Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута ‘BBB’ с позитивна вероятност.

Тя отразява вероятността за приемане на еврото, което би довело до по-нататъшно усъвършенстване на външните индикатори.

Според рейтинговата организация България ще покрие всички условия за участие в еврозоната до края на 2024 година, в това число критерия за инфлацията.

Според Fitch страната няма да одобри еврото на 1 януари 2025 година, само че това ще стане допустимо по-късно през идната година.

Въпреки че процесът по приемане на еврото ще се забави след януари 2025 година и следващата политическа неустановеност, Fitch смята, че има необятна политическа ангажираност на локално и европейско равнище за приемане на еврото.

Всички законодателни ограничения за осъществяване на отговорностите след ERMII са признати и чакат осъществяване, Законът за Централната банка бе признат през февруари 2024 година, отбелязва още кредитната организация.

Fitch означават, че политическата рецесия, неналичието на устойчиво държавно управление и евентуално продължителни съдружни договаряния може да забавят влизането в еврозоната и след 2025 година.

Именно вероятността за участие в еврозоната и един от основните фактори, които поддържат позитивния кредитен рейтинг на страната. В случай, че то бъде отсрочено след 2025 година, може да окаже и отрицателно въздействия върху кредитния рейтинг на страната, пишат още анализаторите от Fitch.

В разбора на кредитната организация се споделя, че инфлацията в България се намалява доста, само че остава по-висока в сравнение с в трите най-добре представящи се страни членки на Европейски Съюз.

Fitch Ratings чака, че страната няма да извърши критерия за ценова непоклатимост в средата на 2024 година България има намерение да изиска правенето на оценка за напредъка си по критериите за конвергенция през второто полугодие на 2024 година, което би трябвало да разреши влизане в еврозоната по-късно през 2025 година

България се чака да извърши всички други числови критерии за приемане на еврото - обществени финанси, дълготраен лихвен % и валутен курс.

Въпреки това неналичието на устойчиво държавно управление и евентуално дългите договаряния за сформиране на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025 година Приемането на еврото е фактор, който поддържа рейтинга на България.

Fitch чакат средногодишната инфлация в България да бъде 3,3% през 2024 година и 2,9% през 2025 година, по-ниска от 8,6% през 2023 година.

Постепенно възобновяване на растежа чакат още от рейтинговата организация.

Българската стопанска система нараства с 1,8% през 2023 година, подкрепена от мощното ползване на семействата, позитивен чист експорт и постоянен напредък на държавните вложения.

Слабото външно търсене, възобновената политическа неустановеност и бавното асимилиране на фондовете на Европейски Съюз ще забавят икономическата интензивност през първото полугодие на 2024 година, до момента в който позитивният напредък на действителните заплати и мощният напредък на заемите ще поддържат частното ползване.

Fitch Ratings чака растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се форсира до 2,4% през 2024 година и до 3,1% през 2025 година.

Според кредитната организация, участието на България в еврозоната ще даде спомагателна поддръжка на рейтинга на страната.

Реформите и подобряването на бизнес средата също биха усили капацитета за стопански напредък.

Агенцията обаче отбелязва, че страната се насочва към своя шести парламентарен избор за малко повече от три години, с планувани предварителни избори през юни 2024 година

Те са резултат от несполучлива ротация на държавното управление сред двете най-големи парламентарни обединения ПП-ДБ и ГЕРБ, заради различия по отношение на административните позиции и реформаторската стратегия.

Предстоящият предварителен избор евентуално ще докара до още един фрагментиран законодателен орган, сходен на последните избори, с болшинство от проевропейски партии, споделят още от Fitch и означават, че неналичието на постоянен кабинет може да докара до закъснение на участието в Еврозоната, което на собствен ред би се отразило отрицателно на кредитния рейтинг на страната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР