Как да направим шарена сол с билки – рецепта и

...
Как да направим шарена сол с билки – рецепта и
Коментари Харесай

Шарена сол с билки – как да си направим, рецепта и инструкции

Как да създадем шарена сол с билки – рецепта и указания? Всеки, който се е наситил на елементарната йодирана сол, би трябвало да обмисли да си направи шарена сол с билки. Билковата шарена сол придава на ястията доста специфичен щрих.

Съдържание:

  • Какъв е срокът на валидност на домашно приготвената шарена сол с билки?
  • Каква сол е подобаваща, с цел да създадем своя лична билкова шарена сол?
  • Кои подправки са най-подходящи, с цел да си създадем сами шарена сол?
  • Какво ни би трябвало, с цел да създадем шарена сол с билки?
  • Различни предписания за шарена сол с билки

Солта играе доста значима роля в нашата хранителна диета. От антични времена е една от най-търсените хранителни добавки. Историята на най-стария солодобивен и градски център в Европа (5600 – 4350 година прочие Хр.) е солницата в Провадия. Солта се употребява за фалшификация, само че и за консервиране на храна. В предишното даже са се водили войни за бялото злато.

Тялото ни се нуждае от сол, с цел да може да контролира водния баланс. Но бялото злато също е от значително значение за мускулната и нервната активност. Приготвянето на билкова шарена сол е всичко друго, само че не и комплицирано.

Какъв е срокът на валидност на домашно приготвената шарена сол с билки?

Солта е неорганично съединяване. Всеки, който е обръщал внимание на химията, знае, че затова тя не може да се разложи от бактерии, плесен и други сходни. Това е и повода, заради която можем да ядем безпроблемно сол, която е на милиони години. Така че за домашно направената билковата сол няма период на валидност.

Кой е най-хубавият метод за предпазване на билковата шарена сол? Както казахме, солта има безграничен период на валидност при изискване, че я съхранявате вярно. Когато съхранявате билковата сол, уверете се, че е постоянно на изсъхнало място. Ако влезе в контакт с влага, ще се образуват бучки.

Каква сол е подобаваща, с цел да създадем своя лична билкова шарена сол?

За приготвянето на билкова сол може да употребявате всякаква сол. Но е целесъобразно да изберете нерафинирана и нейодирана едра сол (морска или каменна).

Може да счукате дружно едрата сол и билките в хаванче. Това дава страхотна композиция. Ако вземете елементарна сол, тя става на прахуляк в хаванчето. Най-голямото преимущество на това е, че с хаванчето избутвате етеричните масла от билките и в това време раздробявате солните кристали. Солта се смила изключително тънко с гранитен хаван.

Морска сол или каменна сол?

Морска сол – прясна от морето . Както подсказва името, морската сол се извлича от моретата. В солените блата солената вода се оставя на слънце, до момента в който водата се изпари. Това, което остава, е фина трапезна сол. Между другото, морската сол има по-мек усет от каменната. Може да има друг усет според от района. В съпоставяне с каменната сол, морската сол съдържа повече остатъчна влага.

Каменна сол – сол на милиони години. Преди милиони години каменната сол се е образувала посредством утаяване или изпаряване на морска вода. Тъй като е толкоз остаряла, тя постоянно има прозвището “първична сол ” в търговията. Понякога се назовава още “гурме сол ”.

Извлича се от солени куполи подземен или планинските пластове. Каменната сол се състои от натриев хлорид и към нея постоянно се прибавят минерали като флуорид или йод.

Кои подправки са най-подходящи, с цел да си създадем сами шарена сол?

Шарената сол  е измежду най-популярните  подправки  в българската кухня. Съвременното схващане на шарената сол, включва най-малко 5 подправки. Задължителните са сол, сладостен червен пипер, чубрица, сминдух, мащерка и смлени тиквени семки.

Какво желаете да сложите във вашата билкова примес зависи напълно от вашия усет. И, несъмнено, върху ястията, които ще вършиме. При големият избор от билки и подправки обаче не постоянно е елементарно да се спрете на нещо. Ако въобще не можете да решите, или просто вземете всички билки, или направете няколко разнообразни смеси.

Добре е да употребявате повече пресни билки и подправки от градината. Защото в тях има повече скъпи дейни съставки. Но и с изсушените такива ще стане идеално. В нашата шарена билкова сол сме поставили култивиран чай, див лук , магданоз, девесил , мащерка, риган и розмарин.

Подходящи са още: плодове от хвойна, чесън, чубрица, кервиз, копър, естрагон, дафинов лист, майорана и целина. Визуално можете да подправите солта си със сухи цветове като маргаритки, иглика, цвят от див лук, метличина, невен или теменужки.

Какво ни би трябвало, с цел да създадем шарена сол с билки?

1. Хаванче – в случай че вършиме дребни количества шарена сол, би трябвало да употребявате хаванче. Това е изцяло задоволително. За огромни количества постоянно влизат в деяние професионалните машини и кафемелачките.

2. Добре затворени буркани – в добре затворен буркан солта се пази от влага. Ако бурканът ви няма похлупак да вземем за пример, солта скоро ще стартира да се слепва.

3. Морска или каменна едра сол – изборът е ваш.

4. Сушени билки. Събираме билките през цялата година. След изсушаване ги съхраняваме в херметически буркани. Само за информация – не сушете билките на директна слънчева светлина. Защото могат да изгубят доста от своите усети.

Сега остава просто да стриете билките и подправките дружно със солта в хаванчето. Накрая може да добавите няколко сухи цветчета. Това наподобява в действителност ужасно. Ако решите да употребявате и пресни билки, би трябвало да оставите шарената сол да изсъхне в паница или поднос за няколко дни.

Между другото, може да извършите вашата шарена сол още по-вкусна с черен пипер, прясно настъргано индийско орехче, сушени домати или маслини. Като приблизителна мярка – за една чаша счукани билки и подправки прибавете половин чаша сол .

Различни предписания за шарена сол с билки

Нека в този момент да разгледаме на кои подправки и билки да се спрете при изработката на мечтаната от вас рецепта за шарена сол:

  • Средиземноморска шарена сол. За средиземноморската кухня са изключително подобаващи розмарин, лавандула, култивиран чай и мащерка.
  • Шарена сол за риба и чорба. В рибните ястия, а също и в супите, кервизът, дивият лук, копърът и девесилът са изключително вкусни.
  • Шарена сол за поръсване. Тук може да се спрете на див лук, чесън, левурда, магданоз и розмарин.

По принцип няма такова нещо като най-хубавата рецепта за подготвяне на лична шарена сол . Правим това, което ни е вкусно на нас и на всички в нашата къща. Толкова е просто!

Домашно приготвената шарена сол е превъзходен подарък за рождени дни, предложения или за Коледа. Ако старателно събирате билки и подправки през цялата година, сигурно няма да имате проблем да извършите сами мечтаната от вас шарена сол през есента.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР