Кадър: Канал 3С предвидените средства в повече в бюджета за

...
Кадър: Канал 3С предвидените средства в повече в бюджета за
Коментари Харесай

Д-р Ст. Борисов: Парите от новия бюджет стигат, за да няма фалит на застрашените болници

Кадър: Канал 3

С плануваните средства допълнително в бюджета за опазването на здравето не считаме нещо да се промени доста, само че ще има стабилизиране на ситуацията, и да се стабилизират някои лечебни заведения, които вървят към банкрут. А те не са малко - както дребни общински лечебни заведения, по този начин и 4-5 регионални лечебни заведения. Предполагаме, че с тези средства ще има едно стабилизиране. Така пресметна в " Денят онлайн " по Канал 3 направи за 2019 година основният секретар на Българския лекарски съюз доктор Стоян Борисов за заложените пари в проектобюджета.

" Средствата, които се плануват - с ангажимента, че проектобюджетът не е гласуван и сигурно цифрите в него ще претърпят промени, здравно-осигурителните заплащания за 2019 година ще се усилят по отношение на заплащанията за 2018 година с 455 млн. лв.. Оттук започваме съответните изваждания, с цел да забележим какъв брой действително се усилва бюджетът ", означи доктор Борисов.

" Превеждат се едни 51 милиона от тази година, и едни 91 млн. за погашение на остарели наши отговорности към лекуване на български жители в чужбина - тези пари се изваждат. Реално за болнична здравна помощ ще останат към 160 милиона, и се планува нарастване за първичната помощ от 17 милиона, за профилираната извънболнична първична помощ - 23 млн., за медико-диагностична помощ плюс 7 милиона и за болничната помощ чисто остават 116 милиона лв. ", уточни той.

" Ние на този стадий от средствата, които се заделят допълнително от бюджета - някъде към 430-450 милиона лв., считаме, че с тези средства системата ще е постоянна и ще продължи да работи. Но никога това не са задоволително средства и, несъмнено, ние сме наясно, че тези средства няма по какъв начин да дойдат изведнъж за една година ", регистрира гл. секретар на БЛС.

Според него мечтаният бюджет от 7-8 милиарда лв. годишно за опазване на здравето може да бъде доближат след 10 година, само че при едно условия. " Ако се резервира този ритъм на напредък на бюджета, както беше предходната и тази година, с едно 350-400 млн. лева годишно да се усилва бюджетът, тогава след някъде към 10 година бихме стигнали до по този начин стремежи бюджет от 7-7,5 милиарда, и даже бих споделил 8 милиарда лв. годишно. Това зависи от самото икономическо развиване на страната ", означи доктор Борисов.

" Парите, които влизат в бюджета за опазване на здравето, влизат един път от страна на страната, и един път от нашите осигуровки. Но парите, които ги дава страната, те отново идват от популацията на тази страна. За да стартира страната да дава от ден на ден и повече средства, тя няма от кое място да откри тези средства, с изключение на да усилва налози, такси, акцизи, санкции. А във връзка с парите, които влизат от здравните застраховки, няма различен метод, с изключение на те да се усилват. Но това са стъпки, които касаят цялата стопанска система, финансите на страната, работодателите, и няма по какъв начин това да стане внезапно ", обясни доктор Стоян Борисов.

Лекарите са изрично срещу препоръчаната пререгистрация на болничните заведения, съобщи основният секретар на БЛС. " За пререгистрацията изрично не сме съгласни - не виждаме смисъл, нужда и логичност за тази пререгистрация. Тази нова организация, за която също се тормозим, че ще поеме тази функционалност, в случай че имат подозрения за несъмнено лечебно заведение, от тази организация да отидат и да ревизират, и при нарушавания - да лишават избрани функционалности и даже да затворят това лечебно заведение.

Но дайте в този момент да пререгистрираме отначало, което е обвързвано с труд, с разход, със средства - при нова регистрация се заплащат такси, нашите специалисти са пресметнали, че в извънболнична помощ има минимум 14 000 такива кабинети. Така че тук сме изрично срещу тази пререгистрация ", натърти доктор Борисов.

Лекарите са подготвени първоначално да откажат да подпишат рамковия контракт. " Ние преди всичко, в случай че не сме съгласни, може да не подпишем този рамков контракт. А след това да се реши дали ще има някаква по-твърда реакция. На този стадий още не сме разискали нещата, още не сме имали събор, още не сме решили дали да подпишем рамковия контракт. Едва по-късно може да се вземат решения за такива ограничения ", предвижда той възможни лекарски митинги.

" Искам да кажа, че желаеме и настояваме да бъдат нараснали цени, а не размер. Има една специфичност, която се прави съвсем годишно - усилват ни съзнателно размерите, и те, и ние знаем, че няма по какъв начин да се осъществят заложените индикатори, и по този начин парите са блокирани и се връщат.

Ние не желаеме парите да се местят от едно перо в друго - те най-често се реалокират в парите за лекарствени средства. Където цифрата там доближи над 1,1 милиарда, и върви нагоре, и се стига до една цифра от 30-35% от бюджета на здравната каса, който отива за лекарствени средства. Тук е належащо да се направи един сериозен надзор ", предложи доктор Борисов.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР