиарди години. Ако първите звезди в действителност са се образували към първоначални черни дупки, те биха съществували по-рано във Вселената, в сравнение с се чака от „ общоприетия “ модел.

А тук ще намерите още!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР