Кадър ГЕРБ - Варна и БулфотоПоредната афера с участието на

...
Кадър ГЕРБ - Варна и БулфотоПоредната афера с участието на
Коментари Харесай

Афера с гори край Варна: Бащите на Емил Радев и Тодор Балабанов от ГЕРБ се сдобиха с апетитни общински имоти

Кадър ГЕРБ - Варна и Булфото

Поредната спекулация с присъединяване на ръководещи от Варна, разкрива.

Гора за близки и родственици на видни представители на ГЕРБ - какво остана прикрито зад една " писмено чиста " договорка

Високопоставен общински чиновник във Варна купува на добра цена 10 дка гора край брега на дребен язовир единствено на двайсетина километра от града, написа „ Дневник ”.

Година по-късно съсобственици в парцела стават още трима души, двама от тях са с известни семейства. Общинският път до новия им парцел е ремонтиран с европейски средства, а по-късно част от него е заградена, с цел да спре достъпът до частния терен.

Според административния диалект тази история е „ писмено чиста “.

Но действителността, скрита зад документите е напълно друга

На 25 април 2017 година шефът на общинската дирекция „ Инженерна инфраструктура и благоустрояване “ във Варна Петър Гърбузов придобива терена от 10 дка на брега на язовир „ Здравец “ за 20 хиляди лева

Имотът е продаден на търг от Община Аврен, а изненадващо в него вземат участие единствено двама претенденти.

Гърбузов печели наддаването с едвам 1000 лева по-висока оферта от тази на класиралия се на второто място. Година откакто е станал притежател на гората в чашата на бент. „ Здравец, Петър Гърбузов взема решение да продаде три четвърти от нея, а двама от купувачите се оказват напълно не инцидентни

Първият е Йордан Радев, баща на евродепутата Емил Радев (ГЕРБ). Вторият – Иван Балабанов, е баща на ръководителя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов (ГЕРБ). Купувач на трета идеална част от терена е Мариан Иванов, водач на зам.-кмета на Аврен Боян Георгиев.

Неговият сектор е значим – „ Инвестиционна политика, устройство на територията, общинска благосъстоятелност и превоз “. Оставащите 2 дка от гората остават за Петър Гърбузов.

Случайно или не, паралелно със договорката по продажбата на общинската гора на брега на бент. „ Здравец “ Общинският съвет и локалната администрация в Аврен бързо придвижват и друга, демонстрират документи, с които „ Дневник “ разполага.

Тя е за отдаването на язовира на концесия. Решението за това е взето на 18 август 2018 година в интерес на сдружението „ Варна фишинг “, учредено единствено година по-рано, което е и единствен участник в тръжната процедура

Договорът е подписан за период от 30 години, а концесионното заплащане е в размер малко над 2.6 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Общият размер на вложенията, които би трябвало да бъдат направени в язовира за целия интервал на концесията е към 116 хиляди лева, или по към 4 хиляди лева на година.

Имотът, в който в този момент съсобственици са бащите на евродепутата Емил Радев и ръководителят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов, граничи с терен частна държавна благосъстоятелност (което значи, че може да бъде обект на разпоредителни сделки) с размер към 1.5 дка.

Снимки виж в

В него се намира изоставена триетажна сграда, също частна държавна благосъстоятелност, със застроена повърхност от 202 кв. м. Нейното предопределение съгласно кадастралните регистри е за „ курортно-туристическа активност “. До този парцел, а и до прилежащия, в който притежатели са Радев и Балабанов, води общински път.

Само година откакто двамата влизат във притежание на терена си край бент. „ Здравец “, за рехабилитацията на пътя е подписан контракт на стойност близо 338 хиляди лева. От тях 85% са европейско финансиране, обезпечено от Фонда за морско дело и риболовство.

Целта на плана за ремонта на пътя е „ Изграждане на налична инфраструктура за дейно потребление, развиване и разпространение на рибарската област “.

Очевидната подробност в този план обаче е, че с изключение на до държавния парцел, пътят, ремонтиран с европейско финансиране, свършва и в терена на Радев и Балабанов.

А инспекция на „ Дневник “, осъществена в края на предходната седмица, откри, че последните към 150 м от общинския път са заградени. Поставената предупредителна табела гласи „ Влизането на външни лица – строго неразрешено “.

Според кмета на с. Аврен Емануил Манолов (ГЕРБ) заграденият път бил изцяло неправилен, защото по него можело да се стигне единствено до рушащата се държавна постройка за „ курортно-туристическа активност “.

А тя била рискова за живота и здравето на хората. Освен това през парцела, в който тя се намира, имало достъп до брега на към този момент концесионирания бент. „ Здравец “, чийто концесионер имал цялостното право да не позволява никого до него поради непрекъснатите обири на риба.

По тази причина Манолов не виждал никакъв проблем в поставената бариера, която стопира достъпа до пътя, който е обществена общинска благосъстоятелност.

В обобщение цялата тази поредност от инцидентни съвпадения очертава следната поредност:

Родителите на един евродепутат и един ръководител на общински съвет в третия по величина град в страната – и двамата деятели на ГЕРБ, почитан общински чиновник във Варна и водач на зам.-кмет си поделят 10 дка общинска гора срещу 20 хиляди лева

Пътят, който води до нея, е ремонтиран по план за 338 хиляди лева с европейско финансиране, само че е блокиран за нежелани гости. А язовирът, който мие брега на към този момент частната гора, е предан на концесия за 30 години.

В огледалото на обществената симулативност, зад която е ръководена страната, картината на протичащото се край бент. „ Здравец “ е идилична. Тя даже изобразява обществена ангажираност, дейна грижа за децата, само че и за възрастните.

Докато отговаряше на въпроси за покупко-продажбите с общински имоти, заградения път, кой има достъп до него и кой не, кметът на с. Аврен Емануил Манолов описа и следното: „ На 6 юни направихме лятно учебно заведение край язовира. Учихме 120 деца по какъв начин да ловят риба и по този начин ще продължим през цялото лято. За пенсионерите също ще организираме такива спортни риболови, тъй като и те имат интерес. “

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР