Как се прави тесто за пица – лесна рецепта за

...
Как се прави тесто за пица – лесна рецепта за
Коментари Харесай

Как се прави тесто за пица – лесна рецепта за любителите

Как се прави тесто за пица – лесна рецепта за феновете. Съществува легенда, съгласно която един от кулинарните знаци на Италия е изобретен от пицаря Рафаеле Еспозито през 1889 година, когато графиня Маргарита Савойска посетила Неапол.

Рафаеле приготвил за случая три разнообразни версии. Графинята си избрала тази с домати , босилек и моцарела . Когато попитали Рафаеле по какъв начин се споделя ястието, индивидът, който си падал любезен джентълмен, дал отговор “Маргарита ”. Така се родила паметната пица.

Традиционно пицата се подготвя в глинена фурна . Не по-малко вкусна обаче е и алтернативата да се направи в домашната фурна.

Малко история за пицата

Пицата в действителност не произлиза от Италия, макар че има разнообразни спекулации от кое място е пристигнала. Смята се, че пицата има гръцки генезис. Първоначално гърците са създавали плоски питки и са добавяли топинги, които по-късно се популяризират в Неапол, който преди този момент е бил гръцки пристанищен град.

В Неапол е отворена и първата пицария през 18-ти век. Самата дума “пица ” е на над 1000 години и произлиза от латинското “pinsa ” в превод на „ плоски питки “.

Как се прави тесто за пица – съставки и рецепта

Рецептата е доста лесна и може да бъде направена от всеки. Съставките са:

  • Брашно – 500 гр
  • Вода – 320 гр
  • Зехтин екстра върджин – 20 гр
  • Сол – 10 гр
  • Захар – 4 гр
  • Бирена квас – 4 гр

Сложете брашното в огромна купа, прибавете натрошената квас и захарта. Налейте половината вода и започнете да месите. Когато водата се всмуква изцяло, прибавете още една част. Посолете и излейте останалата вода, като продължавате да месите.

Когато водата се поеме изцяло, прибавете олиото и омесете добре, до момента в който и то се поеме. Прехвърлете тестото на масата и месете няколко минути. Оформете топка и я оставете да престои под похлупак (може да я покриете с дълбока купа) за към 10 минути.

С мокри ръце повдигнете тестото, по-късно го сложете, повдигнете го още веднъж, завъртете го на 90 градуса и го оставете. Оформете на топка и оставете да престои покрито още 10 минути.

Повторете същата интервенция още веднъж, само че в този момент поставете тестото в леко намаслена купа най-после. Покрийте с похлупак или забрадка и оставете да втаса два-три часа, до момента в който тестото удвои размера си.

Тестото може да се остави в ледник за 24 часа. По-добре е да започнете да вършиме пицата час откакто извадите тестото от хладилника.

Как се прави пица маргарита

Тази вегетарианска пица с доматен сос, моцарела и босилек се подготвя доста елементарно. Можете също по този начин да допълните тази рецепта за пица, като сложите спомагателна плънка. Вече уточнихме по какъв начин се прави тесто за пица.

Остава да извършите доматения сос и плънката. Имате потребност от:

  • 1 дребна скилидка чесън
  • 7 листа свеж босилек
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 200 гр домати на кубчета
  • 1 топка моцарела от 125 г

Оформете тестото за пица на топка. Посипете с малко брашно мястото за разточване на тестото за пица. Разточете на фино с точилката топката тесто.

Посипете с брашно лопатката за пица и поставете блата върху нея. Изсипете доматения сос в средата на блата и го разнесете към краищата благодарение на долната страна на черпака. Оставете малко разстояние сред соса и външния край. Вземете моцарелата, накъсайте я на части и я разпределете върху пицата.

Сипете малко брашно върху пещта за печене или тавичката във фурната. Сложете квалифицираното тесто за пица и печете пицата в продължение на към 5-7 минути до подготвеност.

Извадете пицата от пещта (фурната). Разпределете босилека и чесъна върху пицата и я полейте със зехтина. Нарежете пицата на части с подобаващ нож за пици и сервирайте до момента в който е още топла! 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР