Животът в условията на висока инфлация се отразява не само

...
Животът в условията на висока инфлация се отразява не само
Коментари Харесай

„Шринкфлация“ в условията на инфлация: Получаваме ли по-малък грамаж на същата цена


Животът в изискванията на висока инфлация се отразява освен на портфейла, само че и върху размерите на опаковките, с които си тръгваме от супермаркета.

Учени от Съединени американски щати от години следят така наречен „ шринкфлация “ измежду най-големите производители на хранителни артикули в света.

„ Още преди няколко месеца предупредихме за явлението „ шринкфлация “, при което стартира развой на понижаване на грамажите. Засега не считаме, че е доста всеобщо, по-скоро единични артикули, само че рискът остава “, сподели в „ Тази събота “ Богомил Николов, ръководител на асоциация " Активни консуматори ".

По думите му е прелъщение за търговците да прибягват до този способ, тъй като намалявайки грамажа, само че запазвайки цената, в действителност те подвеждат потребителите, че си купуват същото нещо на същата цена. Всъщност обаче получаваме по-малко.

„ В това се показва коварството на един подобен метод. За наслада не е толкоз елементарно това да се случи “, сподели Николов.

Той даде образец с бурканите и шишетата. За да се понижи грамажът с 50 г, да вземем за пример, би трябвало да се поръчат напълно нови буркани. Оттам нататък се трансформира методът на пакетиране, транспортиране и така нататък

„ При други артикули – варива, спагети, вафли – една такава смяна е доста по-лесна “, посочи Богомил Николов.

Той посъветва потребителите да гледат по-внимателно, когато пазарят.

Нова опасност – потреблението на евтини, само че подправени артикули

„ Новата опасност, която чука на вратата, е пазаруването на повече заместители или ментета, както го знаем на известен език. Благодатната почва за това е интернет търговията. Хората търсят по-евтини артикули, а интернет предлага всевъзможни заместители “, изясни още ръководителят на " Активни консуматори ".

„ Най-опасните са медикаментите, тъй като в случай че едно лекарство не е автентично, може да ви убие. След това са подправеният алкохол, козметиката, стоките за деца и електроуредите. Изкушението на доста ниската цена може да води потребителя доста елементарно до ментето “, сподели още Николов.

Още за инфлацията у нас четете на businessnovinite.bg:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР