Как да защитим плодовете с био фунгицид и пчели –

...
Как да защитим плодовете с био фунгицид и пчели –
Коментари Харесай

Как да защитим плодовете с био фунгицид и пчели по нов безопасен начин

Как да защитим плодовете с био фунгицид и пчели – що се отнася до опрашването на растенията, кой се оправя по-добре от пчелата?

Проблемите от пръскането с фунгициди и пестициди върху плодовете и зеленчуците са добре известни. Това са нарасналата резистентност на тяхната резултатност от вредители и бурени, разхода на гориво, машини и труда за тяхното използване, както и заплахите за околната среда.

През последните няколко години европейските производители на плодове откриха, че слагането на тава с безвреден фунгициден прахуляк пред кошера разрешава на отлитащите пчели да налепят телата си с него. И по-късно да го доставят доста по-точно върху цъфналите плодни цветове, в сравнение с всички други способи за разпространяване на фунгициди и пестициди на света.

Финландкският опит в био отбраната – по какъв начин да защитим плодовете с био фунгицид

Финландският професор по земеделска зоология Хейки Хоканен за първи път тества нов способ в битката против една от най-големите неприятности в ягодовата промишленост – сивата мухъл. Сивата мухъл постоянно унищожава сред 10 и 20% от финландската годишна продукция от ягоди, струвайки на производителите към 5 милиона евро.

Хоканен основал приставка към пчелния кошер – по този начин наречения „ двупосочен дозатор “. Тази приставка употребява сътрудник за биоконтрол, наименуван Prestop-Mix, който е планиран от финландската компания Verdera. Този безвреден фунгицид управлява гъбичките и е утвърден от Европейския съюз за потребление в биологичното земеделие.

Хоканен споделя, че дозаторът разрешава на пчелите да излизат единствено през отвора, който ги води през микробния прахуляк. А входът на идващите пчели в кошера е в горната част, където няма прахуляк от Prestop. По този метод, споделя той, пчелите не транспортират сътрудника „ в неверната посока “ (в кошера), а влизат изцяло чисти, откакто са разпръснали био фунгицида по време на тяхното опрашване.

Откакто е тестван пилотния план, доста откриватели и производители на плодове, като ягоди, малини, круши и череши в Европа и Австралия са възприели или най-малкото са тествали продукта в своята процедура. Те употребяват както продукта Prestop-Mix, по този начин и продуктите на белгийската компания Biobest.

Въпреки че данните за употребяваните количества фунгициди не са към момента точни, Хоканен споделя, че по този начин икономисва към 2/3 от парите, които той е давал в стандартното земеделие и отнасяне.

Prestop-Mix и пчелите – нов безвреден метод за отбрана на нашите плодове от заболявания

Няколко производители на ягоди от Финландия, които са тествали метода и био фунгицида, споделят, че са отчели по-добри добиви от ягоди. Ето какво споделя един от тях: „ Когато за пръв път започнах да отглеждам ягоди преди 20 години, ние получихме добиви на хектар до към 5000 кг. Когато фермата стартира да се занимава с пчеларство преди 10 години, това усили добивите на сред 6 000 и 9 000 кг. Сега, през последните четири години, благодарение на пчелите и на новия био фунгицид, добивът не е спадал под 10 000 кг на хектар. ”

Поради доста по-екологичното влияние върху околната среда, спрямо химическите фунгициди, финландското държавно управление стартира да субсидира своите производители на ягоди, малини и ябълки с 500 евро на хектар, в случай че преминат към биологично лекуване благодарение на пчелите.

Наскоро се направи първата проява на биологично лекуване на черешови масиви в Австралия. С помощта на Prestop-Mix и пчелите, производителите на череши от Южна Австралия са тествали до каква степен сполучливо могат да се опълчват на заболяванията. Защото кафявото изгниване, което се предизвиква от гъбички, оказва доста влияние върху австралийската черешова промишленост на стойност 150 милиона $.

Безопасен ли е био фунгицида за пчелите – по какъв начин да защитим плодовете с био фунгицид

Използването на пчели за снабдяване на биоагенти, които убиват растителни заболявания, може ясно да накара някои да се запитат дали практиката е безвредна за пчелите. Хоканен твърди, че Prestop-Mix не съставлява какъвто и да било риск за пчелите и не вреди на плодовете. Един от производителите е споделил, че е изгубил единствено един от 20-те кошера в теста си в черешовата градина, и то поради настъпление от мравки. А останалите кошерите са посочили извънредно позитивни резултати и са събрали доста мед.

Тестовете демонстрират, че медът от “пчелните лекари ” не съдържа следи от биоагент или някакви странни усети. Ето за какво се надяваме доста скоро да не ни се постанова да употребяваме от нездравословните пестициди и фунгициди. И да поверим растителната отбрана на нашите плодни дръвчета и шубраци на нашите огромни другари – пчелите!

Как да подобрим живота на пчелите – потребни препоръки

Как да подобрим живота на пчелите – всеки пчелар се стреми да извади доста мед от своите пчелни фамилии. Също по този начин част от пчеларите добиват и другите пчелни артикули – прашец, пчелно млечице, восък, прополис, пчелна отрова. Но с цел да получим всичките тези артикули и то в по-голямо количество, то ние като пчелари би трябвало да…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР