Как да вкореним и отгледаме рози – както всички знаем,

...
Как да вкореним и отгледаме рози – както всички знаем,
Коментари Харесай

Как да вкореним и отгледаме рози – видове рози и полезни съвети

Как да вкореним и отгледаме рози – както всички знаем, розата е народен знак на България и е много публикувана на Балканите. Нашата страна е една от най-големите производителки на розово масло в света (България е била международен водач в износа на розово място до 1983). Смята се, че розовото масло, което е създадено в България е най-качественото в света! Розата е царицата на цветята и голям % от цветарите и градините в България имат от това красиво растение.

Розите наброяват над 200 типа и над 30 хиляди сорта. Сега ще разгледаме по какъв начин да вкореним и отгледаме рози по най-лесния метод и с минимум старания. Ще разгледаме какви рози да засадим и някои скъпи препоръки. Но преди този момент да забележим малко любопитна информация за розата.

Знаете ли, че:

  • В Библията се споделя, че розите които растели в райските градини били бели, само че почервенели от срам, поради привличането, което се породило сред Адам и Ева.
  • Суеверието гласи, че да хвърлиш розови листа в огъня носи късмет;
  • Американски учени са разкрили, че розовото масло мъчно се въздейства от температурните промени и по тази причина те го употребяват в изработването на галактическите екипировки;
  • Червената роза символизира обич и страст;
  • Розовата роза е със смисъла на другарство, наслада и признателност;
  • Жълтата роза може да символизира възторг, само че за доста нации значи машинация или предателство;
  • Оранжевата роза е пристрастеност и жадност за живот;
  • Бялата роза показва преход или нов завой в живота (като раждане, брак или смърт), както и безусловна обич, непорочност и невинност;

Източник: wikipedia.org

Ако ще засаждаме закупена роза на гол корен, процедурата е следната. Подрязваме корена с 1-2 см и подравняваме всички корени. Изкопаваме подобаваща дупка в градината. Можем да използваме профилирана примес за засаждане на рози. Тази примес я смесваме с пръстта от дупката. Важно е да знаем, че присадката (мястото откъдето излизат стеблата) би трябвало да бъде обърнато на север или на изток. Слагаме в дупката, без да прегъваме корена и затъпкваме с пръст. Поливаме с вода и заравяме с останалата почва. Почвата е до равнището на присадката.

Но в множеството случаи може да харесаме рози от нашите съседи и другари. И желаеме да си засадим от техните рози в нашата градина. Тогава би трябвало да отрежем резник от харесаната роза и да го вкореним.

Как да вкореним роза от резник

За да вкореним роза, имаме потребност от резник. Резниците се взимат от крепко майчино растение, като всеки резник би трябвало да бъде с дължина 15-20 см и с дебелина колкото молив – това е оптималният размер. Важно е да създадем прорез под диагонал, директно над листния възел на стъблото – по този начин ще се предотврати загниването на резника от една страна, а от друга – от мястото на отрязването при възрастното растение доста скоро ще се появят нови листа и разклонения. Резниците вземаме нормално през есента и можем да ги засадим в градината до момента в който земята е към момента мека и влажна.

Можем да вкореним рози от резник по няколко метода:

  • непосредствено в земята, като резникът е забит под ъгъл от 45 градуса;
  • под буркан;
  • в картоф;
  • във вестници (по метода “бурито ”) – само че за него няма да приказваме, защото не го препоръчваме;

Засаждане на рози чрез резник, забит в земята под ъгъл от 45 градуса

Снимка: tomathouse.com

След като към този момент имаме резници, ние би трябвало да забием всеки резник в почвата и то под ъгъл от 45 градуса (като най-левия резник на снимката). Ако почвата не е влажна, преди самото забиване поливаме щедро с вода и чак тогава забиваме резника.

Поради потребността на всеки резник от повече влага, би трябвало да поддържаме почвата влажна (но да не прекаляваме). Можем да засипем към резника с мулч, който ще ни помогне за тази цел. През зимата можем да затрупаме резника с по-голяма купчина сняг, която ще ни помогне с влагата напролет.

Засаждане на рози под буркан

Засаждането на резници от роза под буркан е един доста добър и подобаващ способ. Чрез него се реализира положително вкореняване на резниците. За задачата забиваме резника в меката и влажна почва в градината (може и в саксия) и похлупваме с транспарантен буркан. Поливаме добре с вода, тъй като е доста значимо почвата да е добре овлажнена.

Не махаме буркана през зимата, като при потребност – поливаме с вода. Целта е да осигурим добра почвена и въздушна влага на резника. Бурканите махаме в края на Април или през Май, когато нощните температури станат над 6-7 градуса по целзий. Този способ вършим през есента, до момента в който земята е към момента мека и влажна. Ако сме изпуснали това време, то тогава можем да разчитаме на метода с картофа:

Как да засадим роза в картоф

Снимка: fabartdiy.com

Как да вкореним рози в картоф ? Имаме потребност от резник, който е дълъг към 20 – 25 см. Премахваме всичките листа от резника (ако има такива). Пробиваме дупка в суровия картоф с дълбочина 5-6 см и забиваме резника в нея. Оставяме по този начин забития резник в картофа да стои в изправено състояние.

Хранителните субстанции и влагата от картофа ще оказват помощ за растежа на здрави корени. След това посаждаме картофа директно в земята или в саксия. Така можем елементарно да създадем вкореняване на рози и то през цялата година.

Какви рози да засадим – оферти

Сега ще разгледаме няколко подобаващи типа рози, които може да отгледаме сами във нашата градина :

Rosa alba  – бяла роза. Наричат я още бял трендафил или бяла маслодайна роза. Разпространена е в цяла Европа. На височина храстът доближава 1,5-2 метра. Клонките са изправени, с огромни бодли. Цветовете биват елементарни или кичести с 5 до 60 венчелистчета в цвят, 5-7 см в диаметър. Имат прелестен мирис. Студоустойчива е. Използва се както за декоративни цели, по този начин и като маслодайна.

Rosa centifolia  – столистна роза. Среща се и се отглежда в цяла Европа. Растенията доближават 1-1,5 м височина. Цветовете са светлорозови, кичести, с доста прелестен мирис. Венчелистчетата са над 80 до 100 броя, което е дало мотив за наименованието й. Не образува плодове, по тази причина се развъжда посредством издънки.

Rosa chinensis

Китайска роза. Синонимът й е Rosa indica. Произхожда от Централен Китай. На височина доближава 1- 1,5 метра. Храстът е стилен. Цъфти от началото на лятото до рухване на сланите. Плодовете са овални.      

Rosa damascena  – казанлъшка роза. Произхожда от Западна Азия. Достига до 2 метра височина. Листата са зелено-сребристи. Цветовете са кичести, с малко тичинки, 7 см в диаметър. Обагрени са в розово или бяло. Издават прелестен мирис. Отглежда се за произвеждане на розово масло и доста рядко като декоративна.      

Rosa foetida  – жълта роза. Произхожда от западните региони на Азия. На височина доближава 1,5 метра. Храстът образува доста издънки. Цветовете са с 5-7 см в диаметър, единични, жълто обагрени. Издават мощна, само че неприятна миризма. Много постоянно се употребява са селекционни цели.

Rosa gallica  – галска роза. Произхожда от Южна Европа и Западна Азия. Храстът дава изобилни издънки. Стига на височина до 1,5 метра. Листата са 3-5-делни, тъмнозелени. Цветовета са 5-7 см в диаметър, пурпурнорозови. Плодовете са заоблени, червени, едри – до 2,5 см в диаметър. Тази роза е основоположник на доста сортове, събрани в група под името ремонтантни. Много от тях са публикувани във Франция, където нежно ги назовават галски рози.

Rosa multiflora

Многоцветна роза. Синонимът й е Rosa polyanta. Произхожда от Китай и Япония. Храстът е мощно възходящ. Клоните са дебели, доближават над 4 м височина. Дребните цветчета са до 2 см в диаметър, събрани в огромни гроздове. Цъфти в бяло през юни-юли. От този тип са произлезли доста красиви съвременни сортове под общото наименование полиантови или влачещи.      

Rosa rubrifolia  – червенолистна роза. Този автентичен тип е с естествени залежи из Европа. Впечатлява не с простите си цветове, а с виолетово-черно обагрените листа, поради които се цени доста като украсителен детайл.

Rosa rugosa  – Произхожда от Западна Азия. На височина доближава 2 м и се разстила нашироко. Повърхността на листата е блестяща и релефна. Цветовете са единични, розови, доста ароматни. Достигат 6 см в диаметър. Особено впечатляващи са едрите, яркочервени съвсем овални плодове.

Rosa spinosissima – намира се както в Европа, по този начин и в Западна Азия. На височина доближава от 0,3 до 1 м, само че се разстила на 0,6 – 1,20 м широчина. Клоните са покрити с доста бодли, които от време на време получават тип на власинки. Листата са фини, наподобяват папрат. Полукичестите цветове са единични, към 3 см в диаметър. Кръглите шипки наесен получават съвсем черна боя.

Източник: rozite.info

Как да подхраним розите

Розите са растения, които обичат богатата на хранителни субстанции почва. Тяхното развиване ще бъде подтиквано, като им се добави фосфор, азот и калий. Може да набавим тези хранителни субстанции както посредством течни, по този начин и посредством гранулирани торове.

В множеството случаи постоянното наторяване с компост и друга органична материя, в това число останки от риба, ще подхрани розите с всички хранителни субстанции, които са им нужни. Тези органични добавки също по този начин ще оказват помощ да се поддържа салдото на pH в почвата. Други органични добавки за наторяване са люцерната (под формата на леден чай) и обелките от банани, които съдържат доста фосфор. Ежегодно наторяване се прави на есен с оборски тор

Как да подрежем розите

Изсъхнали, слаби и болнави стъбла могат да доведат до проблеми с заболявания. Ето за какво би трябвало да ги отрежем и да позволим да се реализира циркулация на въздуха към централната част на растението. Така ще понижим проблемите свързани с появяването на гъбички.

Подрязването на храстите също по този начин подтиква растежа и разрешава растението да бъде завършено по прелестен метод. Залинелите цветове би трябвало да бъдат отстранени по време на интервала на развиване, с цел да се подтиква развиването на нови пъпки. За да бъде подрязването точно, използвайте остри ножици.

Как да вкореним и отгледаме рози – препоръки:

  • Най-доброто време за засаждане на рози на гол корен е от края на Март доникъде на Април, а в по-хладна пролет – от третата деседневка на Април до първата деседневка на Май.
  • Когато купуваме рози, би трябвало да търсим положително качество – мощни филизи и добре развити корени.
  • Избераме място, което ще даде на растенията задоволително въздух и светлина – в идеалния случай няколко часа слънце дневно. Избраното място не трябва да е доста горещо, доста студено или влажно, защото розите могат да се разболеят или да завъдят вредители.
  • Облачното време е идеално за засаждане на рози. Розите би трябвало да бъдат натопени за най-малко 1-2 часа преди засаждането, само че не по-дълго от 24 часа.
  • Дупката за засаждане би трябвало да е задоволително необятна и дълбока, с цел да даде на корените доста място.
  • Можем да предпазим розите от къртици , като преди самото засаждане сложим “пръстен ” от ситна мрежа към дупката, преди да сме поставили розата и пръстта.
  • Смесваме почвата, която сме изкопали, с към 30% компост или оборска тор, преди да я сложим назад в дупката.
  • Не забравяме да поливаме розите добре когато е изсъхнало и топло. По този метод ще можем да се радваме на цветовете им в цялата им хубост през лятото и есента.

Така приключваме нашата тематика “как да вкореним и отгледаме рози ”. Желаем Ви триумф с вашите бъдещи красиви рози!

Как да създадем дизайнерска градина с трошляк и речен камък

Как да създадем дизайнерска градина с трошляк и речен камък? Много хора се питат “как да създадем градината си райска ” или “как да създадем градината си красива ”. Ето за какво в този момент ще разгледаме един сполучлив метод за построяването на красива градина и то с извънредно евтини материали, а точно трошляк и речен камък. Дори можем сами…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР