Журналисти на BBC са проверили някои от най-популярните пропагандни изображения

...
Журналисти на BBC са проверили някои от най-популярните пропагандни изображения
Коментари Харесай

BBC разобличи десетки фейкове свързани с войната в Украйна 


Журналисти на BBC са ревизирали някои от най-популярните пропагандни изображения в обществените мрежи, които претендират да са от мястото на събитието. Една огромна част от тях се оказват фотоси от остарели събития и други местоположения. Руската инвазия в Украйна докара до подправени или подвеждащи видеоклипове и фотоси, оповестени в обществените медии, за които се твърди, че са от спора.

Някои от тестваните от Би Би Си включват фрагменти от предходни спорове в Украйна или другаде по света, както и изображения от остарели военни учения.

Изображение, което демонстрира две деца, които изпращат ескорт от украински сили в борба, генерира милиони лайкове. Това беше туитирано от американския конгресмен Адам Кинцингер и някогашния шведски министър председател Карл Билд, наред с други. Но изображението е остаряло – беше оповестено за първи път през 2016 година Снимката е направена от фотограф-доброволец за украинското министерство на защитата, който по-късно беше уволнен заради обвиняванията, че е манипулирал фотографията с наслагване.

За този кадър от детонация наоколо до жилищни блокове се твърди, че са от град Мариупол в Югоизточна Украйна. Сред тези, които споделят клипа, е някогашният украински дипломат в Съединени американски щати Владимир Елченко. Проверката демонстрира, че версия на това видео беше качена в TikTok на 29 януари в акаунт, който постоянно разгласява изображения и филми на детонации. Освен това, както подсказва надписът към видеото на съветски език, то демонстрира резултата от удар на гръмотевица в електроцентрала, а не каквито и да било военни дейности.

И едно видео, споделено отстрани на китайски език в Twitter с надпис „ Путин Велики нападна Украйна “. Кадрите са елементарно разпознаваеми като детонация на пристанищна постройка в Бейрут от август 2020 година, която аргументи повече от 200 смъртни случая.

Замъглено видео, което твърди, че демонстрира украинско момиче, което се изправя против съветски боец, генерира 12 милиона гледания в TikTok и близо един милион гледания в Twitter. Но в действителност демонстрира палестинското момиче Ахед Тамими на 11 години по това време, което се изправя против израелски боец, откакто по-големият й брат беше задържан през 2012 година Twitter дефинира видеото като „ отвън подтекста “, само че продължава да събира гледания в TikTok.

Изображение на кмета на Киев Виталий Кличко се популяризира в Instagram, потвърждавайки, че го демонстрира на първа линия. Но още веднъж това е остаряла фотография, оповестена за първи път от господин Кличко в акаунта му в Instagram през март 2021 година, показваща го в подготвителния център на Десна в Черниговска област.

glasove.com
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР