Живот, отдаден на творчеството. На 82 години си отиде една

...
Живот, отдаден на творчеството. На 82 години си отиде една
Коментари Харесай

Глупаците не се сеят, не се орат. Те просто сами се раждат | Станислав ГОВОРУХИН

Живот, предан на творчеството. На 82 години си отиде една от знаковите фигури на съветското кино - Станислав Говорухин. Актьор, продуцент, политически и публичен активист, народен представител в Държавната дума на Русия. Той ще бъде запомнен най-много като режисьор и сценарист на паметните филми „ Вертикал ”, „ Мястото на срещата да не се трансформира ”, „ Пирати на ХХ век ”, „ Десет дребни негърчета ”, „ Ворошиловски стрелец ”, „ Благословете дамата ”, „ Русия, която загубихме ”. Говорухин е индивидът, разкрил за киното огромния Висоцки, поверявайки му основната роля във кино лентата си „ Вертикал ”.

Владимир Высоцкий и Станислав Говорухин (1936 ~ 2018)

Аз доста пуша, доста пия и нямам никакъв ред за деня. И ми е добре.

30 години – през днешния ден това е юношество. Защото хората към този момент живеят по-дълго. Какво е 30-годишният човек? Момченце някакво – вън по улиците тича.

Във кино лентата ми „ Вертикал ”, Висоцки не върви с алпинистите в планината – той за тях пее, седейки в палатката. А аз и пея, и в планината вървя. Защото имам милион гласоподаватели.

Братя Вайнер, създавайки „ Ерата на милосърдието ”, в никакъв случай не са го считали за своето най-хубаво произведение. Аз също не считам „ Мястото на срещата да не се трансформира ” за най-хубавия си филм. С писателите и режисьорите постоянно e по този начин.

Най-добрият ми филм е „ Ворошиловски стрелец ”. Самият аз съм представител на властта, само че извинявам старецът, решен да отмъсти. Това даже не е възмездие, а отмъщение, което е длъжно да бъде сторено от страната. Ако възмездието не настига нарушителите, хората стартират да живеят по законите на джунглата.

Мъжество – това е, когато човек не разрешава на гибелта да ръководи живота му.

Цялата работа е в задника – мъжът може да седи зад бюрото по 12 часа, а дамата – не. Затова има велики писатели и няма велики писателки.

Глупаците не се сеят, не се орат. Те просто сами се раждат.

По Русия бродят стада от младежи, които и не подозират за съществуването на духовни наслади.

Жената е по-умна от мъжа. Мъжът мисли за бъдеща кариера, а дамата за децата, а  това значи и за това, в каква страна ще живеят, какво ще се случи с тази страна.

С днешното младо потомство към този момент нищо не може да се направи – то е изгубено. Трябва да се избавят тези, които през днешния ден са 2-годишни, и тези, които още не са се родили.

В киното пристигнаха хора, които не са чели книги, само че тъкмо знаят, какво е нужно за касов триумф – принуждение, кръв, изстрели.

Проблемът на културата – това е проблем на духовността.

Жан-Жак Русо написа в „ Емил или за възпитанието ”, че библиотеката на Емил ще бъде единствено от една книга. Мислите, че това е „ Библията ”? Не, това е „ Робинзон Крузо ”. И до момента в който човечеството не загуби усета си, тази книга би трябвало да се счита за най-великата. И аз постоянно съм считал по този начин, само че се опасявах да го кажа на глас, до момента в който не се натъкнах на тия думи: Робинзон Крузо – това е човек, който не би умрял при никакви условия, поради величието на своя дух.

В Русия, както е известно, съществуват две беди – простаци и пътища. Има подобен виц – „ Вчера в Държавната Дума една неволя обсъждаше друга. ”

Да бъдеш почтен е смъртно рисково. Ако си на доста висок държавен пост, и допуснем, че останеш все пак почтен човек, бързо ще те разстрелят на улицата.

Най-добрият филм, пораждащ триумф през днешния ден – сниман от режисьор-дебил, написан от сценарист-дебил, предопределен за зрители-дебили.

Владимир Высоцкий и Станислав Говорухин на съёмках Место встречи изменить нельзя

Станислав Говорухин, Марина Влади, Владимир Высоцкий и Всеволод Абдулов; Москва, VIII Международный кинофестиваль, 7-21 июля 1973 года

Снимки: Владимир Высоцкий и Станислав Говорухин на съёмках Место встречи изменить нельзя - Яндекс; Станислав Говорухин, Марина Влади, Владимир Высоцкий и Всеволод Абдулов; Москва, VIII Международный кинофестиваль, 7-21 июля 1973 года. Фото Бориса Кремера

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР