Животните винаги са били важна част от медицинските изследвания Някои

...
Животните винаги са били важна част от медицинските изследвания Някои
Коментари Харесай

6 изумителни животни-лечители

Животните постоянно са били значима част от медицинските проучвания

Някои от тях са по-нетрадиционни и са свързани с умеенето на нашите по-малки братя да дефинират болести.

КУЧЕТАТА УСЕЩАТ ОНКОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ Пожарна охрана МИРИЗМАТА

Какво е обяснението на науката? Тази удивителна дарба на кучетата се дължи на една „ дреболия “ – тяхното неповторимо подушване.

В носа на индивида има към 6 милиона обонятелни рецептора, а кучетата разполагат с 300 милиона. Това ги прави доста по-чувствителни от хората и им разрешава да откриват и най-малките разлики в миризмите, които ги заобикалят. Като познават, добре „ аромата “ на своя собственик, четириногите могат да усетят промените, провокирани от вътрешни биологически процеси.

Изследване с урина от пациенти с рак на простатата демонстрира, че кучетата сполучливо разпознават патологията в 91% от случаите.

ЖИВОТНИТЕ ОБЛЕКЧАВАТ СИМПТОМИТЕ НА ПСИХИЧЕСКИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Най-често е правилно в случаите на меланхолия. Но това не е единственото психическо заболяване, където животните носят облекчение. Трябва да се прибавят още аутизъм, синдром на недостиг на вниманието, хиперактивност, прекомерна тревога.

Домашните животни дават такова обществено другарство, което е невероятно в контактите с хора. Добър образец е по какъв начин притежателят на куче, който е в потиснато положение, излиза да го разноски. Доказано е, че всякакво занятие облекчава признаците на меланхолия, изключително когато сте измежду природата.

Домашните животни усъвършенстват и сензорното усещане при аутични хора. Те приучват страдащите от синдрома на недостиг на вниманието и хиперактивност към монотонна всекидневна работа по грижите за едно живо създание. Кой притежател на домашно животно няма да се почувства по-добре, когато погали котката, кучето, зайчето си или различен питомец? Осъзнаването, че животното ви обича абсолютно, е изключително възприятие и оказва помощ да се понижи психологичното задължение.

РИБКИТЕ ДАНИО РЕРИО И НАРУШЕНИЯТ МЕТАБОЛИЗЪМ

В Щатите, а и в целия свят, доста хора страдат от наднормено тегло. В организма на затлъстелия човек има недостиг на лептин (хормон, който потиска възприятието на апетит и контролира запасите от мазнини). Намалена е чувствителността на организма и към инсулин (регулиращ мастната, въглехидратната и белтъчната обмяна).

При клинични тествания с мишки с високо наличие на мазнини са им въвеждани препарати с протеини, които се съдържат в рибките данио рерио (известни още като риба зебра). Тези протеини пазят гризачите от аргументите за затлъстяването. Ако опитите с хора покажат същите резултати, това значи, че ще може затлъстяването да се лекува с инжекции.

ОТРОВАТА НА БРАЗИЛСКАТА ПЕПЕЛЯНКА И ВИСОКОТО АРТЕРИАЛНО НАЛЯГАНЕ

Отровата на бразилската пепелянка Bothrops jararaca провокира щедро кръвотечение. Огромна изненада обаче е откритието, че тя може да се употребява за лекуване на високо артериално налягане. Инхибиторите на ангиотензин превръщащите ферменти, които се употребяват при лекуване на нараснало артериално налягане,
в началото са получени от съдържащите се в отровата пептиди. Тези инхибaтори блокират рецепторите в организма, причиняващи стесняване на кръвоносните ни съдове, което води до повишение на кръвното налягане.

ВРОДЕНАТА СЛЕПОТА И МИШКИТЕ

При така наречен вродена слепота децата се раждат без едно от петте си сетива, което усложнява живота им още от първия ден. Възвръщането на зрението в такива случаи наподобява знамение. Но обвързваният с това ген, открит при мишки, може да го направи допустимо.

Дефектните гени не основават клетките, които ни разрешават да виждаме. Този модел е пресъздаден при мишки посредством изключване на същия ген, който липсва или е повреден у слепи по рождение хора. При повторното му въвеждане, само че след премахване на уврежданията, организмът на мишките стартира да създава нужните за зрението кафези.

АНТИБАКТЕРИАЛНАТА КРЪВ НА ГИГАНТСКИТЕ ПАНДИ

Оказва се, че гигантските панди са освен благи зверчета, само че и могат да са извънредно потребни. В естествената природа пандите населяват среда, в която им се постанова да се сблъскват с голям брой типове бактерии. Заради непрекъснатото влияние организмът им се е научил да създава няколко варианта на естествени антибиотици. От генома на пандата могат да бъдат получени съединения, които да се употребяват за основаването на нови антибиотици, способни да се борят с бактериите и гъбичките.

Това е извънредно значим миг. Установено е, че антибиотиците, които създават пандите, убиват избрани варианти бактерии шест пъти по-бързо от антибиотиците, които използваме в този момент.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР