Къде намирате комфорта да живеете във вилна зона по периферията

...
Къде намирате комфорта да живеете във вилна зона по периферията
Коментари Харесай

"Белите" петна на София

" Къде намирате комфорта да живеете във вилна зона по периферията на 30-40 км и да би трябвало да пътувате всеки ден ", споделя арх. Здравко Здравков

© Цветелина Белутова В рамките на София пустеят най-малко 684 хектара (1.4% от територията й), които имат капацитет да бъдат превърнати в привлекателни градски пространства. От тях 444 хектара са в някогашни индустриални зони, а други 240 хектара са площи към жп линии и гари. Образно казано, в сегашните граници на София има свободни места с обща величина колкото жк " Люлин ". (С всичките му елементи той заема 786 хектара.)

Числата заяви основният проектант на София арх. Здравко Здравков на събитие от поредицата " Разговори за града " с посетител основният проектант на Брюксел арх. Кристиан Борет в края на януари. Разговорът беше за " компактния град " - желаната визия за бъдещото развиване на София от арх. Здравков и от екипа на общинския план " Визия за София ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Компактният град ", най-общо казано, отразява концепцията за развиване на града в в този момент съществуващите рамки. Потенциалните благоприятни условия идват от огромни градоустройствени планове, посредством които да се усвоят незаетите " бели петна " в територията. Идеята е противоположна на разрастването по периферията с нови покрайнини и комплекси от къщи, каквато наклонност се следи в този момент в региони като Лозен, Бистрица, Малинова котловина, Горна баня, Владая и прочие

Усеща се като презастроено

Преобладаващото публично мнение съгласно проучвания е, че София е презастроена и продължава да се уплътнява. И въпреки " термометърът " на статистиката да демонстрира, че плътността на застрояване в българската столица е под равнищата на доста европейски градове, по измерителя " усеща се като " нещата са по-смразяващи. Така е поради задъхания трафик, дефицита тук-там за паркиране, мръсния въздух и новите градежи, които никнат пред прозорците на старите. Все следствия не толкоз на някакъв голям сграден фонд, колкото от метода на ръководството на града и строителството в него.

" Обратно на презастрояването, което основава усещане, че на хората им се построяват блокове под прозорците, намирането на терени, които са с отпаднала нужда, само че с обезпечена инфраструктура, са същински капацитет в града ", споделя арх. Здравко Здравков. Позицията му допуска да гледа града от птичи взор. И " белите петна ", за които приказва, са огромни - сред 15 хектара и 123 хектара, стана ясно от презентацията.

Едри имоти, опция за обмисляне

Зони с капацитет в границите на компактния град

Увеличаване

Зони с капацитет в границите на компактния град

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

" Общият организационен проект на София още с приемането му през 2007 година и с изменението му от 2009 година залага модел на промяна на пет територии в града ", изяснява основният проектант. Това са зоните " Изток ", м. Къро, " Хладилника - Витоша ", " Средец ", " Захарна фабрика " и територията към Централна гара. " През идващите години там ще настъпят редица трансформации, а и в някои те към този момент са в ход ", добави той.

Основните плюсове на тези някогашни научно-производствени зони са най-малко два. Развитието им може да се възнамерява овреме, което допуска, че може да се получи нещо хубаво. " Планиране постфактум, когато притежателите към този момент са урегулирали своите парцели и нямат предпочитание да правят отстъпка и кв. сантиметър на общината, е съвсем безнадеждно ", изяснява основният проектант. " Друго преимущество е едрата и компактна благосъстоятелност в НПЗ-тата, която разрешава посредством вярна градоустройствена интервенция да се реализира вярна градска среда " по думите на арх. Здравков. Тоест да се построи така наречен обществена инфраструктура. За едно учебно заведение да вземем за пример са нужни най-малко 5 декара. А в останалите елементи на София доминират терени от половин-един декар. Това постанова да се отчуждават и комасират земи и затруднява процеса.

Видими неточности на растежа

" Факт са някои от грешките в предишното за основаване на зони, които реагират непринудено на търсенията на пазара ", споделя основният проектант. Например местността " Къро - Полигона " към този момент е застроена най-вече с публични и административни здания. Там " сме очевидци, че се основава една най-вече административна и обслужваща зона, която след 22 часа се изпразва. Загубен е човешкият мащаб. Планирането е направено с оглед обезпечаване на офисна повърхност. И към този момент се виждат проблемите - липса на естествени тротоари, на уместно озеленяване, обществена инфраструктура ", изяснява арх. Здравков.

Проблемите в действителност са забележими. Задръстванията в час пик на " Цариградско шосе " са факт. " Полигона " излезе като квартала с максимален спад на цените в София в данните на " Явлена " за второто полугодие на предходната година. А " Цариградско шосе " напусна челната тройка на желаните офис дестинации в София в годишното изследване измежду наемателите на MBL.

Пазарът обаче е добър регулатор. В местността " Къро - Полигона " стартират няколко плана за жилищни здания. А и общината договаря с Министерството на защитата за обезпечаване на терен за ново учебно заведение в региона.

Водеща е многофункционалността

" Плътността на застрояване е значим индикатор, само че водеща е мултифункционалността ", споделя основният проектант на София. Според него нито една от функционалностите - живеене, работа, обществен живот, не трябва да заема повече от 60%. И при основаването на огромни зони или квартали би трябвало да се минава през разбор на тази мултифункционалност.
Арх. Здравков отдава проблемите с трафика най-много на еднофункционалните зони в София. " Люлин " да вземем за пример е квартал спалня за над 150 хиляди поданици, в който има напълно малко работни места. Затова и заран по бул. " Сливница " в източна посока трафикът е голям. Местността " Къро " в източния завършек на " Цариградско шосе " се оформи като офис зона. Когато хората идват на работа заран или се прибират у дома вечер, даже бул. като " Цариградско шосе " се задръства.

По принцип избрани зони и в този момент са отредени като смесени мултифункционални (СМФ). Липсва обаче законовият правилник, който да изисква основаването на тази мултифункционалност, изяснява основният проектант. Според него това би трябвало да бъде направено с промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Направление " Архитектура и градоустройство " се пробва да компенсира настоящия законодателен вакуум посредством разговор с вложителите.

В момента да вземем за пример голям инвеститорски интерес е ориентиран към " Хладилника ". Чрез добра медиация и контактите с всички вложители е реализирано съответствие на публични по отношение на жилищни здания, при което нито един от двата вида не надвишава с 60% другия. В региона има доста качествени планове, които плануват и жилищно и публично строителство ", споделя арх. Здравков.

И прибавя: " Може би нашите бизнесмени израснаха и осъзнаха, че хората, които заемат работни места, имат потребност и от обществената инфраструктура, и от жилища. А да спестиш пътуването най-малко на единия от родителите, е голям триумф при този пренос в града. "

Какво им е на предградията

Точно нуждата да се пътува всекидневно с персонален автомобил съгласно арх. Здравков е главният проблем на голям брой жилищни планове с къщи, които стартират да се развиват по периферията на града. В тях той вижда и риск в бъдеще да стартират да се обезлюдяват огромни територии в границите на София, както се е случило да вземем за пример в Брюксел. Но близкото следствие в този момент е друго - постанова се да се " трансферират " хора от единия завършек на града към другия.

" Къде намирате комфорта да живеете във вилна зона по периферията на 30-40 км и да би трябвало да пътувате всеки ден ", споделя той. И цитира интернационалните разбори, съгласно които след 2007 година, когато пазарът на недвижими парцели потегля надолу, най-бързо се обезценяват парцелите в градските периферии. Отдава го на това, че притежателите са подвластни от персоналните си коли. Петролът може да нарастне, човек може да остане без работа или да не е задоволително здрав, с цел да може да кара. " Ако не можете да управлявате персоналния си автомобил, ставате плебей на своето създание и оставате в златната си клетка някъде по периферията " по думите на арх. Здравков.

Кремиковци като спътник

На картата на зоните с капацитет като едро и много отдалечено от града леке се откроява Кремиковци. Главният проектант вижда развиването му като спътник, а не като предградие на София. " При положително обмисляне там може да се сътвори център, който действа със запазването на трите функционалности - работа, жилища и личен живот. Така няма да се постановат единични пътувания и трансфериране на огромни маси от хора до града и назад ", изяснява той.

" Няма зона, която да е по-добре обезпечена с инженерна инфраструктура, от Кремиковци ", споделя арх. Здравков. Там има водопроводи и с промишлена, и с питейно-битова вода, няколко подстанции, съществени и аварийни зареждания, канал и жп инфраструктура. С това затвърждава битуващото разбиране, че общината е срещу периферното развиване на града и тъй като то постанова да финансира построяването на нова инфраструктура от нищото, а тя избира първо да оползотвори оптимално съществуващата.

Покрай опита (уви, неуспешен) да се притегли авто цех в Кремиковци по гледище на кмета НАГ и " Софтпроект " са почнали да вършат план за бърз трамвай сред последната станция на метрото и зоната. Запитан за какво не се мисли сходно решение и за Бистрица да вземем за пример, която очевидно е желана за живеене, като се има поради взривът на строителни позволения за къщи, основният проектант подсети, че земята в Кремиковци е компактна.

Държавните жп ареали
Районът към жп гарата в Айндховен, Нидерландия, е трансфорат в градско пространство с парк, жилища и обществени обекти

В някогашните НПЗ по информация на основния проектант терените са напълно частна благосъстоятелност. Общината мъчно може да планува в тях паркове, каквито публични въжделения има. А и да имахме общински терени, щяхме да ги използваме на първо място за обществена инфраструктура, споделя арх. Здравков.

Голям капацитет за развиването на градовете обаче са жп ареалите. В доста западноевропейски градове те са превърнати в градски пространства с паркове, университети, жилища и обществени обекти, без да стопират да бъдат настоящи жп линии. В това отношение общината е проучила образеца на Париж, Цюрих, Щутгарт, Барселона, Франкфурт и Фрайбург.

В България жп ареалите са държавни, благосъстоятелност на Национална компания " Железопътна инфраструктура ", и са под управлението на Министерството на превоза. Общината работи добре с тях, споделя основният проектант. Той припомня за ангажимента жп линията в сектора от гара " Пионер " до Висшето транспортно учебно заведение " Тодор Каблешков " в Слатина да бъде трансферирана от НКЖИ на Столичната община за основаването на така наречен зелен пръстен, откакто влезе в действие проектът на региона.

" Трябва да разработим с НКЖИ идея за развиване на тази територия и да знаем по какъв начин градоустройствено ще се трансформират. После ще се направи финансов разбор при разнообразни сюжети - да вземем за пример, в случай че се мине над равнището на коловозите или в случай че се употребява отчасти територия с отпаднала нужда. На негова основа ще се предложи работещ бизнес модел. При изискване че има поддръжката от страна на страната, може да се сътвори смесено дружство, да се разгласи архитектурен конкурс и да вървим напред. Мисля, че това е верният метод на развиване и бихме срещнали поддръжка от Министерството на превоза ", споделя арх. Здравков.

Общината към този момент работи по пространството пред Централна гара. Заедно с територията зад нея то е към 70 хектара. Мисли се решение за прекосяване през гарата - пробив при " Христо Ботев " или по " Опълченска ". Когато се случи, зоната ще бъде " съшита " с града, споделя основният проектант.

Като евентуални той сочи и териториите към " Захарна фабрика ", Сточна гара, гара " Разпределителна ". Най-интересни по оценка на арх. Здравков са близо 64-те хектара сред " Сухата река " и " Гео Милев ". Покрай развиването на третата линия на метрото " Сухата река " към този момент е във фокуса на строителните бизнесмени. Това е очевидно и от множеството кранове при моста на " Черковна ". След пуска на метрото се чака цените на парцелите в 10-минутен радиус от него да се покачат.

Кое до каква степен е

В НПЗ " Хладилника " общината служебно е поела уговорката да започва транспортно-комуникационен проект. Възможно е да бъдат стартирани процедури по разработване на обстоен организационен проект и за последваща зона - НПЗ " Средец " или НПЗ " Захарна фабрика ". За тях ще бъдат извършени срещи със притежателите на земи.
А във връзка с терените, благосъстоятелност на НКЖИ, евентуално ще се изготви идея за развиването им, като целта е жп инфраструктурата: за жп възел " София " има план за реорганизация, следва създаване на нова гара " Обеля ". Тези планове ще бъдат обвързани с прекосяване на жп влаковете с увеличена скорост от София към Пловдив, споделя арх. Здравков.

По тематиката работи и Анина Сантова Кой отива по периферията

Някои действия, които не са присъщи за града, би трябвало да бъдат изнесени по периферията, счита основният проектант. Като образци загатва митница " София-запад " на бул. " Рожен " или постройката на КАТ, към които се основават " точкови натоварвания " и скупчвания на коли. Концепцията за автогарите също планува евакуиране по периферията.

На автогара " Юг ", която е под моста на " Драган Цанков ", ще се търси нов адрес на Околовръстното. До гробищата на Бакърена фабрика ще се основава транспортен хъб - нова жп гара " Обеля ", автогара и метростанция. Автогара " Изток " да бъде на обръщалото на трамвай 22, където ще свършва и метрото. Целта е по този начин Централна автогара да бъде разтоварена и по-малко рейсове да влизат в града.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР