Как да отглеждаме плодове в неподходящи условия – повечето градинари

...
Как да отглеждаме плодове в неподходящи условия – повечето градинари
Коментари Харесай

Как да отглеждаме плодове в неподходящи условия по оригинален начин

Как да отглеждаме плодове в несъответствуващи условия – множеството градинари постоянно желаят нещо „ като “, нещо, което не пораства в техния район или пораства мъчно. Разбира се, в съвсем всеки регион може да намерите обособени зони с най-благоприятни условия: затворени от преобладаващите ветрове, добре осветени от слънцето и така нататък Или такива, при които през зимата се натрупва доста сняг и ниско устойчиви на заледяване растения могат да презимуват без доста вреди.

За страдание такива региони бързо завършват при започване на своето развиване. За благополучие растенията са издръжливи, а градинарите са изобретателни. И са измислили доста неща, с цел да отглеждат нещо, което теоретично не може да пораства там. Статията ще бъде тъкмо за това какви способи са създали експериментаторите.

Полегнала ” форма на овошките – по какъв начин да отглеждаме плодове в несъответствуващи условия

Даденият образец е за Русия, която е климатично неподходяща страна в по-голямата част от територията си. Подходящите места за зарзаватчийство там не са доста. И ето за какво хората са измислили подобаващи способи за развъждане на по-топлолюбиви овошки. С огромно предпочитание и усърдие можете да отглеждате огромни и сладки плодове в доста студени региони.

Показаният опит се отнася до региона на Комсомолск на Амур с доста студена и от време на време на практика безснежна 5-месечна зима. Лятото е 3 месеца – горещо и слънчево. Въпреки че всичко може да се случи.

Почти всяко европейско ябълково дърво с обичайно развъждане умира тук още през първата зима. Короната замръзва изцяло. Добре пораства единствено сибирската ягодоплодна ябълка, която е дребна, като доста улици и площади на града са засадени с дървета. Но градинарите, искащи огромни плодове, са намерили решение – сортовете ябълки с огромни плодове се отглеждат по метода “полегнала ” форма.

Как да отгледаме дървета от семена – потребни препоръки

Това се прави по този метод: младата фиданка се засажда напролет в дупка под ъгъл. Стволът незабавно се поставя хоризонтално и се фиксира с колче на височина 10-15 сантиметра от повърхността на почвата. През лятото страничните клони също се огъват и закрепват, образувайки идентична плоска хоризонтална корона. По-нататъшното “възпитание ” на дървото се състои в постоянно прегъване на клоните, постоянно подкастряне за по-добро прояснение, проветряване на короната и топъл заслон за зимата.

Принципът на заслон за зимата не е нищо комплицирано: преди първите слани клоните са към момента гъвкави. Цялата корона се огъва до земята допустимо най-ниско, а от горната страна се поставят дъски. Щом температурата стане непрекъснато негативна денем, всичко това се покрива с брезент или различен вид компактен покривен материал. Заслонът би трябвало да е добре закрепен поради вероятните мощни ветрове.

Веднага откакто падне първият сняг, той би трябвало да бъде съберан и насъбран над заслона от горната страна, защото ноемврийският сняг рядко е в обилие. Понякога даже въобще не съществува. През декември-януари го има несъмнено, само че от средата на ноември ще има мощни студове.

И в тази форма дървото живее до края на април, за България до края на Март. Тоест пет месеца овошките не виждат никаква светлина. Щом пристигна относително удобното време, заслонът се демонтира, стволовете незабавно се варосват , короната се почиства и след три седмици ябълковото дърво към този момент цъфти.

Предимства и дефекти на “полегналото дърво ”

Този способ има своите преимущества : дърветата са по-топли на повърхността на почвата; има повече въглероден диоксид нужен за фотосинтезата; има по-малко натоварване от вятъра. Хоризонталната корона е добре осветена през сезона. Огъването на клоните, употребявани в елементарните градини за ускорение на плододаването тук, е в основата на неговото образуване, затова такива дървета навлизат в плододаване по-рано. През февруари и март дърветата към момента са под прикритието и въобще не са застрашени от увреждане на кората от температурни рискови стойности.

Методът има и дефекти : такова дърво заема огромна повърхност. Ябълковите дървета да вземем за пример покриват към 4-6 м2. По време на плододаване би трябвало да поставите нещо под клоните, в противоположен случай ябълките лежат на земята. Премахването на плевелите под ствола не е лесна задача. Но има доста повече плододаване.

Полегналата форма не е подобаваща за на всички места: тя е доста добра за континенталните райони, където няма влага под покритието от ноември до април – всичко е замръзнало. Но там, където почвата не замръзва, ще е нужна спомагателна отбрана от почвена влага, постоянна инспекция и вентилация.

Стенен вид за развъждане на плодове – по какъв начин да отглеждаме плодове в несъответствуващи условия

Сега ще разгледаме и един различен способ – отвесен, инсталиран на стена.

Дръвчето е засадено до южната стена на къщата. На стената, на разстояние 10 сантиметра, е закрепена дървена решетка, върху която ще пораства засадената ябълкова фиданка. Страничните клони са закрепени хоризонтално, непотребното се изрязва. В образеца са направени 3 равнища с 40-сантиметрово разстояние сред равнищата.

За зимата ябълковото дърво се покрива с компактен покривен материал на няколко пласта, като се закрепва с летви. На това място има доста сняг и долните равнища нормално са затрупани. Горната част от време на време замръзва. Експериментите със засаждане наоколо до бетонни и тухлени стени демонстрират двусмислени резултати, само че дърво, „ окачено на стената ”, сложено от южната страна и покрито от запад и изток, зимува добре.

Как да се грижим за нашите овошки през годината

Тоест е допустимо и належащо да се употребяват отвесни повърхности за слагане на термофилни плодове. Препоръчително е единствено да се вземат поради някои от тънкостите.

  • Най-добрата стена е дървена, растението се усеща по-удобно на нея.
  • Металните отвесни повърхности са най-лошият вероятен вид: през лятото растенията наоколо до тях изгарят, през зимата замръзват.
  • Бялата стена отразява повече светлина, за такова допълнение дървото сигурно ще ви благодари.
  • Разсадът се засажда напряко, под ъгъл 45-60 градуса, с короната към стената.
  • Издънката се редуцира с една трета над пъпката, ориентирана надалеч от стената. И още три години не е неприятно да се повтори тази интервенция – тъй че долните спящи пъпки да се разсънят и дървото да не се оголи изпод.
  • Първото равнище се оформя на минимум 30 см от повърхността на земята (сляпа зона) – страничните клони са огънати и закрепени върху хоризонталните стъпала.
  • По-добре е да употребявате дървена решетка като рамка – в края на краищата плодното дърво не е лиана, тук е нужна неотстъпчивост и растението, натоварено с плодове, ще се нуждае от мощна опора.
  • Без постоянно подкастряне нищо положително няма да работи. Подрязването ще би трябвало да го извършите два пъти: при започване на пролетта – премахнете издънките, ориентирани към стената и на открито, също по този начин и в средата на лятото, а също и прищипете останалите млади издънки над 4-ти лист.
  • Проверявайте постоянно стойката, с цел да не се врязва в кората.

Дървото, което дава плодове на стената, наподобява доста привлекателно!

Направете шубрак от дърво – по какъв начин да отглеждаме плодове в несъответствуващи условия

Засаждането до стената е доста добър способ, само че за жалост нямаме обилие от южни стени. В този случай може да помогне методът на развъждане на дървото като шубрак. Не е толкоз елементарно да се направи шубрак от отвесно възходящ разсад: той непрекъснато ще пуска водеща издънка и ще се стреми да пораства все по-високо и по-високо.

При този способ се изкопава дълга дупка, в нея се слага фиданката хоризонтално, тъй че стъблото да е на 5 сантиметра под равнището на почвата. Клонките се освобождават на открито, а стъблото, дружно с корените, се покрива с пръст.

В Кубан е изработен подобен опит с праскови. Една фиданка била засадена по най-обичайния метод, отвесно, а втората фиданка – хоризонтално, “изпускайки ” клоните на открито.

Вертикалната версия се втурнала нагоре и с лека промяна на короната почнала решително да се трансформира в дърво. Хоризонталният вид се мъчел през първата година, не можел да реши по какъв начин да пораства – като шубрак или като дърво? Основната издънка почнала да пораства по-активно, а по-късно и страничните клони. Градинарят я оформил като шубрак и клоните почнали да порастват отмерено.

Как да засадим и отгледаме малини – потребни препоръки

На втората година от засаждането и двете праскови почнали да цъфтят. Тази под формата на шубрак обаче зацъфтяла по-обилно. До зимата и двете овошки се оформили сносно. Общата височина била метър и половина за дървото и по-малко от метър за фиданката под формата на шубрак.

Можете да вършиме най-различни типове овошки под формата на шубрак – ябълки, круши, сливи и така нататък След няколко години присадената част се придвижва напълно в корените си. Растенията се оказват храстовидни, всички издънки подхождат на присадения вид, растежът им е видимо по-нисък от техните дървесни родственици. Можете, от време на време, и да ги покриете, при потребност.

Друго скъпо качество на този способ е способността да получите сортово утайване върху корените посредством прегъване и вкореняване на един от клоните. Но би трябвало да експериментирате, с цел да видите какво ще работи за вашият регион.

Успех в начинанията и да отгледате доста плодове!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР