Как да използваме слама в градината по 8 креативни начина?

...
Как да използваме слама в градината по 8 креативни начина?
Коментари Харесай

Как да използваме слама в градината по 8 креативни начина?

Как да използваме плява в градината по 8 изобретателни метода? Сламата е повсеместен и потребен материал за всяка овощна и зеленчукова градина. Така да вземем за пример сламата блокира слънцето, предотвратявайки покълването и растежа на множеството бурени. Едни от най-важните преимущества на сламата в градината са следните:

  • Задържа по-дълго влагата в почвата;
  • Предпазва културите от хладния сезон;
  • Осигурява топлота и влага за ранно пролетно и късно есенно засяване на тревни смеси;
  • Предотвратява бързите температурни колебания;
  • Когато сламата се компостира, тя прибавя хранителни субстанции назад в почвата

Ето 8 изобретателни и ефикасни метода за потребление на сламата във вашата градина:

1. Мулчиране със плява в градината

Във вашата зеленчукова градина мулчирането със плява ще ви обезпечи дълъг лист от преимущества. За начало сламата е евтина, лесна за работа и добра за вашата почва. А пласт от сламен мулч сред вашите зеленчукови редове акцентира вашите растения и прави градината ви да наподобява чиста и подредена.

Въпреки че изисква малко старания първоначално, мулчирането със плява ще ви спести време в дълготраен проект, когато става въпрос за плевене и поливане. Освен в случай че не градинарствате в голям мащаб, пет-шест бали нормално са всичко, от което се нуждаете, с цел да мулчирате цялата градина. Предимствата тук са, че сламата потиска плевелите, задържа влагата и обогатява почвата, до момента в който се разлага.

2. Сламата пази от заболявания – по какъв начин да използваме плява в градината

 Сламата пази от заболявания - по какъв начин да използваме плява в градината

Поставянето на мулч от плява към вашите домати, краставици, пипер и други предотвратява заболяванията, пренасяни от почвата. А това може да сведе до най-малко пръскането с препарати срещу другите болести.

Влагата в почвата остава равномерна и калцият може елементарно да се всмуква от почвата към доматите, предотвратявайки заболяванията. Сламеният мулч в основата на растенията предотвратява болестта от заболявания, пренасяни от почвата върху листата на растенията. Водата не пръска листата на растенията, тъй като сламата я всмуква.

3. Сламата като зимна отбрана

Сламата изолира почвата и защищава растенията от увреждане от заледяване през зимата. Слой зимен мулч от плява ще отбрани надежно горния пласт на почвата при започване на пролетта. В същото време мулчът от плява няма да разреши на яркото и горещо пролетно слънце бързо да затопли почвата.

По този метод растенията няма да стартират да порастват преди да им пристигна времето. Те няма да стартират да цъфтят рано и няма да бъдат подложени на пролетните студове.

4. Сламата усъвършенства почвата

Използвайте сламата в почвата или в купчината компост, с цел да подобрите структурата и плодородието заради бавното й разложение и благосъстоянието на въглерод. Сламата ще се разложи като всеки различен органически материал, само че ще се разложи доста по-бавно.

Докато сламата гние, тя освобождава хранителни субстанции, захранвайки растенията, които порастват в нея. Сламата в действителност прави вашата градина по-добра. Гениално нали?

5. Слама за повдигнати лехи – по какъв начин да използваме плява в градината

 Слама за повдигнати лехи - по какъв начин да използваме плява в градината

Сламата може да бъде един от главните съставни елементи в построяването на повдигнати лехи. Освен това балите със плява може да се употребяват непосредствено като повдигнати лехи. Те оферират доста преимущества, като едно от тях е удължение на вегетационния сезон.

Така да вземем за пример може да отглеждате ягоди в сламени бали.

6. Сламата като изолираност в градинските структури

Използвайте бали плява за уединяване на структури като оранжерии или навеси. По този метод ще може да регулирате температурите през цялата година. Сламата е страховит температурен изолатор, тъй че има какво да извършите в градината и двора.

Единственото терзание е, че в балите със плява може да се завъдят мишки. Но пък постоянно може да се възползвате от услугите на котките и да решите този възможен проблем.

7. Слама за покриване на пътеките в градината

 Слама за покриване на пътеките в градината

Постелете плява върху пътеките в градината! Така ще намалите калта и уплътняването на почвата. Освен това ще улесните поддръжката на градината, като в същото време подобрите проходимостта.

За да насипете градинските пътеки със плява, просто изсипете пълен пласт по повърхността на пътеката. Сламата би трябвало да бъде положена с дебелина от най-малко 10 см. Използвайте повече, в сравнение с смятате, че имате потребност, тъй като сламата ще се уплътни в течение на времето. Или просто добавяйте нов пласт плява понякога!

8. Градинарстване с бали плява – по какъв начин да използваме плява в градината

Това е един новаторски способ, който дава много положителни резултати. Отглеждайте растения непосредствено в балите плява. Те са идеални за неприятни почвени условия и адаптивни към разнообразни повърхности. Трябва ви малко опит и ще видите, че с времето ще ставате все по-добри в този вид развъждане на плодове и зеленчуци.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР