Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX Космическият юли

...
Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX Космическият юли
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в космоса телескопа на ЕКА Евклид!

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit: SpaceX

Космическият юли стартира с изстрелване на ракета “Фалкън 9 ” в 18:12 ч. българско време, а на борда ѝ се намираше телескопът на ЕКА “Евклид ”, който би трябвало да разгадае две от най-вълнуващите секрети на Вселената – природата на загадъчните тъмна материя и тъмна сила.

Първоначално се предвиждаше “Евклид ” да бъде изстрелян с съветска ракета “Союз ”. Причината, заради която това не се случи, е една и тя си има име – Дмитрий Олегович Рогозин. След като войната в Украйна стартира през февруари предходната година, Рогозин (тогава началник на Роскосмос) направи всичко допустимо, с цел да унищожи партньорствата сред Русия и западния свят. Той не съумя да раздели Роскосмос и НАСА на МКС, само че единствено тъй като това бе отвън пълномощията му – МКС се управлява непосредствено от държавните управления, а не от управленията на на галактическите организации. Но Рогозин сполучи да приключи едностранно съдействието с европейските експерти във Френска Гвиана и вследствие на това ракетите “Союз-СТ ” към този момент не изхвърчат от космодрума Куру.

Тъй като новата европейска ракета “Ариана 6 ” още не е подготвена, Европейската галактическа организация (ЕКА) имаше единствено два разновидността: единият бе “Евклид ” да стои на склад, до момента в който “Ариана 6 ” стартира да лети, а другият бе да бъде помолен единствения бизнесмен, разполагащ с настояща на пазара среднотоварна ракета – Илон Мъск. Съхранението на “Евклид ” обаче не е гратис – даже и единствено тъй като екипите би трябвало да стоят на заплата, с цел да не се разформироват. Ето за какво ЕКА се спря на втория вид.

Пазарната цена на “Фалкън 9 ” е към $65 милиона, само че организацията е платила $70 милиона – спомагателните средства са били нужни, с цел да може СпейсЕкс да покрие строгите условия за непорочност и яловост, с които ЕКА се преценява, както и да бъде изработен нов, подобаващ за задачата обтекател.

Ракетата-носител бе оборудвана с рециклирана първа степен под сериен номер “B1080 ”. Това бе вторият полет за нея – преди степента е служила за извеждането в космоса на частната пилотирана задача “Аксиом-2 ”. Днес още веднъж нямаше никакви проблеми и на осмата минута след старта “B1080 ” се приземи сполучливо върху плаващата платформа “Недоимък на достолепие ”.

Цялостната равносметка е следната: днешният полет бе общо 45-ти за СпейсЕкс през 2023 година, като до момента компанията на Илон Мъск е изстреляла 42 ракети “Фалкън 9 ”, две свръхтежки ракети “Фалкън Хеви ” и една свръхтежка ракета “Старшип ”.

Космическият телескоп “Евклид ” бе изпратен към втората точка на Лагранж от системата Земя-Слънце (L2), същия район от космоса, ситуиран на 1.5 милиона километра от Земята и където работи и галактическият телескоп “Джеймс Уеб ”. Очаква се пътешествието до такава степен да отнеме към 30 дни.

Телескопът ще може да следи една трета от цялото нощно небе и да прониква до 10 милиарда години обратно в предишното – малко по-малко спрямо опциите на телескопа “Джеймс Уеб ”, който бе изстрелян в края на 2021 година. В рамките на шестгодишен интервал учените ще употребяват данните от “Евклид ”, с цел да основат две детайлни карти. Първата би трябвало да разкрие къде е разпределението на тъмната материя – тя ще разчита на гравитационните лещи, резултат, при който галактическите обекти изкривяват светлината от по-далечните източници. Втората ще употребява така наречен барионни акустични осцилации, великански шокови талази, остатъци от времената, когато Вселената е била млада и гореща. По този метод откривателите би трябвало да разкрият за какво Вселената се уголемява, като водещата доктрина е точно тази за тъмната сила.

Видеозапис от изстрелването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР