Как да направим римски бетон? Бетонът съществува от хиляди години

...
Как да направим римски бетон? Бетонът съществува от хиляди години
Коментари Харесай

Как да направим римски бетон – разгадаха древната рецепта

Как да създадем римски бетон? Бетонът съществува от хиляди години и е бил употребен за построяването на някои от най-издръжливите и най-впечатляващите антични здания в света , познати на индивида. Но знаете ли, че бетонът, употребен от римляните в древността, е бил доста по-здрав и устойчив от бетона, който използваме през днешния ден? В края на краищата има причина, заради която старите римски структури към момента стоят повече от две хиляди години по-късно.

Всъщност римляните са първите, които са разкрили бетона. Римският бетон е всъщност примес от вулканична пепел и канара с варовик , като този, който се среща в елементарните миди. Този бетон освен е бил употребен за построяването на някои от най-известните здания в Рим, само че също по този начин е бил употребен за основаване на структури по продължение на бреговата линия и в пристанищата. Там е устоявал на соленоводните талази в продължение на хиляди години.

Как да създадем римски бетон – най-издръжливият тип бетон

Нека го кажем по този начин: римският бетон е най-издръжливият тип бетон . А хубавото е, че можем да го създадем сами с малко повече от варовик (или миди), вулканична пепел и скали (като пемза). Ето по какъв начин да извършите собствен личен римски бетон:

  • Ще ви трябват варовик и вулканична пепел или вулканична канара.
  • Ако не можете да намерите варовик, елементарните миди служат като добра опция.
  • Изпечете варовика за най-малко два до четири часа.
  • Разбийте варовика на прахуляк.
  • Добавете варовиковия прахуляк в кофа и налейте задоволително вода, с цел да създадете паста с почти същата консистенция като пластелин.
  • Добавете вашата вулканична пепел към сместа – за всеки един кг варовик са нужни два кг вулканична пепел.
  • Смесете добре вулканичната пепел и варовика.
  • Изсипете готовата примес там където е нужно (например в бетонна форма).
  • Оставете тестът да се втвърди за към седем дни и по-късно я извадете от бетонната форма.
  • Проверете пробите, с цел да се уверите, че са закалени и подготвени за работа.

Във видеото най-отдолу Шон Кели, притежателят на Youtube канала Corporal’s Corner, изяснява в детайли стъпките за изработката на римски бетон. Използвайки материали като вулканична пепел, пемза и варовик, той прави тухла, която наподобява повече от задоволително солидна, с цел да се изправи против всеки съвременен бетон.

Етруските: които са живели в Италия преди римляните

Факт е, че макар притежаването на технологии, които римляните надали са могли да си показват, техният бетон устоя по-дълго от нашия. Защо това би трябвало да е по този начин, се свежда значително до водата. Ние влагаме доста повече от нея в нашия бетон, в сравнение с римляните, с цел да го излеем по-евтино и елементарно. Но това го прави по-крехък и подложен на утежняване с течение на времето, даже макар потреблението на химически добавки и стоманена армировка.

Освен това римският бетон е бил смесван с морска вода, което е предизвикало образуването на кристали в материала. Това в действителност го е заздравявало още повече, до момента в който бетонът стареел. По този метод се циментирал за епохи!

Разгаданата рецепта за римски бетон от Мария Джаксън

Учените от дълго време са озадачени към неуловимата рецепта на античният римски бетон. Той е издържал тестването на времето по-добре от всеки бетон, който е бил излят през 20-ти век. Мария Джаксън от университета в Юта твърди, че е разкрила мистерията. А също така има вяра, че античният римски развой може да повлияе на актуалното строителство.

Констатациите на Джаксън настояват, че нечупливата издръжливост на античния римски бетон се дължи на рядка химическа реакция. Тя протича, когато минералът алуминий тоберморит е изложен на морска вода. Реакцията укрепва хоросана и предотвратява образуването или разширението на пукнатини.

Колкото по-дълго бетонът е потънал в морска вода, толкоз по-силен става, защото минерална примес от силициеви оксиди и вар пораства сред вулканичния скален елемент. А това на собствен ред втвърдява всички съставни елементи в едно неподатливо парче. Джаксън изяснява по какъв начин това е друго от сегашния ни бетон към Времето:

„ Противно на правилата на актуалния циментов бетон, римляните са основали сходен на канара бетон, който процъфтява в открит химически продан с морската вода. Това е доста рядко събитие на Земята. “

Най-важните императори на Римската империя – Топ 10 ранглиста

Това може да изясни античното наблюдаване на римския академик Плиний Стари, който написа през 79 година сл. Хр., че бетонът, „ щом влезе в контакт с вълните на морето и бъде потънал, се трансформира в единична каменна маса, непревземаема за талази и с всеки ден става по-здрава. ”

Пантеонът в Рим , който към момента се употребява повече от 2000 години след построяването му, е удостоверение за здравината на античния римски бетон. Някога римски храм, той е бил в непрекъсната приложимост през цялата история. А от 7-ми век се употребява като черква, отдадена на „ Св. Мария и мъчениците. ”

Джаксън отбелязва, че римският развой в действителност е бил доста по-екологичен от актуалния ни способ, за който е известно, че създава въглероден диоксид. Тя има вяра, че старите способи за произвеждане на бетон могат да ни научат на доста. Но отбелязва, че античните римляни са имали по-голям достъп до главната съставна част – вулканичната пепел, в сравнение с множеството страни през днешния ден.

Джаксън споделя, че сега опитва с няколко субстанции, които биха могли да работят като сурогат на вулканичната пепел в сместа, която също ще изисква вар, морска вода и алуминиев тоберморит. Ето едно уместно видео за изработката на здрави тухли от римски бетон:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР