Кабинетът Главчев официално встъпи в длъжност и служебните министри заеха

...
Кабинетът Главчев официално встъпи в длъжност и служебните министри заеха
Коментари Харесай

Избраното по новите правила служебно правителство на Главчев встъпи в длъжност

Кабинетът " Главчев " публично встъпи в служба и служебните министри заеха креслата си, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Съгласно новите правила в Конституцията президентът Румен Радев трябваше да избира кой да застане отпред на Министерски съвет след селекциониран лист от претенденти. Той избра досегашният началник на Сметната палата Димитър Главчев и като длъжностен министър председател от него бе посочен и състав на кабинета.

Кабинетът ще ръководи страната в идващите няколко месеца и ще приготви изборите 2 в 1- европейски и предварителни национални, на 9 юни. На своите постове остават четирима от досегашните министри - на вътрешните работи, превоза, образованието и на земеделието.

Президентът Румен Радев съобщи, че с назначението на служебния кабинет е комплициран краят на кабинета " Денков ", който за него е „ един провален политически опит “. Радев се разграничи от служебния кабинет уточнявайки, че отговорността е на новия министър председател Димитър Главчев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява, че в служебното държавно управление господства остарелият кабинет " Денков-Габриел " със знакови министри като този на превоза Георги Гвоздейков и земеделието Кирил Вътев, които са назначени от „ Продължаваме промяната “. Той отхвърли да има въздействие върху Главчев, тъй като „ в случай че е на негово място не би оставил за външен министър Стефан Димитров “.

ПП-ДБ се оповестиха срещу вътрешния министър Калин Стоянов, който съгласно тях ще допусне платен избор на изборите. „ Пеевски и Борисов си подредиха кабинет с Калин Стоянов, който най-вероятно да покрива злоупотреби и платен избор на изборите “, счита съпредседателят на групировката Кирил Петков.

Отговор последва и от страна на водача на Движение за права и свободи Делян Пеевски, който упрекна ПП-ДБ и напомни абсурда с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. „ Планини от кеш. Да видяхте някой от Движение за права и свободи, някой от ГЕРБ. Целият хайлайф на ПП-ДБ е на тези фотоси с основния секретар на Министерство на вътрешните работи и с контрабандисти. Да приказва Петков за мутренски времена, откакто това се е случило под управлението на техния финансов министър, техния началник на Министерство на вътрешните работи Бойко Рашков, е нечувано “, счита Пеевски.

От опозицията Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ пък показаха съмнение в новите служебни министри, като водачът на левицата посочи, че това е политически подвластен кабинет от ГЕРБ.

На фона на острите реплики, новите служебни министри заеха публично креслата си в отрасловите министерства, където основната дума бе „ последователност “.

Служебният министър на финансите Людмила Петкова, която пое властта от Асен Василев, съобщи, че план-сметката за изборите е подготвена - към 100 млн., а нейни цели остават Еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и пълновръстен Шенген. Тя увери и, че пенсионерите ще получат 75 лева великденска добавка.

Служебният министър на защитата Атанас Запрянов се разгласи за последователност, надграждане и ускорение на поддръжката за Украйна.

Служебният министър на правораздаването Мария Павлова даде обещание, че ще направи всичко допустимо да обезпечи равномерен преход и успокоение в министерството.

 Атанас Запрянов и Тодор Тагарев.

Служебният министър на стопанската система и промишлеността Петко Николов съобщи, че заложените цели на предходния министър Богданов са и негови. „ Аз се познавам с господин Богданов и ще създадем прекрасен приемо-предавателен развой “, сподели Николов, а досегашният министър Богдан Богданов разяснява, че ще запознае наследника си със свършеното и с това, което следва.

Новият министър на външните работи Стефан Димитров благодари на Мария Габриел за постигнатите през последните 9 месеца резултати във външнополитически проект и акцентира единния метод при реализирането на задачите и целите на Министерство на външните работи.

 Найден Тодоров и Кръстю Кръстев.

Служебният министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов даде обещание, че няма риск за нарастването на пенсиите от 1 юли и, че финансовата непоклатимост на системата на Националния застрахователен институт (НОИ), която разпределя към 24 милиарда лева, не може да бъде застрашена от изплащането на великденските добавки.

Новият министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева пък съобщи, че ще търси баланс, като в работата си ще слага преди всичко грижата за хората.

Служебният министър на културата Найден Тодоров, който е заемал поста и преди, даде обещание културата да върви напред, каквото и да става.

 Георги Глушков и Димитър Илиев.

Росен Карадимов съобщи, че ще надгражда досега направеното в министерството на нововъведенията и растежа, а новият министър на околната среда и водите Петър Димитров напомни, че с предшественика му Юлиян Попов работят от първия ден дружно, създали са доста неща за околната среда и те ще продължат.

Новият министър на туризма Евтим Милошев даде обещание да продължи започнатото, а служебният министър на спорта Георги Глушков изрази очакване най-много за успокоение преди Олимпийските игри. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР