Как легендарната Нел Гуин изтласкала любовницата на Чарлз II от

...
Как легендарната Нел Гуин изтласкала любовницата на Чарлз II от
Коментари Харесай

Как легендарната Нел Гуин изтласкала любовницата на Чарлз II от леглото му?

Как именитата Нел Гуин изтласкала любовницата на Чарлз II от леглото му? Актриса и някогашна продажница Нел Гуин направила ужасяващ номер на любовницата на Чарлз II, с цел да се увери, че тя ще се окаже отвън леглото на краля, където, несъмнено, доста желала да бъде Нел.

Как именитата Нел Гуин изтласкала любовницата на Чарлз II от леглото му?

Нел Гуин – също изписвана като Гуин и Гуини – е една от най-известните любовници в историята.

Родена на 2 февруари 1650 година в дълбините на бедността, Нел почнала работа в един от най-посещаваните обществени домове в Лондон. Скоро тя се трансформирала в звезда от интервала, наслаждавайки се на сполучлива кариера на сцената с известния публицист Самюел Пепис, който я възхвалявал. Тя се пробвала да се изкачи още повече в йерархията, като си осигурила благоволението на крал Чарлз II с лицемерен трик, изработен на своята съперничка. Как именитата Нел Гуин изтласкала любовницата на Чарлз II от леглото му?

След като работила в обществения дом на мадам Рос, сервирайки питиета на пияни гости, Нел си намерила работа посредством контакта на сестра си Роуз с драматурга Хари Килигрю и си намерила работа като продавач на портокали в новия Кралски дом, където се срещнала с актьорството. По-късно я назначили в театралната компания „ Харт и Лейси “. Кариерата й процъфтявала и до 1665 година тя си основала име, разказана от Самуел Пепис в дневника си през април същата година като „ хубавата и остроумна Нел “. Но се случило злополучие. Лондон бил обиден от Голямата чума и театрите скоро затворили. На идната година Големият пожар в Лондон помел столицата, унищожавайки към 13 000 къщи.

В същото време, крал Чарлз II се сблъскал с доста компликации в живота си.

Съпругата му, кралица Катрин, не съумяла да роди правоприемник. Монархът, който бил „ привързан към дамите “ съгласно писателя на дневника Джон Евелин, наподобява нямал този проблем, защото имал 13 деца от разнообразни любовници, всички от които били противозаконни. Нел, чиято кариера страдала вследствие на бедствията, сполетели Лондон, пътувала до Тънбридж Уелс, с цел да завоюва благоволението на краля, дружно с няколко други актриси, в това число Мери Мол Дейвис. Мол, която имала доста общо с Нел, също била актьор и съперничеството им почнало на сцената. Докато Нел била известна като комедийна актриса в Кралския спектакъл, пеенето и танците на Мол завладели публиката в театъра на херцога.

Говори се, че Мол е била извънбрачна щерка на Томас Хауърд, третият граф на Бъркшир, и по тази причина е считала, че е с по-висок статус от Нел. Първоначално, Мол спечелила благоволението на краля и била определена за негова държанка. Това означавало, че тя била обсипана с дарове, за които тя предиздвикала противниците си да знаят добре, хвалейки се със своя „ всесилен и много добър настойник “ и пръстен на стойност £600, към £110 000 през днешния ден. След това Нел измислила трик, с цел да си подсигурява, че тя ще бъде в леглото на краля Чарлз II.

След като чула за ангажимента на Мол с краля една вечер, Нел поканила съперницата си на чай, само че тортите, които сервирала, надалеч не били това, което изглеждали. Сладките изкушения били подправени с… мощно слабително, което Мол погълнала. Планът на Нел проработил и оттогава-нататък тя била забелязана в компанията на Чарлз II.

Нел била известна с остроумието си: тя наричала краля „ моят Чарлз Трети “, поклон към предходните й двама любовници, които също се казвали Чарлз. Именно този комизъм и положителната компания я създали толкоз известна пред монарха.

Била й завещана къща в Нюмаркет, Западен Съфолк, защото обичала хазарта и конните надбягвания. Чарлз постоянно прекарвал летата там и даже разговарял с нея по държавни въпроси – оставяйки двора надалеч.

По време на връзката им, която траяла до гибелта на краля през 1685 година, тя имала две деца, едното от които умира в ранна детска възраст. Синът им не получил купа – каквато получили доста от противозаконните деца на Чарлз.

Нел обаче имала различен трик в ръкава си, с цел да се погрижи за това. Докато двойката гледала по какъв начин си играе синът им, тя помахала на детето им да се приближи, като го извикала: „ Ела тук, малко копеле и кажи здравей на татко си “. Това ужасило Чарлз, който бързо се погрижил да му бъде дадена купата херцог на Сейнт Олбанс.

Нел останала покрай сърцето на краля до самия му край. На смъртния си одър той помолил своя брат и престолонаследник Джеймс II „ да не оставя бедната Нели да гладува “.

Но след гибелта на краля любовта на Нел към хазарта я вкарала в тежки тествания и тя скоро била заключена в затвор за длъжници, до момента в който новият монарх не бил уверен да я избави и да й даде пенсия, равняваща се на повече от £200 000 през днешния ден. Тя умряла единствено две години след Чарлз – на 37-годишна възраст.

 infomax-logo-50-15-HW  


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР