Журналистът на New York Times, който разказа за хака, сравни

...
Журналистът на New York Times, който разказа за хака, сравни
Коментари Харесай

Хакване на iPhone чрез текстово съобщение

Журналистът на New York Times, който описа за хака, съпостави този способ за кражба на идентичност с " нереален обир ". Хакерът получава достъп до поверителните данни на журналиста, като просто изпраща текстово известие до смарт телефона iPhone на жертвата в iMessage. В същото време журналистът даже не е трябвало да отваря известието.

Жертвата е Бен Хъбард, кореспондент на NYT, отразяващ събития в Близкия изток. Според журналиста хакерът е употребявал Zero-Click Exploit. Проникването в смарт телефона се случва през 2020 и 2021 година Нападателите просто изпращат на Хъбард известие в iMessage и ситемата разрешава на хакерите да получат персоналните данни на жертвата.

След консултация с специалисти по киберсигурност в Citizen Lab, Хъбард открива, че сходен хак може да бъде осъществен благодарение на софтуера Pegasus, създаден от израелската компания NSO Group, която отхвърля присъединяване в този клас стратегии.

Една от аргументите за хакването на смарт телефона журналистът вижда в сериозните си публикации за проблемите на Саудитска Арабия, както и романа, който е написал за престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който в действителност ръководи страната и неотдавна влезе в центъра на скандал с поръчковото ликвидиране на журналиста Джамал Хашоги.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР