Как да се грижим за мушкатото в жегите – това,

...
Как да се грижим за мушкатото в жегите – това,
Коментари Харесай

Как да се грижим за мушкатото в жегите – полезни съвети

Как да се грижим за мушкатото в жегите – това, което в предишното е било изключение, се трансформира в норма: все множеството отвратително горещи летни дни, подлагащи на тестване всички ни, в това число и растенията. Неслучайно мушкатото е едно от най-предпочитаните за развъждане растения в домашни условия. То не е капризно, нуждае се от малко грижи и е надалеч по-издръжливо на летните горещи талази спрямо множеството балконски цветя. Експертите от Pelargonium for Europe изясняват за какво това е по този начин и по какъв начин можете да улесните живота на мушкатото в летните жеги.

Мушкатото обича слънцето и топлината. В последна сметка тези превъзходни посланици на лятото произлизат от Южна Африка. Те могат да устоят на краткотрайна суша, без да претърпят трайни вреди, защото стъблата и месестите им листа съхраняват вода. Мушкатата, които трансформират балконите и терасите в дребни цветни градини, които не изискват сериозна поддръжка от пролетта до есента, към момента носят изгодите от това южноафриканско завещание.

В същото време обаче те са култивирани за постигане на изобилен разцвет. И тази висока продуктивност изисква едно нещо на първо място: вода. В най-горещите месеци те се нуждаят от повече вода, в сравнение с през елементарните летни дни, с цел да ни радват с обилния разцвет, който чакаме от тях.

Съвет 1: Поливайте, когато е належащо

Мушкатото се нуждае от вода, с цел да пораства и цъфти. Затова е значимо да се уверите, че почвата му е задоволително влажна. Ако я усещате свежа и хладна, няма потребност да поливате. Ако е суха и топла, си коства да посегнете към лейката. Ако почвата към този момент се разрохква от ръба на саксията, е извънредно време да полеете!

Съвет 2: Сутрин или вечер – по какъв начин да се грижим за мушкатото

Сутрин или вечер, когато слънцето е ниско в небето, при поливане се изпарява по-малко вода, в сравнение с през обедните часове. Така мушкатото може да се възползва по-добре влагата.

Съвет 3: Директно към корените

Най-добре е да държите лейката непосредствено сред растенията, доста покрай почвата, тъй че водата да стигне там, където е належащо. По-лесно е да поставите в почвата сред стъбълцата водни контейнери с резервоари – напълвате непосредствено резервоара и растенията си оказват помощ сами. И още нещо: престоялата вода е по-благоприятна за корените, в сравнение с студената чешмяна вода.

Съвет 4: Поне една огромна чаша на растение

Целта на поливането би трябвало да бъде напояване на почвата. Това се реализира посредством прибавяне на вода, равна на към 10 % от размера на саксията на всяко поливане. Това значи, че балконско ковчеже с дължина 80 см гълтам към 2,5 литра. Ако желаете да измерите тъкмо, можете да намерите разнообразни калкулатори за размер за другите типове саксии, сандъчета и кашпи в интернет, които да ви оказват помощ да определите точния потенциал.

В противоположен случай можете просто да употребявате като предписание огромна чаша вода на растение. Важно: непотребната вода би трябвало да може да се отцеди, само че сухата почва също се нуждае от време, с цел да набъбне, защото не всмуква добре водата. Ето за какво предлагаме поливане на няколко по-малки порции.

Съвет 5: Добра почва – по какъв начин да се грижим за мушкатото

Качеството на почвата в саксията има огромно въздействие върху това какъв брой вода ще поеме мушкатото. Добрият компост задържа доста пъти личното си тегло във вода и все остава структурно постоянен заради уравновесено съответствие на груби и фини пори. Така че висококачествената почва е от изключително значение за корените.

Съвет 6: Тайната на наторяването

Поради ускореното изпаряване по време на горещите интервали, е по-добре да торите два пъти седмично с по половин доза течен тор , в сравнение с едновременно с цялото количество. Никога не изливайте течен тор върху изсъхнала почва, защото това може да докара до увреждане на корените.

Съвет 7: Поливайте по-малко – по какъв начин да се грижим за мушкатото

Можете да намалите честотата на поливане, като осигурите на растенията си сенник или просто ги преместите на по-сенчесто място. Светлите саксии и сандъчета се нагряват по-малко от тъмните, а глазираните глинени саксии изпаряват по-малко влага от неглазираните.

Какво предизвиква на растенията горещината

В горещите дни и тропическите нощи изпарението се покачва. Почвата изпарява водата, растението също. Ако почвата е прекомерно суха, метаболизмът му стопира и то пораства и цъфти по-слабо, в сравнение с би трябвало. Ако остане изсъхнало прекомерно дълго, се постанова да разчита само на водата, която самото то съхранява.

Така отслабва и омеква, защото запасът се изразходва и вследствие на това спада вътрешното клетъчно налягане. Ако това положение, наречено плазмолиза, продължи прекомерно дълго, то става необратимо и растението умира. Това се случва извънредно рядко с мушкатото, защото то съхранява доста вода в месестите си стъбла и листа за сходни тествания. 

Повече препоръки за цялостната грижа за мушкатото може да получите от експертите в локалните търговски обекти за цветя.

Завършваме с една красива изложба от фотоси с мушкато. Насладете се на хубостта!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР