Журналистката Елена Милашина, която беше жестоко пребита в Чечня във

...
Журналистката Елена Милашина, която беше жестоко пребита в Чечня във
Коментари Харесай

Нападнатата журналистка на Новая газета е с мозъчна травма и множество фрактури

Журналистката Елена Милашина , която беше грубо пребита в Чечня във вторник дружно с юриста си Александър Немов , е получила мозъчна контузия, синини и до 14 фрактури на ръцете при побоя, заяви " Новая газета " в сряда, откакто е била прегледана в московска клиника.

45-годишната Милашина отразява нарушаванията на правата в Чечня за водещия съветски самостоятелен вестник " Новая газета ". Официалните следствия на такива нарушавания там са доста редки. Милашина и Немов бяха на работно посещаване в страната, когато се случи нападението.

Руските следователи са почнали наказателно следствие на нападението.

Милашина е в схващане и е в устойчиво положение, заяви " Новая газета " Европа, като се базира на лекари. Не се оповестява за положението на Немов, който е бил намушкан с нож в крайници.

Вестникът разгласява фотоси на Милашина, на които се виждат превързани и двете ѝ ръце. Нападателите също по този начин са обръснали главата ѝ и са заляли лицето и главата ѝ със зелен антисептик.
 Елена Милашина след приемането на здравна помощ в Москва на 5 юли
Милашина споделя, че нападателите са взели оборудването ѝ, само че не са докоснали парите и други полезности, които тя и Немов са имали със себе си, което я кара да бъде сигурна, че нападението е директно обвързвано с професионалната им работа в Чечня.

Във видеоклип, оповестен от правозащитна организация, тя споделя, че е чула нападателите да споделят на Немов, че пази прекалено много хора в страната.

В изказване на Следствения комитет се споделя, че той е почнал наказателно следствие за съзнателно нанасяне на " междинна " телесна щета и " лека " телесна щета.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че следователите правят своята работа и че ще е належащо време, с цел да се организира цялостно следствие.

Милашина и Немов са пътували до Чечня, с цел да участват на произнасянето на присъдата на Зарема Мусаева, затворената майка на трима избягали от страната чеченски опозиционни деятели - Ибрахим, Абубакар и Байсангур Янгълбаев, които са избягали от страната, базирайки се на тормоз от страна на чеченските управляващи поради онлайн рецензиите им към подкрепяния от Кремъл чеченски водач Рамзан Кадиров .

Кадиров, други чеченски публични лица, както и член на съветската Дума обществено се заклеха да убият всички членове на семейство Янгулбаеви, наричайки ги " терористи ".

Часове след нападението Мусаева е приета за отговорна в машинация и нахлуване над чиновник на реда и е наказана на 5 години и половина затвор в наказателна колония. Критиците нарекоха обвиняванията против нея политически стимулирани.

Международни медийни бранители, правозащитни групи и редакторът на " Новая газета " показаха угриженост за Милашина. " Милашина е в болница в Москва. Състоянието й, почтено казано, е тежко. Наистина е била грубо пребита ", споделя пред Агенция Франс Прес Дмитрий Муратов , основен редактор на " Новая газета ".

Във видеото журналистката споделя, че към 10-15 нападатели са я пребили с пластмасови тръби. Тя сподели, че управляващите постоянно употребяват такива тръби, с цел да атакуват арестувани в Чечня, и че е писала за тази процедура и преди. " Това е мощно оръжие ", споделя тя във видеото. " Наистина боли ".

От 2000 година насам шестима от публицистите и сътрудниците на " Новая газета " са били убити.

Муратов, съносител на Нобеловата премия за мир за 2021 година, прекрати активността на вестника през март 2022 година, откакто получи предизвестия от държавния регулатор в региона на връзките Роскомнадзор по отношение на отразяването на непровокираното навлизане на Русия в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР