Как да събираме билки от природата – България е една

...
Как да събираме билки от природата – България е една
Коментари Харесай

Как да събираме билки от природата за домашната аптека

Как да събираме билки от природата – България е една от най-богатите страни на типове билки в света . У нас са познати над 3600 билки, само че от тях се събират не повече от 700 типа, които се употребяват с лечебни цели. Те са най-вече за промишленото събиране на билки. Ние желаеме да забележим кои билки можем и би трябвало да съберем за нашата домашна аптека. От тези билки можем да си вършим чай, подправки, извлеци, тинктури и други. По-добре да сме в естествената аптека, в сравнение с във фармацевтичната такава.

Как да събираме билки от природата

Самото събиране (бране) на билките би трябвало да става в изсъхнало време, в никакъв случай откакто е валяло дъжд. Защото в случай че билките са леко влажни, ще имаме проблеми с тяхното вероятно почерняване във етапа на тяхното сушене. Берем билките като ги режем с изострен нож или ножица, а не ги скубем и дърпаме. Режем към 15 см от върха надолу. Слагаме отрязаните билки в кошница, касетка или нещо сходно, а не в найлонови чували, т.е. в съд в който няма да се запарят. Също доста значимо нещо е мястото от където ще събираме билките . Най-добре е от планината, където няма никакви пътища и предприятия. За да са допустимо най-чисти.

Как да сушим вярно билките

Сушенето на билките би трябвало да става допустимо най-бързо. След като се приберем у дома, можем да ги разстелем на вестник или на мрежи и да ги сложим на изсъхнало и проветриво място. Важно е да не са на директна слънчева светлина. Хубаво е да не смесваме другите билки при сушенето.

Ето и дребен лист с най-известните билки в България , които сами можем да си наберем и изсушим.

Шипката – царицата на билките

Шипка царицата на билките

Всеки познава плодът на елементарната шипка, която е извънредно скъпа билка. По наличието си на витамин С шипковия плод няма аналог. Освен витамин С, тя е богата и на каротин (провитамин А), ликопен, пектин, витамини В1 и В2, РР, К, както и на минерали и детайли като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор. Берем шипката през есента. От шипките можем да вършим чай, мармалад, вино, оцет и други. Просто наложителна!

Цвят от липа

Липа – доста благоуханен и потребен цвят, който можем да използваме за чай, компреси, маски и други. Цветът на липата съдържа етерично масло, тилирозид, флавоноиди, аскорбинова киселина, танини, гликозиди, сапонини, провитамин А, витамин C, восък, захари, горчиви субстанции, каротин. Има противомикробно, диуретично, обезболяващо, противовъзпалително, успокояващо и тонизиращо деяние. Берем ароматните му цветове през Юни.

Коприва

Коприва – това е едно скромно растение, което се среща на всички места. Но е извънредно потребна билка и освен билка, тъй като можем да употребяваме копривата и за ястие. Характерно за копривата е, че улеснява дишането, зарежда ни с доста желязо, пази сърцето, усъвършенства кожата и косата, заздравява костите, усъвършенства кръвообращението, почиства тялото от отрови. Богата е на витамини, минерали, дъбилни субстанции и е идеална за здравословни ястия. Сушим я на сянка и можем да я съхраняваме доста дълго време.

Вижте кои са най-хубавите билки в България

Глог

Глог – тук можем да използваме освен плода, а също по този начин листата и цвета. Много потребни плодчета, най-много за нашето сърце. Съдържа доста ползотворни антиоксиданти. Берем алените плодчета през есента. Можем да си вършим чай, вино, запарки и други. Незаменим за нашата билкова аптека.

Мента

Мента – ментата е извънредно потребна билка и фалшификация. Изключително ароматна. Можем да я вършим на чай, да я употребяваме за фалшификация и за дуги цели. Засилва изцяло нашият организъм, успокоява раздразнения корем, лекува неприятен мирис и се бори с настинките. Прясна или изсушена, би трябвало да я имаме в нашия дом.

Маточина

Маточина – билката има болкоуспокояващо и възбуждащо храносмилателната система деяние. Тя отстранява възприятието на възбуденост и напрежение, намалява кръвното налягане, усъвършенства зрението. Маточината се бере от края на май до юли месец, преди да е цъфнала, тъй като по-късно губи лечебните си сили. Маточината може да се приема под формата на чай, с който може да се прави гаргара за болки в гърлото или да се пие вечер за здрав сън.

Мащерка

Мащерка – билката има противовъзпалително, антибактериално, противоспазматично деяние. Прилага се при всички типове кашлица, при остри катари на горните дихателни пътища, продължителен бронхит, коклюш, бронхиална астма, суха кашлица, белодробни възпаления. Понижава кръвното налягане. Използва се и за фалшификация в кулинарията. Бере се когато е цъфнала добре и в изсъхнало време.

Жлът кантарион

Жълт кантарион – жълтият кантарион има разнородни и доста потребни свойства. Действа противовъзпалително, противомикробно, ранозаздравяващо и противоязвено, тонизира нервната система, има емфатичен стягащ резултат, усъвършенства оросяването на сърдечния мускул , ускорява сърдечната активност, има пикочогонен резултат. Можем да вършим чай, масло срещу рани, смес и други

Трябва да знаем по какъв начин да събираме билки от природата и по какъв начин да ги съхраняваме, с цел да може да имаме постоянно на разположение естествени лекове, с които да се борим против всевъзможните заболявания. Добре е да употребяваме другите билки превантивно, с цел да не се разболяваме.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР