Как да правим турско кафе – тайните на ободряващата напитка.

...
Как да правим турско кафе – тайните на ободряващата напитка.
Коментари Харесай

Как да правим турско кафе – тайните на ободряващата напитка

Как да вършим турско кафе – тайните на ободряващата напитка. Приготвянето на турско кафе лишава единствено към 5 минути. Много хора обичат гъстата и ароматна напитка, само че не всеки знае по какъв начин да я подготви вярно. Сега ще разгледаме по какъв начин да сварите кафе в кафениче и какво би трябвало да вземете поради, с цел да стане вкусно и да не ви прелее.

Как да изберем уместно кафениче и по какъв начин да вършим турско кафе?

Традиционно джезвето се създава от кована мед или месинг и се покрива от вътрешната страна с калай. Смята се, че тези материали способстват за последователното нагряване на напитката. Също по този начин допустими материали за джезвето са неръждаемата стомана или алуминия.

Дръжката нормално е направена от дърво. По-рядко – направени от пластмаса или метал, защото тези материали се нагряват по-бързо. Какво кафениче да изберете зависи главно от вашия бюджет. Класическите джезвета, направени от мед, калай и с дървена ръкохватка, ще костват повече от разновидностите от неръждаема стомана.

Освен това джезветата се разграничават по размер. Има такива, които са предопределени за една чаша кафе (100 мл), а има и такива, в които можете да приготвите напитка за петима души (500-600 мл). Не би трябвало да взимате огромно кафениче, в случай че ще варите кафе за двама. Колкото по-голямо е джезвето, толкоз повече време лишава загряването му и надлежно приготвянето на напитката.

Как да изберем турско кафе ?

За да приготвите обичайна турска напитка, използвайте доста тънко смляно кафе. Консистенцията на праха би трябвало да бъде сходна на брашно. Най-често се избира лекото печене. Благодарение на по-голямата повърхнина на водата в контакт с тънко смляното кафе, напитката е богата, само че не прекомерно горчива, като че ли е мрачно печено кафе.

Можете обаче да изберете вида, изпичането и степента на мелене на кафето, което харесвате. Можете също по този начин да си купите кафе на зърна и да употребявате кафемелачка, с цел да извършите свое лично мляно кафе. Правете това, което ви подхожда най-добре.

Как да вършим турско кафе?

  1. Изсипете смляното кафе в джезвето. За една дребна чаша напитка ви трябват една или две чаени лъжички (в взаимозависимост от това дали обичате мощно кафе или не).
  1. Ако желаете да добавите захар, канела или други подправки, това би трябвало да стане преди да добавите водата. Смесете подправките на усет с мляното кафе в джезвето.
  1. Изсипете студена вода в джезвето. Стандартното съответствие вода за турско кафе е 1:10. Тоест за 10 г смляно кафе (около две чаени лъжички) ви трябват 100 мл вода. Това съответствие обаче може да наподобява прекомерно мощно, изключително в случай че изберете мрачно печено кафе. Експериментирайте, с цел да видите какъв брой вода би трябвало да налеете в напитката. Моля, имайте поради, че след прибавянето на вода към джезвето, течността не би трябвало да доближава равнището на тясното гърло.
  1. Джезвето се слага на междинен или слаб огън. Напитката би трябвало да се нагрява последователно. Препоръчително е кафето да не се разбърква, до момента в който се подготвя. Варете кафето към 3-4 минути, до момента в който стартира да се образува пяна и никога не оставяйте напитката да заври. След като се появи пяна, може да изключите котлона. Друг вид: можете да махнете джезвето от котлона за няколко секунди. А по-късно да го поставите още веднъж на огъня и да изчакате, до момента в който пяната се появи още веднъж (но да не кипи).
  1. След като свалите джезвето от котлона, оставете напитката да престои към минута, с цел да изчезне кафеената суспензия. След това можете да пресипете кафето в подобаващи чаши.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР