Кафето, което се свързва предимно с Южна Америка, всъщност е

...
Кафето, което се свързва предимно с Южна Америка, всъщност е
Коментари Харесай

Традицията в приготвянето и поднасянето на арабско кафе

Кафето, което се свързва най-вече с Южна Америка, в действителност е най-предпочитаната напитка в Арабски свят. Пие се от хора от разнообразни възрасти, защото работи ободряващо и отморяващо. Според арабска легенда кафето е намерено от етиопски пастир на име Калид.

Той забелязал своите овце, които несъмнено станали по-възбудени, откакто пасли от кафеен шубрак. Веднага пробвал самичък да си направи кафе, усетил действието на кофеина и решил, че би трябвало да показа тайните на тази напитка на монасите в близкия манастир.

Те, естествено, били очаровани от възбудителното деяние на топлата напитка, която се оказала пръв асистент, с цел да могат да устоят нощните молебствия. И в действителност името на кафето се свързва и със зараждането на исляма, тъй като тогава стартират да отпадат другите възбудителни питиета като алкохол.

Днес, въпреки че Бразилия и другите латиноамерикански страни не престават да са основен производител на кафе, се знае, че първото култивирано кафеено храстче е било отгледано в Йемен. И точно йеменците стартират да изпичат неговите зърна и вкарват търговията на кафе. Още в края на 10 в. персийският доктор Ал Рази го загатва в соите научни писания под името бунчум.

От всичко, казано дотук, не е по никакъв начин необичайно за какво в целия Арабски свят кафето се свързва с същински обред и се е трансформирало в знак на гостолюбие. Според последните статистики точно арабските страни употребяват най-вече кафе, предвождани от скандинавските страни. Най-много кафе се пие в Ливан, в Алжир, в Катар, Йордания и Кувейт.

Ако решите да пиете кафе в Арабските страни обаче, е наложително да сте осведомени с ритуалите, свързани тази обичайната напитка. Ето какво е значимо да знаете:

 Кафе

1. Не се обиждайте, когато видите, че домакинът сипва първо за себе си. Този обред, наследен от бедуините, е обвързван с концепцията, че точно домакинът би трябвало да опитва пръв кафето, с цел да се увери, че то е добре направено;

2. Винаги би трябвало да поискате втора чаша кафе, преди да си тръгнете, тъй като в противоположен случай домакинът ще реши, че го обиждате;

3. Ако поискате и трета чаша кафе, това ще породи неотлъчно другарство и домакинът ще би трябвало да се закълне, че ще бъде Ваш безконечен закрилник;

4. Ако Ви бъде препоръчана трета чаша кафе, само че Вие въпреки всичко не я желаете, ще нанесете сериозна засегнатост на домакина.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР