Кабинетът удължи с три години срока за създаване на методология

...
Кабинетът удължи с три години срока за създаване на методология
Коментари Харесай

Отлагат приемането на методология за оценка на качеството в образованието

Кабинетът удължи с три години периода за основаване на методология за установяване на просветителните резултати на детските градини и учебните заведения. Чрез нея се планува да се отпускат пари за повишение на качеството на междинното обучение.

Изискването за внасяне на план за методология за оценка на качеството е в действие от преди три години и половина – от 1 януари 2018 година, а крайният период за приемането ѝ е 30 юни 2021 година При встъпването си в служба служебният екип на Министерството на образованието и науката обаче откри, че такава методология не е създадена. Съществува непълен опит за методология, който обгръща единствено образованието сред четвърти и седми клас, а не цялата просветителна система. Не са налични данните, които са нужни за основаване и одобряване на методологията и няма процедура, по която те да се събират. Освен това не са регистрирани правилно основно значими фактори, които мощно въздействат върху резултатите в учебно заведение. Сред тях са да вземем за пример езикът, на който се приказва в фамилията, и просветителното ниво на родителите. Изобщо не е изработен опит да се създаде оценка на качеството в детските градини.

Освен това Законът за предучилищното и учебното обучение изисква методологията да вземе поради оценката от инспектирането, извършено от Националния инспекторат по образованието във всички детски градини и учебни заведения. От октомври 2018 година до юни 2021 година са тествани общо 333 просветителни институции от общо 4151. Данните демонстрират, че при настоящия потенциал и система за работа на инспектората инспекцията на всички учебни заведения и детски градини ще отнеме към 30 години. Очевидно са нужни промени във функционалностите и/или в потенциала на инспектората, което може да докара до изменение в ЗПУО.

Отлагането на методологията с три години ще даде опция да бъде направено всичко належащо, с цел да може финансирането съгласно качеството на просветителната система да се осъществя по верния метод, се показва в известието на МОН.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР