Жоржета Чакърова страда от деменция, пише Уикенд. Болестта на знаменитата

...
Жоржета Чакърова страда от деменция, пише Уикенд. Болестта на знаменитата
Коментари Харесай

Коварна болест покоси голямата ни актриса Жоржета Чакърова. От месеци не излиза от дома си

Жоржета Чакърова страда от деменция, написа „ Уикенд ”. Болестта на популярната актриса към момента е в начален етап и признаците се демонстрират единствено понякога, настояват нейни обезпокоени сътрудници. От няколко месеца обаче звездата на театъра, която е на достолепните 82 години, е закотвена в дома си и не се демонстрира.
„ Откакто е сенилна, си седи единствено у дома. Дъщеря й Шани се грижи за нея. За страдание, няма лекуване, когато мозъкът стартира да изневерява ”, показа за „ Уикенд ” човек от арт средите. И добави, че вдовицата на режисьора Стефан Харитонов се славела измежду сътрудниците си с чепатия си темперамент. Докато работела в театъра, все подозирала, че някой желае да я трови, и вдигала гневни кавги. Тогава обаче го отдавали на нейната емоционалност.
В последните месеци околните на именитата театрална актриса обаче я уловили, че не помни прекалено много и от време на време приказва несвързани неща. Преглед при експерт удостоверил неприятната диагноза. От тогава Жоржета Чакърова не излиза от вкъщи си, а компактно закотвена при нея е щерка й Шани, която е отменяна от своя другарка. „ Все още обстановката може да се управлява, само че неприятното при деменцията е, че прогресира ”, описват сътрудници на актрисата.
Жоржета Чакърова е родена на 8 май 1941 година в Шумен. През 1964 година приключва Актьорско майсторство за трагичен спектакъл във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Работи в Сатиричния спектакъл, а от 1970 до 2002 година, цели 32 години, е част от трупата на Народен спектакъл „ Иван Вазов “, където се трансформира в една от звездите на трупата. През 1985 година тя даже е закичена със званието „ Народен актьор на Народна република България ”, което след демокрацията й е отнето.
Още по време на следването си през 1961-1962 година Чакърова се снима в първия си филм „ Хроника на възприятията “ на режисьора Любомир Шарланджиев. Тя е известна и с присъединяване си дружно с артиста Климент Денчев в серията „ Магазинчето на приказките “, предавани в предаването „ Лека нощ, деца “. Участва също и в десетки детски и тв излъчвания. Чакърова е брачна половинка на Стефан Харитонов – режисьор на документални филми и създател на камерния отбор „ Йоан Кукузел “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР