Кадър БНТ, архивМинистърът на финансите предупреди депутатите какви неприятни последствия

...
Кадър БНТ, архивМинистърът на финансите предупреди депутатите какви неприятни последствия
Коментари Харесай

Асен Василев: Ако не се актуализира бюджета, мярката 60/40 след 1 октомври няма да може да бъде продължена

Кадър Българска национална телевизия, списък

Министърът на финансите предизвести депутатите какви неприятни последици може да има за България, в случай че не гласоподават едно значимо реишение.

Асен Василев прикани Народното събрание час по-скоро да образува Комисия по бюджет и финанси и да включи в програмата си актуализацията на бюджета. Ако това не се случи, мярката 60/40 след 1 октомври няма да може да бъде продължена, предизвести той и увери, че пари за избори ще има, само че средствата за бизнеса са под въпрос.

„ Евентуално ще можем да продължим с 50-те лв. за пенсионерите “, сподели Василев.

По думите му страната има пари, само че без глоба на Народното събрание те няма по какъв начин да бъдат ориентирани към хората, които имат потребност от тях.

„ Така от септември може да спре мярката 60/40 за бизнеса, а по-късно да се наложи орязване на обществените ограничения и на заплатите във значими браншове като полицията и пандизите “, сподели министърът

Той регистрира, че приходната част на бюджета се движи извънредно добре, което се дължи частично на по-добрата икономическа обстановка в страната и частично на по-добрата събираемост.

„ Очакваме до края на годината да бъдат събрани към 2 милиарда лв. спомагателни доходи над това, което е заложено в Закона за бюджета “, сподели Василев на брифинг след държавното съвещание.

Финансовият министър акцентира, че тези планове са при планувана тежка коронакриза, а в случай че такава няма, е допустимо спомагателните доходи даже да бъдат повече от 2 милиарда лева

От думите му стана ясно още, че и при оптимален сюжет няма по какъв начин при закрепени разходни пера тези средства да отидат за нуждаещите се браншове без актуализация на бюджета.

„ Дори да имаме 2 милиарда повече доходи, нямаме право да ги харчим, да ги използваме за другите типове средства, които би трябвало да бъдат дадени - за пенсии, за поддръжка на бизнеса, за опазване на здравето ", изясни Асен Василев, написа investor.bg.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР