Как можело да се влезе в светското общество през ХІХ-ти

...
Как можело да се влезе в светското общество през ХІХ-ти
Коментари Харесай

Как се влизало в светския „елит“ през ХІХ-ти век

Как можело да се влезе в светското общество през ХІХ-ти век? Ето част от напътствията в подобен справочник.

Господата би трябвало да бъдат грижливи, галантни и деликатни с дамите. Не е наложително да ги слушат, само че е належащо в точния момент да кимат и да отгатват реакцията, която би трябвало да проявят. Не забравяйте, че по-слабият пол не прости безразличието.

Комплиментът е най-краткият път към сърцето на дамата. Овладейте умеенето на комплимента – и ще бъдете добре пристигнал посетител във всяко женско общество!

Отделни господа си разрешават да подценяват дребните, от време на време незначителни признаци на внимание към дамите: да вземем за пример, не желаят да поемат някои дребни работи, осъществявани от прислужниците. Повярвайте ми, това е непростимо! Жените са доста наблюдателни. Те ще виждат всяка ваша неточност и към този момент по-късно няма значение какъв брой достолепия ще покажете пред тях. Всичко ще бъде на вятъра! Ако не си вършиме труда да ставате, когато една жена влезе в стаята, да й подадете ръка, когато излиза от каретата, да вдигнете падналата й ръкавица или носна кърпичка, да отворите вратата пред нея и т. н., тя в никакъв случай няма да ви елементарни, че сте сметнали това за нещо под вашето достолепие.

Когато влизате на бал, банкет или на посетители, би трябвало да се държите решително, без да бързате, за малко да спрете на вратата, с цел да огледате обществото и да дадете опция на другите да ви виждат. Вашите придвижвания би трябвало да са мудни, даже малко мързеливи.

Не се задържайте към един-единствен човек. Движете се из залата, говорете по-малко с всички. Така по-бързо ще си оформите кръг от другари и ще се отдалечите, като ги заинтересувате, само че без да им омръзвате.

Отнасяйте се към хората с интерес и почитание (или най-малко се преструвайте). Когато разговаряте с висшестоящи, не прекалявайте с желанието да им бъдете приятни. Прекалено сладкото стартира да горчи.

Трябва да знаете своята цена, само че да не се изтъквате, с цел да не изглеждате скучен. Ако ви обиди човек под вашето равнище, за предпочитане е да пропуснете грубостта около ушите си, като по този метод покажете, че наглецът даже не ви е засегнал. Ако оскърбителят е по-висок от вас по публично състояние, толкоз по-глупаво и рисково е да го превръщате в собствен зложелател. По-добре е да се посмеете дружно с останалите над самия себе си и да вземете това под внимание. Обидата би трябвало да се приема като урок, а за уроците се заплаща – в този случай със личното себелюбие. Ако очаквате това да се случи още веднъж в обществото, подгответе авансово подигравателен и радостен отговор, което да сложи съперника ви в глупава светлина. Но използвайте този патрон единствено като последна мярка и не за човек, от който зависи бъдещето ви. В противоположен случай ще станете факир за един час – само че може да унищожите всички свои вероятности за бъдещето. Помнете, че обидата наскърбява единствено оня, който й обръща внимание.

На дамите се предлага по-добре да закъснеят, в сравнение с да дойдат по-рано. Тогава всички ще ви виждат.

Помнете, че бързият метод на говорене наподобява просташки – като че ли сте привикнали непрекъснато да ви прекъсват. Бавно изречената фраза звучи по-внушително. Ходете с дребни крачки, дръжте главата и гърба си изправени и не бързайте. За да се чувствате по-уверени, би трябвало да покажете, че всичко в близост не е ново за вас. Гледайте красивите излишества с лека досада, а благосъстоянието на къщата – с безразличие. Ухажването и знаците на внимание, което ви оказват, приемайте, като че ли друго и не сте очаквала. Не прекалявайте с изложение на признателност. Образът на капризната от внимание жена е доста по-подходящ.

В никакъв случай не показвайте отрицателни страсти! Не се ядосвайте на прислужниците, не се оплаквайте от приятелките, от несериозността на вашия избраник. Винаги и на всички места е по-добре да демонстрирате, че всичко в близост ви е наред и наред, че всеки се отнася с вас превъзходно и доста се радва на вашето общество. Само не прекалявайте, другояче вашите познати ще се присмиват зад тила ви.

Запомнете: в светското общество всичко би трябвало да наподобява – а не да бъде! Малко евентуално е хора, които се оплакват или отегчават всички с дълги диалози, да бъдат поканени още веднъж. На приемите бъдете повърхностни, шлифовани и внушителни. Но не се опитвайте да покажете, че сте по-добра, по-умна или по-красива от всички. Това е неприятно за другите и постоянно е рисково. Твърде забележимата съперница към този момент няма да бъде поканена. А мъжът, който е по-умен от своя началник, евентуално ще загуби мястото си.

Винаги ще бъдете добре пристигнал посетител, в случай че ненатрапчиво подчертавате добродетелите на други хора, на домакините и на тези, чието мнение е значимо за вас. Старайте се повече да питате – хората избират да приказват, а не да слушат.

Но даже да се преценявате с всички тези условия, няма да създадете усещане на всемирски човек, в случай че нямате изправена външност (разгърнати плещи и високо вдигната глава). Слушайки събеседника, не би трябвало да го гледате от самото начало (освен в случай че сте мъж и желаете да спечелите вниманието на дамата).

Не забравяйте, че най-важно е не това, което казвате – а по какъв начин го казвате (в края на краищата множеството хора по приемите слушат половинчато или даже въобще не слушат).

Когато избирате тематика за диалог, пробвайте се да я извършите забавна за всички и да не бъде прекомерно сериозна. Класическа фраза е: „ Какво прелестно време! Не е ли по този начин? ”

И още едно главно предписание: в никакъв случай не използвайте всемирски събития, с цел да излеете душата си! Оскар Уайлд е споделил: „ Няма нищо по-скучно от искреността! ”

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР