Как осъждате расизма от името на световната общност, докато седите

...
Как осъждате расизма от името на световната общност, докато седите
Коментари Харесай

Удроу Уилсън, расизмът и защитата на правата на човека


Как осъждате расизма от името на международната общественост, до момента в който седите в постройка, наречена са расист?

Някои биха споделили, че това е предизвикателство, с което би трябвало да се оправи висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида (ВКПЧООН).

Офисът за правата на Организация на обединените нации се обитава в 225-стайно имение, издигнато в средата на 1870-те години на брега на Женевското езеро, което от 1924 година е оповестено за Palais Wilson (Дворец „ Уилсън “), почитайки някогашния президент на Съединени американски щати Удроу Уилсън.

Един век, откакто Уилсън договоря спокойно съглашение за края на Първата международна война и сътвори Лигата на нациите, която се намира в Женева и спомогна за учредяването на швейцарския град като център на дипломацията – неговите протоколи за правата на индивида и изключително расата са подложени на изпитателен обзор.

Това преразглеждане бе концентрирано в Университета в Принстън - където Уилсън също е бил президент - само че към момента не е разширена до Женева - място, което от време на време се назовава столица на човешките права.

Докато наследството на Уилсън и идентичността на Женева като дом на огромните интернационалните органи са неразривно свързани, някои допускат, че може би си заслужава да преосмислим връзката му с офиса на Организация на обединените нации по правата на индивида, като се имат поради неговите жестоки дейности във връзка с чернокожите американци.

"Уилсън е бил расист. Мисля, че няма подозрение за това", съобщи пред Агенция Франс Прес историчката от университета в Оксфорд Маргарет МакМилан. „ Фактът, че (в Двореца „ Уилсън “) се обитава службата за правата,мисля, че е за жалост. Това е едно от тези злощастни случайности в историята."

Човек на своето време?

В Принстън една група чернокожи студенти през 2015 година изрази угриженост за влиятелното учебно заведение по интернационалните връзки на университета, носещо името на президента.

Принстън сътвори комисия, която учи изявления от историци, в това число доказателства, че Уилсън в действителност е консерватор, когато става дума за тъждество за чернокожите, приемайки политики, които ускоряват сегрегацията във федералното държавно управление, до момента в който назначава в кабинета си последователи на върховенството на белите.

"Не можем просто да оправдаем расистката политика на Уилсън заради това, че той е "човек на своето време", “ написа историкът от университета „ Джон Хопкинс “ Н. Д. Б. Конъли в писмо до комисията.

Паула Дж. Гидингс, историк в „ Смит Колидж “, съобщи, че заради дейностите на Уилсън разделянето сред расите е "вписано в същността на нацията".

Многостранен човек

Уилсън е необятно уважаван, изключително на авеню „ Президент Уилсън “ в центъра на Париж. А покрай Palais Wilson в Женева е и първокласният хотел President Wilson.

Но връзката му с офиса по правата на Организация на обединените нации предизвикна съответни затруднения, защото огромна част от мандата на ВКПЧООН включва отбрана на правата на расовите и етническите малцинства.

МакМилан съобщи, че признаването на достиженията на Уилсън в построяването на многостранната система е било значимо в Женева, само че допусна, че орган, сходен на Конференцията на Организация на обединените нации за разоръжаването, където наследството на Уилсън остава позитивно, би бил по-подходящ.

В изявление за Агенция Франс Прес предишния месец шефът на правозащитните организации на Организация на обединените нации Зейд Раад Ал Хюсеин съобщи, че "винаги е подкрепял по-задълбочено схващане на историческите разкази" и би приветствал по-широка полемика за връзката на Уилсън със седалището на службата за права. „ Очевидно президентът Уилсън е многостранен човек “, сподели Зайд. "Ако не беше той, би било необикновено да е имало Обществото на народите и Организация на обединените нации, която го последва", добави той.

"И да, отношението към расизма е неоправдателно, сигурно гледано в днешната светлина по въпроса, само че може би освен да се ограничи до днешна дата."

Той добави, че приносът на специалистите по Уилсън може да "предостави верния метод за това по какъв начин и дали би трябвало да има самопризнание или не".

Зейд също по този начин акцентира, че Palais Wilson е получил името си от швейцарските управляващи, и постройката към момента принадлежи на кантона Женева, тъй че смяна на формалното име, въпреки и необикновено, няма да е решение на Организация на обединените нации.

Но службата за правата на индивида може да се разгласи за компромис, сходен на този, преследван в Принстън, където историческите здания или институции резервират имената си дружно с обществено самопризнание - като главирана плочат - обрисувайки неоспоримите предубеждения на Уилсън.

За ръководителя на Хюман Райтс Уоч Кенет Рот прозрачността в Двореца „ Уилсън “ за грешките на президента е значима.

"Мисля, че най-ефективният метод да се оправим с това е да бъдем ясни за отрицателните страни на историята на Уилсън, да сме ясни и обществени по отношение на по-проблематичните расови страни на това, което той е направил, само че да не отхвърляме обстоятелството, че той играе значима роля роля в Обществото на народите", сподели Рот. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР