Как да отгледаме джинджифил вкъщи – този специфичен на вкус

...
Как да отгледаме джинджифил вкъщи – този специфичен на вкус
Коментари Харесай

Как да отгледаме джинджифил вкъщи и неговите ползи

Как да отгледаме джинджифил у дома – този характерен на усет корен е прочут още под името имбир и исиот . Познат е от дълбока античност, като главното му предопределение е било за медицински цели. Отличава се с изострен характерен усет, с мирис на лимон.

Има голям брой приложения, а чаят от джинджифил форсира метаболизма и подмомага в битката с простудите и вирусите. За джинджифила се твърди, че е извънреден афродизиак.

За да вирее добре, джинджифилът има потребност от топъл и мокър климат. Но можем да го отгледаме и у дома, в саксии , кашпи или в зимна градина с източно ревю.

Как да отгледаме джинджифил у дома – стъпките

На първо място би трябвало да се снабдим със семена от джинджифил или просто да закупим няколко пресни корена джинджифил от кварталния зеленчуков магазин. Следващите неща, които ще са ни нужни са – саксия или кашпа, богата на хранителни субстанции рохкава почва, малко светлина, топлота и вода.

Освен, че развъждането на джинджифил в нашия дом е много занимателно занятие, след 6-7 месеца ние ще имаме подготвени за приложимост джинджифилови корени. Още един бонус – ще имаме най-ароматните ядливи листа . Тук вероятно се изненадахте – да, листата на джинджифила се ядат и са много ароматни. Те са нежни и хрупкави и имат по-мек усет на джинджифил. Ядат се сурови, варени, готвени на пара, сотирани. Техният леко билков цитрусов мирис може да се употребява за добавка към десерти, супи, яхнии, къри, табуле.

Отглеждането на джинджифил от семена е много по-сложно и по времеемко, по тази причина ще разгледаме по какъв начин да отгледаме джинджифил в саксия :

Стъпка 1 – поникване на корените

Можем да оставим нашите закупени джинджифилови корени в ъгъла на кухнята и да ги “забравим ” за няколко седмици. А можем да ги потопим в топла вода за едно денонощие, с цел да подтикваме покълването. След като покълнат, нарязваме джинджифиловите корени на резници към 2-4 см (всяко парче би трябвало да има по един кълн).

Стъпка 2 – засяване в почвата

Избираме саксия с най-малко 30 см дълбочина. Важно е да пробием повече отвори изпод, с цел да се оттича добре водата. Пълним саксията или кашпата с почвата, като оставяме малко за последния пласт. Отделните резници слагаме през 15-20 см една от друга.

След като наредим всички резници, изсипваме още малко почва от горната страна, тъй че да покрием покълналите резници с 4-6 см почвен слой. Постяваме ги с кълновете ориентирани нагоре. Най-доброто място за развъждане на джинджифил е мястото, което обезпечава от 2 до 5 часа слънчева светлина. А най-хубавото време за засяване е от началото на Февруари до края на Юли.

Стъпка 3 – грижите за растенията

Поливаме с вода незабавно след засаждането. Ежедневно ревизираме почвата и водата, като задачата е да държим почвата влажна, само че не и доста напоена. Най-добре да поливаме всекидневно, с малко вода до коренчетата на джинджифила . Ако нямаме богата почва е добре един път в месеца да наторим растенията с течен тор (компост). При богата почва няма потребност от торене. Ако държим джинджифила на открито, добре е да мулчираме.

Мулчът ще затопли растенията и ще се бори с плевелите, които елементарно могат да се конкурират с бавнорастящия джинджифил . Дебелият пласт мулч е наложителен, в случай че температурите на почвата паднат под 10ºC през вегетационния интервал. Стъблата на растенията ще пожълтеят в края на лятото или началото на есента, когато температурите спаднат. Намаляваме водата и дори стопираме напълно поливането.

Оставяме растението да узрее преди беритбата. Джинджифилът развива доста по-силен мирис, в случай че се остави да се развие в земята. След като стъблата завехнат и минимум 8 месеца след засаждането, изкопаваме коренището от джинджифил . Отрязваме по-голямата част от корена за нас, като оставяме част с “очи ” (от които ще тръгне ново растение). Подготвяме растението за студеното време през зимата. Препоръчваме ви да оставите джинджифила на закрито за зимата. Джинджифилът е многогодишно растение в топъл климат, само че рядко ще преживее слана.

Пресният джинджифил оказва помощ в битката с гастрита!

Ползи от джинджифила

Консумирането на джинджифил има голям брой изгоди за нашето тяло. Нека да забележим част от тях:

  • Джинджифилът съдържа джинджерол – вещество с мощни лечебни свойства – противовъзпалителни и антиоксидантни резултати.
  • Само 1–1,5 грама джинджифил може да помогне за попречване на разнообразни типове гадене. Това се отнася за морска болест, гадене обвързвано с химиотерапия, гадене след интервенция и утринното гадене .
  • Джинджифилът е ефикасен за понижаване на мускулната мъка .
  • Има проучвания, показващи че джинджифилът е ефикасен за понижаване на признаците на остеоартрит, което е доста постоянно срещан здравословен проблем .
  • Доказано е, че джинджифилът намалява равнищата на кръвната захар и усъвършенства разнообразни рискови фактори за сърдечно заболяване при пациенти с диабет вид 2 .
  • Джинджифилът форсира метаболизма, което може да бъде от изгода за хора с неприятно храносмилане и стомашен дискомфорт .
  • Джинджифилът съдържа вещество, наречено 6-джинджерол, което може да има защитни резултати против рак. Това обаче би трябвало да се изследва доста повече .
  • Проучванията сочат, че джинджифилът може да защищити от увреждане на мозъка, обвързвано с възрастта .
  • Джинджифилът може да се бори с нездравословните бактерии и вируси, което може да понижи риска от инфекции .
  • Джинджифилът е една от дребното суперхрани, почтени за този термин .
  • Джинджифилът е добър източник на антиоксиданти.
  • Облекчава кашлицата и простудните болести.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР