Качамакът е традиционно ястие в Румъния, България, Сърбия, Черна гора,

...
Качамакът е традиционно ястие в Румъния, България, Сърбия, Черна гора,
Коментари Харесай

Качамакът в различните краища на България

Качамакът е обичайно ядене в Румъния, България, Сърбия, Черна гора, Македония и Турция. Италианците имат своя аналог под името полента. В България се постанова през XVIII век, заради бързото му подготвяне. За българката подготвяне на този тип самун с царевично брашно е избавление.

В другите краища на България типовете качамак се разграничават. Керкелекът да вземем за пример е тип качамак, обичайно приготвян във Врачанско. При него качамак от 1 кг. царевично брашно се вари до втвърдяване. Изпича се до зачервяване в намазнена с масло тавичка. Когато е подготвен, незабавно се реже на филии и се оставя да изстине. Консумира се натрошен и залят с 1.5 л. прясно мляко.

От родопския край е известна друга вариация на качамака – Пареника. Той се подготвя по този начин:

Родопски пареник

 Качамак с бекон

Необходими артикули:

1 кг. качамак - царевично брашно, 250 гр. саздърма, 100 гр. прясно масло, 250 гр. (1 1/2 ч.ч.) извара, 1 кг. (7 1/2 ч.ч.) кисело мляко

Начин на подготвяне:

В намазнена с разтопеното масло тава, и поръсена с изварата и късчета от саздърмата, се разстила качамака. Слага се върху плам или на печка и се запича. Отгоре се полива се с останалото масло и се сервира. Консумира се с киселото мляко.

Друг тип царевичен самун е така наречен просеник. Той се забърква като качамак, след което сместа се изсипва в тавичка и се запича в допълнение. В някои краища на България просеникът се полива със запържена с червен пипер свинска мехлем, сирене, каймак или свински пръжки. Рецептата му звучи по този начин:

 Качамак

Просеник

Необходими артикули:

1 и 1/2 ч.ч. пшеничено брашно, 1 и 1/2 ч.ч. царевично брашно, 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко/ или вода, 4 л. олио, 1 кубче квас, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 л. сода за самун, 1 л. захар, 1 л. сол

Начин на подготвяне:

Маята се втечнява, като и се добави лъжицата захар. Добавят се няколко лъжици прясно мляко или хладка вода, както и няколко лъжици бяло брашно. Това е закваската, която се оставя да втаса.

Царевичното и пшениченото брашно се пресяват и към тях се прибавя солта и содата за самун. След това - закваската и млякото. Разбърква се добре и половината примес се изсипва в намазнена тавичка.

Поръсва се сиренето – като плънка, и от горната страна се изсипва останалата примес. Намазва се с олио и се оставя да втаса за към 20 минути. Пече се 20 мин. на 200 градуса. Когато е готово се сервира с кисело или прясно мляко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР