Как да излекуваме цироза – чернодробната цироза (liver cirrhosis на

...
Как да излекуваме цироза – чернодробната цироза (liver cirrhosis на
Коментари Харесай

Как да излекуваме цироза – симптоми и подходящо лечение

Как да излекуваме цироза – чернодробната цироза ( liver cirrhosis на британски език и цирроз печени на съветски език) е последният етап на доста чернодробни болести, в това число продължителен хепатит , алкохолна и неалкохолна мастна чернодробна болест . Това е развой на дифузно формиране на съединителна тъкан, който води до дисфункция на органа.

Чернодробната цироза е необратима, а медикаментозното и нелекарственото лекуване на чернодробната цироза като предписание е ориентирано към попречване на прогресирането на процеса на фиброза и попречване на развиването на затруднения.

Според статистиката към 50% от чернодробната цироза е обвързвана със злоупотребата с алкохол и развиването на алкохолно чернодробно заболяване. При мъжете токсичната граница се равнява на към 60 г алкохол на ден, а при дамите – към 20 година Като образец – 60 грама алкохол се съдържат в към 1.5 л бира, в към 0.7 л вино, и в към 0.2 л от по-концентрираните питиета.

В същото време 25% от тях са имали анамнеза за вирусен хепатит.

Сред другите аргументи за развиването на цироза има:

  • метаболитни болести , свързани с несъразмерното струпване на желязо, мед и други елементи;
  • автоимунни лезии ;
  • първична и вторична билиарна цироза ;
  • болести на съдовата система (синдром на Бъд-Киари);
  • дълготрайна приложимост на медикаменти , които имат отровен резултат върху черния дроб;

Независимо от повода, чернодробната цироза се развива по същия метод: лобуларната конструкция на черния дроб се нарушава с образуването на възли на мястото на разрушените хепатоцити – по този начин наречените подправени лобули.

  • Малко-нодуларни – размерът на влакнестите възли е не повече от 3 мм;
  • Големи възли – възли 3-5 мм;
  • Смесени.

Кои са признаците на цирозата

Клиничната картина на чернодробната цироза може да бъде доста друга. От цялостна липса на признаци до поява на признаци на чернодробна непълнота, когато чернодробната функционалност е изцяло нарушена.

Най-често пациентите се оплакват от:

  • понижена работоспособност;
  • дискомфорт в корема основно в десния хипохондриум;
  • обща уязвимост и нараснала умора;
  • диспепсия (симптоми на неприятно храносмилане);
  • загуба на тегло;

Можете също да наблюдавате:

  • сърбеж и пожълтяване на кожата;
  • нарушавания на менструалния цикъл при дамите, импотентност при мъжете;
  • в бъдеще се появяват други признаци, чиято диагноза се прави от лекаря;

Диагностика на чернодробна цироза – по какъв начин да излекуваме цироза

Диагностицирането на чернодробната цироза стартира с клиничен обзор, който включва обзор и разбор на недоволствата на пациента.

При обзор лекарят може да открие външни признаци на чернодробна цироза:

Зачервяване на дланите и стъпалата (палмарна еритема)

Съдови звезди

Намаляване на окосмяването под мишниците

Бели, изтънени и вдлъбнати нокти

Мъжете с цироза на черния дроб може да имат гинекомастия, увеличаване на млечните жлези. Причините за това са намаленото равнище на тестостерон и нарасналото равнище на естрадиол (женски сексуален хормон) в кръвта заради разнообразни механизми.

По-късно може да се появи оток, изключително на долните крака, жълтеница, развиване на асцит – струпване на свободна течност в коремната празнина.

При палпация на корема се открива нарастване на черния дроб, постоянно е допустимо да се палпира основната повърхнина на органа. Въпреки това, в крайния етап на болестта, размерът на черния дроб може да намалее и далакът може да се усили. За потвърждаване на диагнозата и определяне на стадия на болестта се организират лабораторни и инструментални проучвания, а също по този начин се пресмятат другите показатели.

Какви са затрудненията при чернодробна цироза – по какъв начин да излекуваме цироза

Усложненията при чернодробна цироза могат да съставляват опасност за живота на пациента, заради което навременната им диагностика е една от главните задания на лекаря. Сега да разгледаме кои са най-често срещаните затруднения при цироза:

1. Асцит

Най-честото затруднение – в границите на 10 години, се образува при съвсем 60% от пациентите. Основните аргументи са нараснало налягане в системата на порталната вена (портална хипертония) и незадоволително обособяване на натрий с урината, което води до задържане на течности.

Развитието на асцит при пациент с цироза е обвързвано с неприятна прогноза и понижаване на качеството на живот на пациентите. Има 3 степени на тежест на това положение: от незначителна, която се открива единствено посредством ултразвук, до интензивна, при която асцитът се вижда с невъоръжено око (коремът доста се усилва по мярка, съдовете се уголемяват, кожата се разтяга, става суха и се люпи).

Асцитът може да провокира други затруднения.

2. Спонтанен бактериален перитонит

При асцит може да възникне зараза на течността в корема, като източникът и пътят на инфекцията нормално са неразбираеми. Допълнителни фактори са недостатъци в имунната система и проникването на микроорганизми от червата в асцитната течност.

Симптоми на перитонит: остра коремна болежка, напрежение на предната мускулна стена, общи признаци на инфектиране, потрес, бъбречна непълнота, стомашно-чревно кървене. При всеки пети пациент обаче може да протече безсимптомно. Прогнозата е неподходяща.

Как да пречистим кръвоносните съдове по натурален метод

3. Хепаторенален синдром

Хепатореналният синдром се характеризира с развиване на бъбречна непълнота на фона на тежки стадии на чернодробна цироза. Хепатореналният синдром е диагноза на изключване, т.е. открива се след изключване на други болести, които могат да причинят увреждане на бъбреците.

Има 2 типа хепаторенален синдром – бързо напредващ , който нормално се свързва с тежък алкохолен хепатит или развиване на импровизиран бактериален перитонит, и постепенно напредващ . Прогнозата е неподходяща за развиването на всевъзможен тип хепаторенален синдром.

4. Чернодробна енцефалопатия

Това е цялостен комплекс от психо-неврологични разстройства, които, в случай че може да се отстрани повода, могат да бъдат обратими. 80% от пациентите с чернодробна цироза имат признаци на енцефалопатия.

Симптоми: загуба на внимание, закъснение на реакциите, което е изключително рисково за тези, които ръководят транспортни средства. Лечението е дейно, в случай че стартира навреме, т.е. на стадия на минимална чернодробна енцефалопатия. Според класификацията на West Haven има 4 стадия: от заплеснатост и неспособност за централизация до тежка дезориентация и кома.

Лечение на цироза – по какъв начин да излекуваме цироза

За страдание е невероятно изцяло да се победи цирозата на черния дроб, само че в случай че заболяването се открие в ранен стадий, тогава тя може да бъде забавена, та даже стопирана. При напреднала форма на цироза лечебните ограничения са ориентирани към облекчение на признаците и битка с вероятните затруднения.

Сега ще разгледаме по какъв начин да лекуваме чернодробна цироза, хваната в ранен стадий.

@ Облекчете черния дроб от натоварване:

  • Задължително би трябвало да стартираме да се храним с ненатоварващи черния дроб храни . Изключваме изцяло животинските мазнини, белтъците би трябвало да са най-вече растителни. Храната би трябвало да се вари или пече, заобикаляме пържените храни. Наблягаме на нетлъсти риби, супи. Стремим се да си осигурим диетични фибри: зеленчуци (спанак, моркови, целина, магданоз), плодове , пълнозърнести храни (най-вече овесени ядки ), трици . Диетичните фибри освен способстват за развиването на естествена микрофлора, която взе участие интензивно в храносмилането, само че също по този начин е в положение да всмуква токсичните субстанции. Хранене 5-6 пъти дневно. Когато се появи оток, солта се лимитира.
  • Задължително стопираме приема на всевъзможен алкохол и хепатотоксични медикаменти .
  • Един ден в седмицата е добре да не се храним с нищо , а да пием единствено вода. Това е развой прочут като автофагия , който има изцяло потребно влияние върху нашия организъм.

@ Наблегнете на:

  • Приема на мастноразтворими витамини – А, D, Е и К;
  • Приема на фолиева киселина ;
  • Добрият сън – положителният сън и спестовният метод на живот без несъразмерен физически и психо-емоционален стрес са доста важни;
  • Антивирусни средства – за лекуване на вирусен хепатит;
  • Антиоксиданти – витамини С, Е, алфа липоева киселина и други Те инхибират процеса на липидна пероксидация, който се развива при всяко инфектиране и стартира каскада от реакции, които унищожават клетките. Те оказват помощ за попречване на обострянията и усъвършенстват функционалното положение на черния дроб.

Най-добрите билки за сън – по какъв начин да ги употребяваме в разнообразни комбинации

@ Подходящи медикаменти за черен дроб:

  • Глициризинова киселина (предлага се под формата на капсули). Глициризиновата киселина e особено модифициран извлек от билката Сладък Корен (Licorice). Ефективността на дейната съставна част е открита за първи път в Япония и след 30 години сполучлива приложимост на медикаменти, основани на нея, глициризиновата киселина стартира да се включва в съставите на разнообразни медикаменти по целия свят. Глициризиновата киселина освен пази чернодробните кафези от свободните радикали и стабилизира хепатоцитните мембрани, само че също по този начин задейства клетките на имунната система, наречени „ естествени кафези убийци “. Този вид кафези са предопределени да унищожават звездовидни кафези – главната причина за развиването на фиброза. В допълнение, глициризиновата киселина има изразена антивирусна и противовъзпалителна интензивност.
  • Есенциални фосфолипиди (сигурно сте слушали за Есенциале Форте и Есенциале Експрес), артикули с дестилат от бял бодил (например Силимарин), препарати въз основата на урзодезоксихолева киселина (например Урзофалк). Тези субстанции стабилизират мембраните на чернодробните кафези, предотвратяват разрушаването на хепатоцитите, форсират тяхната регенерация, предотвратяват развиването на фиброза, подтикват протеиновия синтез и инхибират процесите на липидна пероксидация.

Тези медикаменти или добавки се вземат съгласно листовката или съгласно предписаната от здравно лице стратегия. Имат извънредно добър резултат за черния дроб.

Профилактика на цироза на черния дроб – по какъв начин да излекуваме цироза

Цирозата на черния дроб е рисково заболяване. Но в случай че идентифицирате казуса в ранен стадий, можете да забавите развиването му за дълго време. Вниманието към вашето здраве и постоянните прегледи ще оказват помощ за възстановяване на качеството и продължителността на живота, в случай че се открие фиброза.

„ Правилно хранене “ и „ здравословния метод на живот “ са изречения, които са станали много скучни. Но те са допустимо най-точни, когато става въпрос за предварителна защита на чернодробна цироза. Най-честите аргументи за тази патология са прекалено висококалорично и нередовно хранене, корист с алкохол и вирусен хепатит.

Що се отнася до храната и алкохола, всичко е в ръцете на самия човек. Хепатитът се предава освен посредством медицински принадлежности, само че и посредством беззащитен сексуален акт. За благополучие имунизацията против хепатит В (който е честа причина освен за цироза, само че и за рак на черния дроб) у нас е включена в схемата за имунизация.

Адекватното, само че не прекалено хранене, умерената физическа интензивност ще доведат до отлична форма освен на черния дроб, само че и на цялото тяло. Специално за подкрепяне на вярното действие на черния дроб има цяла група медикаменти, наречени “ хепатопротектори “. Те ви разрешават да отбраните най-голямата жлеза в тялото ни по време на дълготрайно приемане на медикаменти, празнични пиршества и други сходни обстановки, които се случват в живота на всеки възрастен.

При проблеми с черния дроб е добре да изпиваме заран на гладно сока на половин лимон с малко вода и мед. А за следобедна закуска да си вършим прясно изцеден сок от моркови, магданоз и целина. Така ще подпомогнем много нашия черен дроб.

Бъдете здрави и сполучливи!

Как да почистим белия дроб от цигарения пушек и мръсния въздух

Как да почистим белия дроб – това се питаме от ден на ден и повече в днешно време. Изхвърляните от колите нездравословни изгорели газове, тютюневия пушек, финните прахови частици във въздуха – това са единствено част от нездравословните неща, които дишаме всеки ден. Можем ли да детоксикираме нашите дробове? Според експертите, да, несъмнено, че можем. Но…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР