Как да отглеждаме замиокулкас – луксозните листа, месестата текстура, корените

...
Как да отглеждаме замиокулкас – луксозните листа, месестата текстура, корените
Коментари Харесай

Как да отглеждаме замиокулкас сами – цветето на желанията и парите

Как да отглеждаме замиокулкас – първокласните листа, месестата текстура, корените за предпазване и супер издръжливостта направиха растението замиокулкас (дървото на желанията) повсеместен любимец. Нещо повече – растението се нуждае от най-незначителна и елементарна грижа.

В офиси и жилища, на прозореца и в интериора, замиокулкас няма толкоз доста условия за изискванията на развъждане. Самото развъждане се подчинява на елементарни правила. „ По-малко постоянно е по-добре “ е кредото за деликатна грижа за това растение. И в случай че си спомняте 10-те съществени правила за развъждане на замиокулкас , няма да имате компликации.

Замиокулкас (Zamioculcas zamiifolia) е един от обичаните „ зелени дарове “ с красноречивото национално име „ доларово дърво “. Това растение стана извънредно известно през последното десетилетие. Строгият, графичен и брилянтен външен тип на замиоукулас във всеки смисъл го прави едно от най-ярките растения за интериори, декорирани в съвременни стилове.

Големите до 1 метър или повече растения с несдвоени перести листа в действителност наподобяват на великански клончета. Дебелата половин метрова ръкохватка, необикновените корени за предпазване и месестите текстури елементарно издават характера на това растение. А лъскавият искра на кондензиран тъмнозелен цвят и красивата дъговидна извивка на клоните придават на замиокулкас забавен резултат на изрядност.

Статутът на замиокулкас като растение, което е доста елементарно за развъждане, напълно не е пресилено. Но със замиокулкас няма да има компликации, единствено в случай че деликатно проучите условията на самото растение и неговия специфичен апетитен темперамент.

Замиокулкас се нуждае от деликатни грижи, предпазлив метод към поливането и торенето, както и от вярното място. Ако не преполивате замиокулкас, е мъчно да го унищожите. И с цел да избегнете други постоянно срещани неточности, спазването на главните правила за това растение ще са в действителност от изгода.

1. Основното нещо е да предпазите растението замиокулкас от слънце и сянка

Ако при избора на място за други стайни растения е всекидневно да се фокусирате върху оптималната бляскавост на осветлението, тогава за замиокулкас би трябвало да намерите най-меките междинни варианти. Разсеяна светлина или частична сянка, слагане на източния и западния прозорец или малко разстояние от прозореца са идеалните разновидности.

В края на краищата, замиокулкасите еднообразно не обичат нито директното слънце, нито прекомерното помрачаване. В интериора те порастват, като предписание, доста добре, както и при изкуственото осветяване на офисите. За зимата замиокулкас може да се реалокира по-близо до прозорците, с цел да се поддържа нормалната активност на светлината.

2. Растенията би трябвало да се пазят не от топлота, а от хипотермия – по какъв начин да отглеждаме замиокулкас

Замиокулкас постоянно се назовава идеалното растение за всекидневни, заради способността им да се оправят с топлината. Доларовото дърво не се опасява от топлината, съвсем не реагира на температурни съмнения в позитивна посока. Но би трябвало да се обърне внимание на минималните възможни стойности и студените течения, а замиокулкас би трябвало да бъде предпазен от студа по всевъзможен метод.

Растението може да оцелее при захлаждане до 12 градуса, само че в случай че не желаете да гледате по какъв начин листата пожълтяват, по-добре е да се ограничите до стайната топлота.

3. Безопасно поддържане

Замиокулкас не понася дългодействащите торове. При увеличение на дозите съществува риск от изгаряне на корените и загуба на декоративност заради мъчителна реакция на непотребните хранителни субстанции. За да избегнете неточности, по-добре е да намалите общоприетата доза 2 пъти или да употребявате специфични торове за сукуленти и кактуси.

Наторяването на растението е уместно да се прави единствено напролет и лятото, като се фокусирате върху растежа. Торете по веднъж в месеца.

4. Поливайте дискретно, даже нищожно – по какъв начин да отглеждаме замиокулкас

По отношение на влажността на почвата за замиокулкас е по-добре да изберете същите способи като за кактуси или сукуленти : растенията ще устоят на суша, само че не и на влага.

Поливането на растението прекомерно щедро и още повече наводняването е сигурен път към проблеми. За замиокулкас водата не би трябвало да застоява в саксиите, по-добре е да поливате растението по-често, само че умерено. Между тези процедури почвата би трябвало да изсъхне освен в горния, само че и отчасти в междинния пласт. През зимата би трябвало да следите по какъв начин субстратът изсъхва още по-внимателно.

5. Замиокулкас не би трябвало да се намокря

Трябва да внимавате освен с количеството вода и честотата на поливане, само че и с метода, по който се прави. Замиокулкас не може да се полива непосредствено под корена, падайки върху дръжките на листата със бликам. Именно нехайство при поливането най-често води до загуба на доларовото дърво заради изгниване. Поливането е по-подходящо по самия борд на саксията, постепенно и деликатно, с цел да се защищити растението даже от водни капчици.

И, несъмнено, замиокулкас, с помощта на тъканите, съхраняващи вода, съвършено устоят на суха среда. Не е належащо да покачват влажността на въздуха по никакъв способ, изключително посредством напръскване. Душът и измиването на това растение са още по-неподходящи.

6. Прахът не е за дървото на $

Известният ослепителен тип на замиокулкас не се вписва в праха по листата. Ако има растение, което би трябвало да се поддържа чисто когато и да е, това е доларовото дърво. Внимателното премахване на прахта с влажна гъба или забрадка е превъзходен вид.

7. Минимални контакти – по какъв начин да отглеждаме замиокулкас

Замиокулкас не са от най-„ контактните “ растения. Въпреки типа на листата, те елементарно се нараняват и не са подобаващи за излагане в пътеките. Но в това време не си коства да ги „ бутате “ в ъгъл, по-близо до стената за отбрана. Листата на замиокулкас би трябвало да порастват свободно и въздухът би трябвало да циркулира добре от всички страни. Листата не би трябвало да „ почиват “ на стъкло, стени или мебели.

Възрастните растения изискват доста пространство и ненапълно наподобяват на зелена статуя в интериора. И те би трябвало да бъдат разположени по същия метод.

8. Замиокулкас не обича честите „ премествания “

Не безпокойте още веднъж растението за присаждане. Замиокулас не обичат толкоз доста измененията и са толкоз чувствителни към пострадвания на корените, че най-често проблемите с тях пораждат тъкмо след присаждане. Докато растението има място за развиване, субстратът и ширината на саксията не са изцяло запълнени, няма признаци на липса на „ витално пространство “, по-добре е да не се присажда. И още повече, замиокулкас няма да хареса честата промяна на саксиите.

9. Точна промяна на почвата в „ безвредни “ времена

Замиокулкас би трябвало да се присади доста деликатно. И е желателно да има повече хора, тъй че да има кой деликатно да държи първокласните листа и да следи за неналичието на пострадвания. Корените би трябвало да се обработват доста деликатно, като се поддържа нормалното им плитко засаждане. По-добре е да не разбивате почвата към корените.

Специален субстрат за сукуленти – лек, насипен, с перлит или други съставни елементи, които не разрешават уплътняване с течение на времето – се изсипва последователно, без да се уплътнява доста. Ако растението е несигурно, би трябвало неотложно да се обезпечи опора. И не бързайте да поливате засаденият замиокулкас неотложно: деликатното поливане се прави чак на идващия ден, а в случай че субстратът за засаждане е влажен, след 2-3 дни.

За да избегнете проблемите, е по-добре да ограничите времето за пренасяне на това растение до първата половина на пролетта, март-април. Размерът на контейнера би трябвало да бъде единствено малко по-голям от предходните, само че съпоставим с корените. Идеално е нарастване от 2-3 см. Струва си да ревизирате качеството на дренажните отвори и да не пестите от дренаж, чиято височина би трябвало да бъде до ⅓ от височината на саксията (минимум 5 см).

10. Любов към чистия въздух – по какъв начин да отглеждаме замиокулкас

Замиокулкас обича да пораства, където въздухът циркулира свободно към растението. И без вентилация, те постоянно са неприятно сюрпризирани от още по-бавен напредък, избледнели цветове и заспалост. Трябва постоянно да проветрявате стаите, като предпазвате замиокулкасите от студени течения и температурни промени.

И в случай че е допустимо, през лятото растенията могат да бъдат сложени на чист въздух – на верандата или в градината, на сенчесто място, тъй че замиокулкасът да пораства малко по-бързо, да е по-голям и да стане по-ярък.

Накрая приключваме с:

Народни поличби, знаци и суеверия:

  1. Замиокулкас се смята за добър подарък за момиче, тъй като той е в положение да притегли любящ мъж в живота си. Този резултат се има единствено от дарено лично цвете, до момента в който закупеното дава обещание единствено самотност.
  2. Ако замиокулкасът цъфти, тогава в живота на момичето скоро ще се случат щастливи промени: среща с обичан мъж, брак.
  3. Ако замиокулкасът е посърнал, това е доста неприятен знак. Това може да значи, че фамилията ще бъде унищожено или нещастно. За момиче това е знак на самотност и безбрачие.
  4. Ако по Коледа украсите растението с монети от разнообразни страни, то идната година фамилията ще пътува доста.

Поличбите и суеверията, свързани с доларовото дърво, изясняват по какъв начин то се отразява на финансовото благоденствие и персоналния живот. Това растение се смята и за добър празничен подарък. Ако следвате всички рекомендации, тогава силата и въздействието на замиокулкас ще се усилят. Цъфтежът на доларовото дърво е най-хубавия знак, който предсказва бърз веществен напредък.

Как вярно да подредим замиокулкас в интериора съгласно Фън Шуй?

Според Фън Шуй такива растения се слагат в зоната на благосъстоянието в югоизточната част на къщата. Избира се ярко място и там се слага цветето. Смята се, че по този метод жилището ще има “правилните ” сили, които ще оказват помощ за привличането на пари и благоденствие в дома.

Ще се радваме да научим и някои от вашите тънкости в развъждането на това декоративно и забавно растение!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР